Scopul raportului de cercetare "De ce lovim copiii?" este de a oferi o cheie de interpretare cu privire la incidenta comportamentelor violente asupra copiilor, iar analiza se concentreaza pe atitudini fata de violenta si ofera o perspectiva asupra factorilor declansatori care duc la violenta parintilor asupra propriilor copii. Totodata, studiul cuprinde si o analiza privind efectele pe termen lung ale violentei atat asupra copilului, cat si asupra societatii.

Raportul "De ce lovim copiii?" arata ca doar 1 din 10 (9%) parinti romani nu si-ar lovi niciodata copilul; atitudinea violenta fata de copii se regaseste portretizata în 7 tipologii distincte de parinti care justifica violenta în moduri diferite: 1 din 2 parinti (51%) cred ca lovirea este pentru binele copilului; 1 din 10 (10%) considera ca lovirea apare din cauza copilului; 8% ar lovi copiii dar nu ar vrea ca acest lucru sa se afle; 8% invoca motivatii religioase; 6% lovesc copiii gratuit, fara motiv; 5% afirma ca ar lovi copilul pentru ca toata lumea face la fel; 3% se simt foarte vinovati dupa ce lovesc.

"În mod paradoxal, desi romanii considera violenta asupra copilului ca fiind a treia problema sociala din Romania, dupa saracia extrema si calitatea educatiei, raportul arata ca peste jumatate dintre parinti nu considera ca o palma la fund este o forma de violenta, iar peste 90% cred ca violenta este doar atunci cand lovirea provoaca vanatai si cicatrici sau cand parintii îsi bat copilul fara motiv", a declarat Daniela Buzducea, Director National World Vision Romania.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Toate studiile privind efectele violentei asupra copilului ne arata ca este imperativ sa reconsideram aceasta atitudine fata de copii si ca noi toti, ca societate, avem nevoie de o schimbare care trebuie sa înceapa cu copiii nostri".

Astfel, raportul mai arata ca, desi s-au înregistrat progrese privind mentalitatea romanilor cu privire la lovirea copiilor (parintii nu mai cred ca "Bataia e rupta din Rai"), fenomenul violentei asupra copiilor continua sa persiste si pentru ca 82% dintre parinti se asociaza proverbului „Rufele murdare se spala în familie", iar 76% dintre respondenti afirma ca au fost supusi unor comportamente violente în copilarie, ceea ce sugereaza perpetuarea inter-generationala a violentei asupra copilului.

Cercetarea a fost realizata de catre Reveal Marketing Research pentru Fundatia World Vision Romania si face parte din campania nationala de constientizare publica cu privire la violenta asupra copilului, pe care World Vision Romania o deruleaza, ca parte a campaniei globale It takes a world to end violence against children a World Vision International.

La nivel global s-a creat Parteneriatul Global pentru Eliminarea Violentei asupra Copilului, sub umbrela Organizatiei Natiunilor Unite. Din Parteneriatul Global fac parte guverne, ONG-uri, agentii ONU, universitati si agenti economici din întreaga lume. În cadrul Parteneriatului Romania si-a asumat rolul de tara campion si a lansat deja aceasta campanie în luna martie a acestui an.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si