Reacția lui Raed Arafat, după anularea carantinei: „Carantina rămâne valabilă”
Raed Arafat a avut prima reacție după decizia instanei de a anula ordinul de carantinare a satului Gornet. Șeful DSU a explicat că aceasta va rămâne în vigoare.
„ Carantina rămâne valabilă, pentru că decizia nu poate rămâne executorie, cel puțin așa știu că prevede legea. Deci, trebuie să se ajungă la recurs. Localitatea Gornet încă este sub carantină și va rămâne până la ora 22.00, mâine seară. În rest, nu comentez decizia până nu citesc motivația, în primul rând”, a declarat pentru Gândul.ro Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Curtea de Apel București a hotărât marți după-amiază să anuleze carantina din Gornet. Decizia nu este definitivă.
„Admite in parte cererea – Respinge acţiunea restrânsă şi modificată formulată de reclamantul B.D., în contradictoriu cu pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, ca neîntemeiată. Admite, în parte, acţiunea restrânsă şi modificată formulată de reclamanta UAT Comuna Gornet, prin reprezentant legal primar, în contradictoriu cu acelaşi pârât. Anulează Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4659202/22.07.2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet, comuna Gornet, judeţul Prahova.
Respinge capătul de cerere în pretenţii din acţiunea reclamantei UAT Comuna Gornet, ca neîntemeiat. Cu recurs în termen de maximum 2 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII – a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată, azi, 4 august 2020, în condiţiile art.
402 Cod procedură civilă, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în hotărârea Curții de Apel București!Săptămâna trecută, autoritățle din Gornet au atacat în instanță ordinul de carantinare a satului și au cerut Șefului DSU, Raed Arafat, o analiză urgentă a cazurilor din zonă.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Totodată, acestea au cerut daune de 500.000 de euro.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat pe 22 iulie introducerea în carantină a unui sat din județ, după ce în două săptămâni 15 dintre cei 2300 de localnici au fost confirmaţi cu COVID-19, fiind depăşită rata de 3 infectări la mia de locuitori.
Ulterior, localitatea a solicitat în instanță anularea ordinului prin care satul este introdus în carantină şi cere instanţei să oblige DSU să plătească 500.000 de euro daune morale/daune interese, sumă care ar urma să fie împărţită celor care au fost „prejudiciaţi” prin dispunerea măsurii de carantină.
În documentul citat se motivează că actul administrativ emis de DSU este unul „netemeinic” întrucât în satul Gornet, introdus în carantină, ar exista doar şase persoane infectate cu SARS-Cov-2, nu 15, câte
au declarat autorităţile locale atunci când au votat propunerea de carantinare a localităţii.