Raed Arafat, despre momentul în care nu va mai fi necesară starea de alertă
Cercetătorii americani au terminat un studiu potrivt căruia varianta Omicron nu este mai blândă decât varianta Delta.
Potrivit studiului, lipsa de agresivitate a variantei Delta este dată de faptul că aceasta a venit într-un moment în care oamenii erau mai bine pregătiți din punct de vedere al sistemului imunitar, în comparație cu valurile anterioare. Persoanele care nu au trecut prin boală sau nu au imunitate în urma vaccinării, pot fi afectate de agresivitatea variantei. Omicron se transimite mult mai ușor decât celelalte variante și poate apărea la persoanele vaccinate.
Citeste si: Epidemiologul Octavian Jurma, revoltat pe graba autorităților de a anunța sfârșitul pandemiei
Explozia numărului de cazuri noi este cauzată și de noile variante. Acest aspect a determinat autoritățile să nu se grăbească cu ridicarea stării de alertă. Raed Arafat este de părere că starea de alertă trebuie menținută din motive preactice, mai ales, pentru a nu exista posibilitatea detașării personalului medical.
De exemplu, la Direcția de Sănătate vor fi detașate 600 de persoane într-o săptămână pentru că serviciul este unul aglomerat, iar personalul actual nu mai face față.
Șeful DSU consideră că finalul lunii februarie nu poate reprezenta un termen foarte relalist pentru ridicarea în totalitate a restricțiilor.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Cu certitudine, starea de alertă nu este un lucru care va fi permanent, este provizorie și nimeni nu dorește să o mențină o zi în plus față de cât trebuie. Da, se apropie momentul, cred, în care vom zice că nu este nevoie.
Care e acest moment, urmează să se decidă”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.Citeste si: Raed Arafat, anunț de la Guvernul României. Care sunt noile măsuri privind accesul în mall-uri
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, printr-o nouă hotărâre, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 7 februarie. Portul măştii de protecţie de tip medical astfel încât să acopere gura şi nasul, rămâne obligatoriu în toate spaţiile închise şi deschise.
Potrivit Anexei la HCNSU nr.7/2022, se propune ca accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situaţi în centrele şi parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în/din acestea.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
O altă condiție este să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp din suprafaţa destinată vânzării, pentru fiecare persoană, şi să fie limitat numărul coşurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces.
Citeste si: O nouă variantă derivată din Omicron circulă în Europa