Răsturnare de situație în cazul bărbatului care și-a ucis soția diagnosticată de cancer. Pensionarul a fost eliberat: "Îmi pare rău"
David Hunter a fost condamnat luni, 31 iulie 2023, la doi ani de închisoare de către un tribunal din Cipru care l-a găsit vinovat de uciderea soţiei sale, bolnavă de cancer în fază terminală, notează agențiile AFP şi Reuters. Aflat în spatele gratiilor din luna decembrie a anului 2021, bărbatul în vârstă de 75 de ani a părăsit tribunalul în libertate, instanţa ţinând cont de conduita sa bună din timpul celor 19 luni pe care le-a petrecut în detenție. "Nu pot descrie cum mă simt. Îmi pare rău. Aș vrea să pot, aș vrea să găsesc cuvinte pentru a descrie, dar nu pot", a declarat ucigașul.
David Hunter, un britanic stabilit în Cipru, a fost găsit vinovat de "omucidere", în cazul morții soției sale, Janice, în vârstă de 75 de ani, care era bolnavă de cancer în stadiu terminal. Apărarea a susținut că Janice Hunter și-a implorat soțul, cu care era căsătorită de peste 50 de ani, să-i pună capăt suferinței, notează jurnaliștii de la Agerpres.
După ce și-a ucis cu brutalitate soția sale, bărbatul a încercat să-și pună capăt zilelor, susțin avocații săi. Conform Reuters, Hunter a sufocat-o pe Janice în casa lor din Paphos şi mai apoi a încercat să-și ia viața cu pastile şi alcool.
Cazul a fost pe primele pagini ale ziarelor din Marea Britanie și Cipru
Inițial, el a fost acuzat de omor calificat, însă parchetul a decis să renunțe ulterior la această acuzație, înlocuind-o cu "omucidere".
La data de 21 iulie, tribunalul a hotărât că acțiunile sale nu au fost premeditate- ceea ce ar fi atras o sentință de închisoare pe viață- ci au fost rezultatul unei "acțiuni impulsive" din partea unui om aflat în suferință, a mai precizat Reuters.
"El va fi eliberat imediat", a mai precizat acesta în faţa jurnaliștilor, cazul fiind foarte urmărit în Marea Britanie.
De asemenea, procesul a captat ți atenția publicului din Cipru, o fostă colonie britanică și o țară predominant conservatoare, unde Biserica Ortodoxă exercită o influență puternică și consideră eutanasia un păcat grav. Cu toate acestea, ca urmare a acestui caz, Parlamentul cipriot a început discuții privind legalizarea eutanasiei.