
1 din 7 | rasol de vita

2 din 7 | rasol de vita

3 din 7 | rasol de vita

4 din 7 | rasol de vita

5 din 7 | rasol de vita

6 din 7 | rasol de vita

7 din 7 | rasol de vita
Rasol de vită. Rasol este un tip de mâncare românească. E făcut din carne, cartofi, precum și mai multe alte legume, fierte împreună.
Rasol de vită. Mai exact, rasolul este un sortiment de carne de vită sau de porc care se obține din gamba animalului.
Multă lume nu știe însă că rasolul de vită conține cantități mai mari de fier decât puiul sau peștele. De asemenea, rasolul este bogat în diverse vitamine și minerale.
Rasol de vită. Proteine de înaltă calitate
Carnea de vită conține, în principal, proteine, în proporție de 26–27% la 100 de grame.
Proteina animală este de obicei de înaltă calitate, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru dezvoltarea și întreținerea corpului.

Citeste si: Untură de porc. Adevărul pe care nimeni nu îl spune
Rasol de vită. Beneficii
Menținerea masei musculare
La fel ca celelalte tipuri de carne, cea de vită este o sursă de proteine de înaltă calitate.
Aportul inadecvat de proteine poate accelera pierderea musculară legată de vârstă, crescând riscul unei afecțiuni cunoscute sub numele de sarcopenie.
Cele mai bune surse alimentare de proteine sunt alimentele derivate din animale, cum ar fi carnea, peștele și produsele lactate.
Citeste si: Piftie. Adevărul pe care puțini medici îl spun! Ce substanță conține?

În contextul unui stil de viață sănătos, consumul regulat de carne de vită- sau de alte surse de proteine de înaltă calitate- poate ajuta la păstrarea masei musculare, reducând riscul de sarcopenie.
Îmbunătățește performanța sportivă
Carnosina este un compus important pentru funcția musculară. Este formată în organism din beta-alanină, un aminoacid dietetic găsit în cantități mari în pește și carne- inclusiv în carne de vită.
Citeste si: Piftie. Adevărul pe care puțini medici îl spun! Ce substanță conține?
Suplimentarea cu doze mari de beta-alanină timp de 4-10 săptămâni s-a dovedit că duce la o creștere cu 40–80% a nivelului carnosinei în mușchi. Nivelurile ridicate de carnosină au fost asociate cu reducerea oboselii și o performanță îmbunătățită în timpul exercițiilor fizice.
În plus, studiile controlate sugerează că suplimentele de beta-alanină pot îmbunătăți efortul și rezistența fizică.
Rasol de vită. Carnea roșie și bolile de inimă
Boala de inimă este cea mai frecventă cauză de moarte prematură din lume.
Este un termen pentru diferite afecțiuni legate de inimă și vasele de sânge, cum ar fi atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și tensiune arterială ridicată.
Studiile observaționale asupra cărnii roșii și bolilor de inimă oferă rezultate mixte.

Citeste si: Ce sunt, de fapt, trigliceridele? Adevărul pe care doctorii evită să îl spune
Unele studii detectează un risc crescut, atât pentru carnea roșie neprocesată, cât și pentru cea procesată, câteva au arătat un risc crescut doar pentru carne procesată, iar altele nu au raportat o asociere semnificativă.
În plus, persoanele care mănâncă carne sunt mai susceptibile să fie supraponderale și mai puțin susceptibile să facă efort fizic sau să mănânce multe fructe, legume și fibre.
Mai multe teorii au fost propuse pentru a explica legătura dintre consumul de carne și bolile de inimă.
Rasol de vită. O ipoteză controversată
Cea mai populară este ideea că grăsimile saturate îți cresc riscul de boli de inimă prin creșterea nivelului de colesterol din sânge, conform romedic.ro. Această ipoteză este controversată, iar dovezile sunt amestecate. Nu toate studiile observă o legătură semnificativă între grăsimi saturate și boli de inimă.

Citeste si: Creier pane. Motivul șocant pentru care ar trebui să îl incluzi în alimentația ta!
Dacă te îngrijorează grăsimea saturată, ia în considerare alegerea cărnii slabe, care s-a dovedit că are efecte pozitive asupra nivelului de colesterol. În contextul unui stil de viață sănătos, este puțin probabil ca un consum moderat de carne de vită slabă, neprocesată să aibă efecte adverse asupra sănătății inimii.
Rasol de vită. Contraindicații
Carnea de vită este una dintre cele mai bogate surse alimentare de fier.
La unele persoane, consumul de alimente bogate în fier poate provoca o afecțiune cunoscută sub denumirea de exces de fier.
Cea mai frecventă cauză este hemochromatoza ereditară, o tulburare genetică caracterizată prin absorbția excesivă a fierului din alimente. Acumularea excesivă de fier poate pune viața în pericol, ducând la cancer, boli de inimă și probleme hepatice.
Citeste si: Adevărul despre ficăţeii de pui. Mare atenţie! Dacă nu faci acest lucru devin toxici

Persoanele cu hemocromatoză ar trebui să-și limiteze consumul de carne roșie, precum carnea de vită și de miel.
Rasol de vită. Rețetă
Acum că ați aflat adevărul despre rasolul de vită vă oferim și o rețetă declioasă pe care trebuie să o încercați. Gustul ei desăvârșit vă va cuceri!
Citeste si: Avertismentul medicilor: Ce ți se poate întâmplă dacă mănânci avocado?
Rasol de vită. Ingrediente
- 4 bucăţi rasol de vită
- 1/2 praz
- 150 g morcovi mici
- 200 g ciuperci mici
- 300 g cartofi
- 100 ml vin roşu
- 100 ml supă de vită
- 2 linguri unt
- coajă de lămâie
- sare
- piper

Pentru amestecul condimentat
- 4 căţei de usturoi
- 2 linguri rozmarin uscat
- 2 linguri măghiran sau oregano
- 50 ml ulei
- sare
- piper
Citeste si: Pipote. Adevărul neștiut despre aceste organe de pui pe care românii le consumă
Rasol de vită. Cum se prepară
Într-un castronel, se amestecă usturoiul zdrobit, jumătate din rozmarin, jumătate din măghiran (sau oregano), două linguri de ulei, sare şi piper, după gust.
Se fac câteva incizii în bucăţile de rasol şi se introduce câte puţină pastă condimentată.
Pe fundul unui vas mare, se aşază prazul tăiat fâşii, restul din pasta condimentată, apoi rasoalele, morcovii, cartofii, ciupercile.
Citeste si: Cum se prepara cea mai buna supa de galuste cu pipote?

Se presară sare şi piper, după gust, se stropesc cu restul de ulei, se adaugă bucăţele de unt şi se pune vasul la cuptor pentru circa 30 de minute, potrivit clickpoftabuna.ro.
Se scoate vasul din cuptor, se întorc bucăţile de carne, se adaugă supa de vită, vinul, coaja de lămâie şi se introduce din nou la cuptor, la foc mic, pentru aproximativ 40 de minute, până când carnea este bine pătrunsă şi frumos rumenită.