Tancurile israeliene au pătruns vineri noaptea în nordul Fâșiei Gaza într-o operațiune mai extinsă decât în zilele anterioare, relatează presa internațională.

În cursul zilei de sâmbătă, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că războiul la sol este în desfășurare, că soldații israelieni sunt la sol în Gaza și atacă pozițiile Hamas.  

Benjamin Netanyahu avertizează că cea de a doua etapă a războiului a început, cu scopul de a distruge armata şi Guvernul Hamas şi aducerea ostaticilor în Israel, potrivit Sky News.

UPDATE 22. Arabia Saudită condamnă ofensiva terestră a Israelului

Într-o declarație, Ministerul Afacerilor Externe de la Riad a avertizat că acțiunile „flagrante și nejustificate” împotriva poporului palestinian pot avea „repercusiuni grave” asupra păcii regionale și internaționale.

Oficialii din Arabia Saudită au spus că întreaga comunitatea internațională trebuie să „își asume responsabilitățile de a opri imediat această operațiune militară”, în conformitate cu rezoluția ONU adoptată vineri.

UPDATE 20.00. "Opriți genocidul din Gaza", spun autoritățile palestiniene

Președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas a cerut o acțiune internațională imediată pentru a opri ceea ce el a numit „genocidul din Gaza”.

Abbas a spus sâmbătă că conducerea palestiniană a cerut „oprirea agresiunii, furnizarea de ajutor umanitar, prevenirea deplasării populației și încetarea atacurilor coloniștilor și forțelor israeliene din Ierusalim și Cisiordania”, a raportat Al Jazeera.

„Este o distrugere barbară. Cum poate lumea să tacă din cauza acestei băi de sânge?” spuse Abbas.

UPDATE 16.00 Sute de clădiri au fost "complet distruse" în Fâşia Gaza în bombardamentele israeliene din timpul nopţii, a anunţat sâmbătă Apărarea Civilă palestiniană, citată de France Presse. 

UPDATE 15.30. Armata israeliană a relansat un apel către rezidenții din Gaza de a evacua nordul teritoriului înaintea unei operațiuni iminente, informează Sky News.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat: „Pentru siguranța voastră imediată, îndemnăm toți locuitorii din nordul Gazei și din orașul Gaza să se mute temporar în sud”. El a adăugat: „Mutarea înapoi în nordul Gazei va fi posibilă odată ce ostilitățile intense se vor termina”. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Motaz Azaiza مُعْتَز عزايزة ⚡️ (@motaz_azaiza)

UPDATE 15. Un nou bilanț al victimelor din Fâșia Gaza

După cea mai puternică acțiune a armatei Israelului în Fâșia Gaza de la începutul represiunii împotriva Hamas, autoritățile din enclavă au actualizat bilanțul victimelor.

• Morți- 7.703
• Copii uciși- 3.595
• Răniți- 19.734
• Dispăruți- 1.800, inclusiv 1.000 de copii

UPDATE 14.00. Regiunea riscă să devină o "bombă cu ceas", spune președintele Egiptului

Preşedintele Egiptului Abdel Fattah al-Sisi a avertizat sâmbătă că extinderea conflictului din Gaza ar putea face din regiunea Orientului Mijlociu o "bombă cu ceas".

Sisi a organizat un summit pentru pace sâmbăta trecută şi a cerut să se permită intrarea ajutorului în Gaza, eliberarea ostaticilor şi încetarea focului în conflictul Israel-Hamas.

Citește și: "Opriți această nebunie!" Președintele Turciei, Recep Erdogan, după atacul masiv de noaptea trecută din Fâșia Gaza

Liderul de la Cairo a criticat prezența unor drone pe teritoriul statului său. "Indiferent de unde vin, am avertizat despre extinderea conflictului. Regiunea va deveni o bombă cu ceas având impact asupra tuturor", a subliniat Sisi.

UPDATE 11.00. Operațiunea terestră din Gaza se extinde 

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, spune că armata israeliană „înaintează în noi etape ale războiului” în Gaza, cu forțele terestre desfășurând operațiuni. „Forțele de infanterie, blindate, inginerie și artilerie care participă la activitate, însoțite de un foc puternic [aerian]”, spune el, menționând că „forțele sunt încă la sol și continuă lupta”.

El spune că niciun soldat israelian nu a fost rănit până acum în operațiunea la sol extinsă din Gaza, potrivit Times of Israel.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) a anunțat o extindere a operațiunilor terestre în Fâșia Gaza. „În ultimele ore am intensificat atacurile în Gaza”, a transmis IDF într-un comunicat.

Citește și: VIDEO- Principala bază de operațiuni Hamas s-ar afla sub Shifa, cel mai mare spital din orașul Gaza. Dezvăluirile armatei israeliene

UPDATE 10.30. Armata israeliană a anunţat sâmbătă că vizat tunelurile subterane ale grupării Hamas și "a lovit 150 de ţinte subterane" în nordul Fâşiei Gaza. 

Palestinienii din Gaza au declarat că Israelul desfășoară lovituri puternice în Fâșia Gaza în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce au raportat ciocniri între militanți Hamas și forțele terestre israeliene care au intrat în enclavă, relatează Times of Israel.

Rezoluție ONU pentru un "armistițiu umanitar imediat" 

Adunarea Generală a ONU a cerut vineri cu o mare majoritate de voturi un "armistițiu umanitar imediat", în cea de-a 21-a zi a războiului dintre Hamas și Israel, care a denunțat o "infamie" în timp ce armata sa anunțat. "extinderea" operațiunilor terestre în Fâșia Gaza.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Rezoluţia, care "cere un armistiţiu umanitar imediat, durabil şi susţinut care să conducă la încetarea ostilităţilor", a primit la New York, în aplauze, 120 de voturi pentru, 14 împotrivă (între care Israel şi Statele Unite) şi 45 de abţineri.

Război Israel-Hamas. Armata israeliană își extinde operațiunile terestre în Fâșia Gaza. LIVE TEXT

Război Israel-Hamas. Armata israeliană își extinde operațiunile terestre în Fâșia Gaza

[Sursa foto: Twitter]

Război Israel-Hamas. A început ofensiva terestră din Fâșia Gaza?

Mai mulți oficiali americani au declarat pentru CBS News că activitatea militară „extinsă” a Israelului în Fâșia Gaza pare a fi începutul unei ofensive terestre, dar subliniază că amploarea operațiunilor nu este încă clară.

Pe de altă parte, alți oficiali americani și israelieni au declarat pentru ABC News că incursiunea terestră în Gaza din noaptea de vineri nu este o ofensivă pe scară largă.

Fâșia Gaza, fără acces la internet, telefonie și comunicații 

Jurnaliștii de la Al Jazeera care se află în din nordul Fâșiei Gaza spun că oamenii din teritoriul palestinian „au intrat în panică” din cauza întreruperii comunicațiilor și a intensificării bombardamentelor israeliene.

„Oamenii sunt foarte speriați, panicați – pentru că nu pot să comunice cu alții care au fost strămutați”, a spus un corespondent al postului TV de limbă arabă.

„Obișnuiau să se sune reciproc după fiecare atac aerian israelian. Acum sunt foarte îngrijorați [pentru cei dragi]. Nu pot primi apeluri telefonice de la ceilalți pentru a-i informa despre accidente sau explozii. Am putut vedea imagini cu oameni care poartă în brațe răniți și merg la spital cu ei pentru că nu au putut chema telefonic ambulanțele”, a relatat jurnalistul potrivit AlJazeera.com .  

Bombardamentele „aeriene, maritime și terestre” au fost „cele mai violente de la începutul războiului”, a afirmat Hamas, acuzând Israelul că „pregătește masacre”.

Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene din urmă cu trei săptămâni, pe 7 octombrie, pe teritoriul israelian. Peste 700 de oameni au fost uciși doar în ultimele 24 de ore în Fâșia Gaza.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si