Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, să fie retrimis DNA dosarul în care fostul președinte al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis în judecată sub acuzaţia că ar fi primit mită 1,2 milioane euro de la omul de afaceri Radu Nemeş.

În prezent, fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, se află în penitenciar, după ce în 2019 a fost condamnat la 5 ani de închisoare într-un alt dosar de corupție.

Citeste si: Primul șef de stat care s-a grăbit să-l felicite pe Trump pentru victorie

În acest dosar, fostul preşedinte al ANAF a fost trimis în judecată în august 2019, pentru luare de mită, fiind acuzat că a primit 1.200.000 de euro în perioada mai 2011-aprilie 2012. De asemenea, au fost trimiși în judecată Andreea Florentina Blejnar, soția fostului șef al Fiscului, pentru complicitate la luare de mită, Viorel Comăniţă, la data faptei vicepreşedinte al ANAF, pentru luare de mită și Sorin Florea, la data faptei comisar general adjunct al Gărzii Financiare, tot pentru luare de mită.

Curtea de Apel trimite dosarul înapoi la DNA

Curtea de Apel București a dispus restituirea la parchet a cauzei privindu-i pe inculpaţii Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel, Florea Sorin şi Blejnar Andreea Florentina, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 20/P/2019 din data de 21.08.2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, potrivit Hotnews.

Decizia Curții de Apel nu este definitivă. Nu este clar care este motivul retrimiterii dosarului la procurorii DNA.

Agenda lui Radu Nemeș

Radu Nemeş (40 de ani) şi Diana Nemeş (39 de ani) au fost arestaţi, pe 20 martie 2014, în Statele Unite ale Americii, după o operaţiune spectaculoasă a ofiţerilor FBI. Cuplul a ajuns celebru după ce au apărut informaţii din anchetă potrivit cărora ar fi cheltuit 200.000 de dolari la magazine de firmă, călătoreau doar la clasa I şi se cazau la hoteluri de lux.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Cei doi soţi au fost aduşi pe 15 mai 2014 în România, iar instanţa a confirmat mandatele de arestare. Pe 25 iunie 2014, Diana Nemeş, care era gravidă în luna a opta, a fost pusă în arest la domiciliu. Radu Nemeş, denumit „Regele Motorinei”, era acuzat că a pus la punct un sistem complex de firme fantomă şi de circuite tip suveică pentru a scoate banii din ţară.

Potrivit datelor DNA, totul s-ar fi făcut sub protecţia unor nume grele. Printre aceştia: Sorin Blejnar (fostul şef al Fiscului), Codruţ Marta (şeful de cabinet al fostului şef al ANAF Sorin Blejnar, în prezent dispărut), Viorel Comăniţă (fost director la Autoritatea Naţională a Vămilor), Dan Secăreanu (fost şef al SGIPI Constanţa) şi Elan Schwartzenberg (fostul patron al postului Realitatea TV- plecat din România) din palierul de protecţie al grupării „Regelui Motorinei”.

Radu Nemes, "regele motorinei"

Procurorii au bătut palma cu o ”cârtiță” din gruparea lui Nemeș și au folosit probe ADN, deși e vorba de un dosar de corupție, nu de omor, potrivit G4Media. Un insider cu identitate protejată le-a dat procurorilor agenda lui Radu Nemeș: mai multe pagini pe care acesta își notase șpăgile către Sorin Blejnar și Codruț Marta (fostul lui șef de cabinet, dispărut din 2012).

Marta verifica calculele, apoi înscrisurile erau distruse. Cu toate acestea, insider-ul le-a furnizat procurorilor o probă-cheie: o fotocopie A4 a unor post-it-uri cu antetul hotelului Sacher Wien pe care Nemeș își notase cifre, nume și date. Și, la fel de important, insider-ul le-a decriptat procurorilor agenda lui Nemeș.

Ce au găsit americanii în bunkerul lui Radu Nemeș

Piesa de rezistenţă a procurorilor este un insider în gruparea mafiotă a lui Radu Nemeş, românul extrădat din SUA după ce federalii americani i-au găsit un bunker plin cu o comoară pe care nu o putea justifica:

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

”113 monede de aur a câte o uncie (în total 3,2 kilograme de aur), 256 de monede de argint, 115 ceasuri şi alte bijuterii, şapte automobile – printre care un Land Rover din 2010 şi un Mercedes-Benz S600, şase televizoare şi 10 iPad-uri, mai multe statui realizate din cristale Swarovski, 31 de jachete din piele – inclusiv un costum bărbătesc marca Versace şi o haină de damă din blană de nurcă şi piele de şarpe, 12 arme de foc, două pocale din aur masiv şi 43 de perechi de pantofi şi cizme de designeri celebri”, potrivit G4Media.

De ce a fost condamnat la închisoare Sorin Blejnar

În mai 2019, Sorin Blejnar a fosts condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare, într-un alt dosar în care a fost trimis în judecată de către DNA Ploieşti în anul 2016, sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la ANAF, Blejnar a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procent de 20% din valoarea unor contracte care urmau să fie încheiate la nivelul instituţiei publice. Banii respectivi urmau să-i fie dați lui Blejnar în schimbul exercitării influenţei sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât acestea să fie obţinute de firma omului de afaceri.

Conform DNA, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, Blejnar şi celălalt funcţionar implicat în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme "fantomă” controlate de aceştia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive. Din această sumă de bani, lui Blejnar Sorin i-a revenit efectiv suma de 12.513.894 lei, spunea DNA.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si