In articol:
Șeful DSU a răspuns celor care consideră că rata de infectare este constantă, spunând că: „Noi am explicat, și am explicat de mai multe ori. În primul rând, dacă scădem numărul testelor, vedem că procentul crește. Săptămâna asta cândva, la un moment dat, am avut un procent de 8%.
Dacă pe zi ai 1.000, 1.100, 1.200, 1.300, înseamnă că în câteva zile 5% ajung la terapie intensivă, un procent are nevoie de oxigen, are nevoie de îngrijiri, are nevoie de tehnici care nu sunt neapărat de ventilație invazivă, dar de ventilație neinvazivă, de supor respirator.
„Asta înseamnă că impact pe terapie intensivă este”
Întrebat despre supozițiile conform cărora numărul de noi infectări a crescut în ultima perioadă pentru că a crescut numărul testelor efectuate, Raed Arafat a declarat că există o presiune pe terapia intensivă.
Citeste si: Se fac verificări la Matei Balș. Acuzații grave la adresa lui Adrian Streinu Cercel
Deci, acum, după masă, deja cazurile din nou au trecut peste 290 și ceva. Asta înseamnă că impact pe terapie intensivă este. E adevărat, la un moment dat, pe durata stării de urgență, cândva acolo, am depășit 300 de cazuri la terapie intensivă, dar eram în altă situație.
Cât de contagios este coronavirusul?
Șeful DSU a vorbit despre campaniile de dezinformare care au dus la pierderea „spiritului de solidaritate”.
„Rata deceselor este tot constantă, este la noi cam de 5%, deci cu cât crește numărul, cu atât crește și numărul deceselor. Să spunem că este o pierdere acceptabilă? Nu cred că cineva vrea să spună asta și nu cred că e normal să spunem asta.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Orice creștere în numărul cazurilor înseamnă egal creștere pe terapie intensivă, pe spitalizare, pe cazurile de decese. Eu nu înțeleg de ce punem problema așa și nu punem problema cu haideți, oameni buni, împreună cu toți să luăm toate măsurile necesare ca să reducem și să aducem la platou, și să înceapă să coboare numărul cazurilor.
Aici nu vorbim neapărat de măsuri de restricție, cât vorbim de măsurile compensatorii, pe care noi le-am recomandat de când au început măsurile de relaxare și care, la un moment dat, au mers. După care, cu toate campaniile (n.r.- de dezinformare) și cu toate discuțiie, și cu toate controversele care au fost, s-au pierdut la un moment dat spiritul de solidaritate și de conformare”, a conchis Arafat.