Potrivit lui Arafat, arderile necontrolate, cauzate de oameni, sunt multe şi numărul acestora poate crește cu rapiditate.
Arderile necontrolate sunt cauzate de oameni
” Din păcate, arderile necontrolate pe care le cauzează oamenii încă sunt multe. Noi, pe 24 de ore, intervenim şi la 100 şi ceva de intervenţii pe zi. În weekenduri,(...) sunt 50-60 de intervenţii de incendii în case şi 150- 200 de arderi necontrolate.
Aceste arderi necontrolate sunt extrem de periculoase şi pot să se extindă. Am avut o situaţie recent când a fost atinsă pădurea de un incendiu necontrolat cauzat de o persoană care a vrut să îşi cureţe câmpul. Şi atunci s-a ajuns şi la o pădure şi a fost mai greu pentru pompieri să lichideze incendiul ”, a spus Arafat, potrivit Digi24.
Citeste si: Vremea în august 2022: Ce temperaturi vor fi în marile oraşe?
Din cauza secetei, focul se aprinde imediat în această perioadă, a transmis secretarul de stat.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
” Acum temperaturile sunt foarte mari, nu este apă, e totul uscat, deci arde mai uşor. Şi dacă mai bate şi vântul, deja răspândirea este mai rapidă. Gândiţi-vă că s-ar putea ca temperaturile să persiste o perioadă lungă. Cu cât persistă mai mult, cu cât nu scad, cu atât riscul incendiilor, pe zi ce trece este mai mare şi orice foc deschis este un factor declanşator. Responsabilitate mare să aibă fiecare persoană care merge în munte, merge în pădure, să nu aprindă focul în zonele respective.
Uneori crezi că l-ai stins, dar nu l-ai stins bine, ai plecat, deci duce la apariţia unui incendiu ”, a precizat Arafat.
Raed arafat a recomandat oamenilor să sune la 112 atunci când observă un incendiu.
„Pompierii pot să dea sfaturi pentru asta, de aceea avem şi mesajele RO-Alert”
” Dacă ai un foc, trebuie să pleci din zonă, să evacuezi zona.
Pompierii pot să dea sfaturi pentru asta, de aceea avem şi mesajele RO-Alert. Cine vede fum, foc, în zonele de păduri, pe câmp, să sune imediat la 112, asta este cel mai important lucru ”, a explicat Arafat.
Citeste si: Infernul climatic- după caniculă, vijelii și grindină
Sute de hectare au fost deja afectate, iar incendiile de vegetație par a nu se mai opri.