Răzvan Popescu, unul dintre cei mai de seamă scriitori, jurnaliști și regizori de film contemporani, continuă să exceleze la capitolul proză și să ofere publicului interesat noi perspective cu privire la trecut, dar mai ales la viitor, prin intermediul noului său volum de proză, „Omul orchestră. Un jurnal altfel”. Autorul și-a prezentat cel mai recent volum la Iași, după ce în urmă cu câteva luni l-a lansat și în București.
În prima zi de primăvară, a avut loc la Iași evenimentul de lansare al celui mai nou volum de proză semnat Răzvan Popescu, „Omul orchestră. Un jurnal altfel”, în care acesta dezbate perspectiva subiectivă ai propriilor ani de viață, ale evenimentelor care l-au adus în punctul în care se află astăzi, subliniind mai cu seamă tendința și dorința de autodepășire și de a avea succes în carieră într-un context care nu îi era favorabil.
„Memorii subiective, care privesc tot acest trecut pe care l-am trăit împreună, însă din unghiul subiectiv al autorului, mai mult proză confesivă decât memorialistică. Este un du-te- vino de la trecut la prezent, și este un du-te- vino între realitate și ficțiune, Sunt multe lucruri inspirate din realitate, sunt lucruri pe care le-am trăit. Este un om care, trăind în niște vremuri agitate și care nu curg în favoarea lui, încearcă să nu se lase risipit.
Încercă de fiecare dată să facă tot ce poate în ideea că ceva se va duna și că ceva va rămâne în urmă, și pentru asta, omul orchestră își atribuie singur toate rolurile posibile, acceptă tot ce i se distribuie, în așa fel încât să aibă ocazia, practic, să facă un fel de performanță în niște condiții de loc favorabile pentru așa ceva.”, spune Răsvan Popescu despre cartea sa, „Omul orchestră.
Un jurnal altfel”.
Ce spun criticii literari și scriitorii despre noul volum al lui Răsvan Popescu
În cadrul evenimentului, au avut loc inclusiv dezbateri cu privire la noul volum de proză al scriitorului Răsvan Popescu. Critici literari și scriitorii sunt de părere că „Omul orchestră. Un jurnal altfel” prezintă cu acuratețe practici și comportamente contemporane, care aduc avantaje celor favorizați și mari dezavantaje celor care mai puțin norocoși.
„Faptul că autorul își intitulează textul un jurnal altfel, poate să fie la fel de bine o formă de ironie, dacă vreți, la adresa criticii literare, pe care, nu de puține ori, în acest volum, o descrie fix așa cum este, iertată-mi fie spusa de acum, adică o lume contaminată de prieteșug, de nepotism literar, de toate acele vicii care, de fapt, ne contaminează și pe noi ca popor.”,
a spune un critic literar despre cartea scriitorului Răsvan Popescu, „Omul orchestră. Un jurnal altfel”.
Până în momentul de față, Răsvan Popescu a publicat 11 volume și a scris 7 scenarii de film. În perioada 1999 -2000, scriitorul a avut funcția de purtător de cuvântul al lui Emil Constantinescu, președinte al României, iar între 2007-2012 a ocupat funcția de președinte al Consiliului Național al Audiovizualului.