In articol:
Rafla a explicat că pastila nu se administrează preventiv, iar cei sub 40 de ani o pot primi în mod gratuit, la cabinetul medicului de familie, având și rețetă.
Pastila trebuie administrată doar în caz de urgență
” Nu trebuie luate în mod preventiv, ci doar dacă apare un incident nuclear care duce la ameninţare legată de creşterea radioactivităţii. Persoanele în vârstă de până la 40 de ani se pot prezenta la medicul de familie, fie că sunt asiguraţi, fie că sunt neasiguraţi, acolo primesc o reţetă simplă, iar cu acea reţetă simplă se duc la una din cele 2.500 de farmacii de unde îşi ridică pastilele de iodură de potasiu pe care le păstrează la domiciliu ”,
Citeste si: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă folosirea măştilor de protecţie în şcoli
” Nici eu nu mă calific pentru administrarea iodurii de potasiu şi nici nu o să o iau, indiferent de situaţie. Aşa scrie în prospectul medicamentului şi explicaţia este simplă, după vârsta de 40 de ani, beneficiile administrării de iodură de potasiu sunt minime şi ele se îndreaptă la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, doar celor care se află în imediata vecinătate a locului unde se porduce un incident nuclear.
Atât Zaporojie, cât şi Cernobîl sunt la distanţă apreciabilă de România, deci nu se pune problema expunerii directe în focar la radioactivitate. După vârsta de 40 de ani, administrarea acestei pastile nu aduce beneficii, ci mai degrabă există un risc de hipotiroidie care se instalează după administrarea acestor pastile ”, a precizat Rafila.
Posibilitatea unui incident nuclear
” Nu există informaţii.
Citeste si: Anunț despre nivelul de radiații din România după bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie
Ministrul Sănătăţii a mai adăugat că iodura de potasiu se distribuie gratuit.