Abia peste două săptămâni va fi analizat impactul măsurilor actuale impuse de CNSU, iar la acest moment nu se ia în calcul lockdown-ul, a declarat vineri seara, la Digi24, Raed Arafat. Raed Arafat a precizat că abia în zilele de miercuri-joi îşi poate da seama care sunt creşterile și dacă s-a ajuns la un platou. 

Citeste si: Raed Arafat: Nu există nicio garanție că elevii se vor întoarce la școală după două săptămâni

Șeful DSU a precizat, de asemenea, că valul 4 al pandemiei  va mai dura și că săptămâna viitoare vom ști dacă am ajuns pe un platou în privința infectărilor cu Covid-19.

Citeste si: Lista noilor restricții adoptate de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial- Vezi documentul

Raed Arafat: "Va mai dura"

”Va mai dura. Când ajungem la un platou, nu vom ajunge să avem o scădere rapidă. O să începem să avem o scădere lentă după platou. Întrebarea este dacă am ajuns la platou, că în ultimele 2 – 3 zile am văzut că suntem. Eram la 18.000, acum suntem la 16 – 15.000. Oare cât ţine platoul ăsta? Dacă e platou, dacă nu ne trezim din nou cu o creştere. Şi dacă ţine platoul ăsta în următoarele zile, când începe să scadă şi cu ce viteză?", a spus Arafat vineri seara.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Raed Arafat nu exclude ca valul 4 să nu fie ultimul, mai ales în scenariul în care apar noi mutații 

[Sursa foto: Guvernul României]

Potrivit șefului DSU, măsurile cu masca şi toate celelalte poate vor ajuta la o scădere mai rapidă, dar nici asta nu va fi una spectaculoasă, de pe o zi pe alta.

"S-ar putea să ne trezim că o ducem aşa până prin mijlocul lunii noiembrie, sfârşitul lunii noiembrie, să vedem că încă luptăm cu acest val până ajungem la o situaţie controlabilă. Depinde foarte mult de noi, din nou, cu cât se vaccinează mai mult, cu atât şansa să controlăm situaţia este mai bună şi şansa să prevenim alt val mai târziu, prin ianuarie – februarie, este mai mare”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Citeste si: Raed Arafat: Patru morgi mobile au fost distribuite în țară

Nu se știe dacă e ultimul val al pandemiei

”Mijlocul săptămânii viitoare, miercuri – joi, ne vom da seama care sunt creşterile, dar şi duminică. Noi comparăm şi zilele. Duminică la o duminică, luni la o zi de luni şi vedem dacă sunt creşteri şi încă eram pe creştere”, a declarat Arafat.

Întrebat dacă acesta va fi ultimul val al pandemiei, Raed Arafat a subliniat că nu există informaţii în acest sens.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

”Nu se ştie. Anglia este cu o variantă nouă dar se pare că încă nu au impactul pe sistemul sanitar pe care l-au avut în alte valuri, ceea ce este bine. Variantele noi pot să însemne inclusiv variante care să nu aibă vaccinul efectul scontat asupra lor. Dar la acest moment nu avem astfel de informaţii, însă cu astfel de pandemii, cu astfel de virus care poate să se schimbe şi să aibă mutaţii, cu cât situaţia este necontrolată, cu atât riscul de apariţie de mutaţii şi de variante noi este mai mare", a mai spus Arafat.

Potrivit lui Raed Arafat, cu cât se vaccinează mai mulţi oameni, cu atât apariţia de mutaţii este mai mică.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si