Ultimul reactor operaţional al centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa şi ocupată de forţele ruse, a fost debranşat luni de la reţea, a anunţat operatorul statului ucrainean, Energoatom.

Citeste si: Vladimir Putin a aprobat noua doctrină de politică externă bazată pe "Lumea Rusă"

"Reactorul numărul 6 a fost oprit şi debranşat de la reţea", a anunţat Energoatom pe Telegram, precizând că debranşarea a fost necesară după ce un incendiu "s-a declanşat din cauza bombardamentelor", incendiu care a avariat o linie electrică ce leagă această unitate de reţeaua ucraineană.

Acest reactor era singurul care mai funcţiona dintre cele şase unităţi ale centralei. 

Raport AIEA despre situaţia de siguranţă și securitate de la Zaporojie

“Directorul general Rafael Grossi va publica marţi un raport cu privire la situaţia de siguranţă, securitate şi garanţii în Ucraina, inclusiv constatările după misiunea la centrala nucleară Zaporojie, şi în aceeaşi zi va prezenta situaţia în faţa Consiiliului de Securitate ONU cu privire la misiunea de la centrala nucleară”, a precizat AIEA pe Twitter.

Agenţia a menţionat că patru experţi AIEA au părăsit luni centrala nucleară Zaporojie, cum era prevăzut, după câteva zile de activitate esenţială legată de siguranţă şi garanţii. “Alţi doi experţi au rămas ca parte a prezenţei constante la centrală”, a adăugat AIEA.

zaporojie

Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse.

[Sursa foto: Twitter]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Președintele Volodimir Zelenski a menţionat că a discutat cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre situaţia de la Zaporojie.

"Separat şi în detaliu, am discutat situaţia de la centrala nucleară Zaporojie. Ne-am spus părerile despre rezultatele misiunii AIEA la centrală – apropo, concluziile misiunii vor fi prezentate mâine (n.r.

– marţi). Sper că vor fi obiective", a transmis Zelenski.

Doi reprezentanți AIEA au rămas la Zaporojie 

Doi reprezentanţi ai misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ar urma să rămână la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi, cu "titlu permanent", a declarat luni compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, indicând că alţi patru reprezentanţi ai AIEA au părăsit teritoriul centralei, relatează Reuters.

Centrala atomo-electrică ucraineană a fost ocupată de Rusia în martie, dar continuă să fie operată de inginerii de la Energoatom şi furnizează energie electrică în reţeaua Ucrainei.

"Astăzi... patru din cei şase reprezentanţi ai echipei de inspecţie a AIEA şi-au încheiat activitatea la centrala nucleară Zaporojie şi au părăsit teritoriul centralei", a indicat Energoatom într-un comunicat pe Telegram.

"Se aşteaptă ca doi experţi să continue să lucreze la (centrală) cu titlu permanent", se afirmă în comunicat.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Responsabilul local numit de Rusia, Vladimir Rogov, a confirmat luni, într-un interviu acordat unui post de radio rusesc, că doi observatori vor rămâne, dar nu a indicat pentru cât timp.

Membrii misiunii AIEA au părăsit acum (centrala) Zaporojie, în timp ce în prezent două persoane au rămas acolo ca observatori", a adăugat el.

Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse.

În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat locul acestei centrale, sporind temerile privind producerea unei catastrofe de tipul celei din 1986 de la Cernobîl.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si