Anul trecut prețurile ratelor de la IRCC erau de 1,17%, pe când acum românii vor fi nevoiți să plătească 5,71%.
Valoarea IRCC s-a mărit din acest an
Ratele de la IRCC cresc din ianuarie 2023 chiar și cu 60% peste prețul pe care l-au avut în 2022. Anul trecut, în ianuarie, a fost de 1,17%, iar, în prima zi din ianuarie 2023 este de 5,71%.
De exemplu, cine a făcut un credit imobiliar pe 30 de ani, de 300.000 de lei, anul trecut în ianuarie, are o rată de 1.378 de lei pe lună.
Acum, la valoarea de 5,71% al IRCC, pentru un credit de 200.000 de lei, pe o perioadă de 30 de ani, cu marja băncii de 2,5%, rata ajunge la un preț de 1.500 de lei lunar, adică cu aproape 300 de lei mai mult față de rata calculată la valoarea de 4,06%.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citește și: Anul Nou ne aduce o explozie a ratelor
La cât a ajuns indicele ROBOR
În ceea ce priveşteindicele ROBOR , acesta era vineri la 7,57% pe an, de la 7,60% pe an, în ziua precedentă.
Specialiștii recomandă oamenilor să îşi refinanțeze acum creditele şi să aleagă dobânda fixă.
„Principala variantă pe care o au românii cu credite raportate la IRCC este una simplă şi la îndemână prin care aceştia se pot proteja de efectele creşterii indicelui şi anume prin
refinanţare în credit cu dobândă fixă. Dobânda fixă îi oferă debitorului un cadru sigur și stabil, protejându-l de viitoarele fluctuaţii ale IRCC și păstrându-i rata la aceeași valoare pe toată perioada de dobândă fixă. Recomand în continuare refinanțarea pe dobândă fixă, măcar pentru 3 ani, deoarece IRCC pare să nu scadă nici de la 1 aprilie 2023, ci va rămâne în jurul a 6% și nu putem previziona încă ritmul de scădere, dacă va fi accelerat sau lent.
Principalul avantaj este acela că debitorii câștigă timp și siguranță, căci în perioada de dobândă fixă, piața bancară se va stabiliza, IRCC va scădea, iar dobânzile variabile se vor diminua”, explică Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.
Citește și: Cum scăpăm de povara ratelor