Forţele terestre ucrainene au anunțat, vineri dimineață, că orașul Kiev este vizat de "tiruri de rachetă", precizând că au distrus în zbor două din aceste rachete. Armata a publicat și un video care prezintă un bloc de apartamente în flăcări. În următoarele ore, tancurile rusești s-au apropiat de capitala Ucrainei, iar alertele de raiduri aeriene i-au trimis pe cetățenii din Kiev în adăposturi.

Citeste si: Mircea Geoană, declarații despre conflictul din Ucraina: ,,Nu sunt motive de îngrijorare pentru România. Sunt motive de gravă îngrijorare pentru soarta Ucrainei''

UPDATE 21:10- Capitala Ucrainei, bombardată cu rachete: explozii auzite în unele părți ale orașului

Capitala Ucrainei este sub asediu rusesc! Partea de vest a orașului a fost deja blocată de forțele ruse, iar acum bătălia pare că se dă în restul Kievului.

UPDATE 21:00 -Rusia a bombardat încă o navă străină; bilanțul atacurilor ajunge la trei vapoare

Rusia a tras vineri asupra a două nave străine în apropierea portului Pivdennîi din Marea Neagră, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Infrastructurii pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 20:30- Poliția de Frontieră, ultimele date despre refugiații de la granițe: Câți ucraineni au intrat până acum în România

Poliția de Frontieră a anunțat, vineri, date le de la frontiere, până la ora 14, respectiv numărul de cetățeni ucraineni care au intrat în țară.

UPDATE 19:50- Președintele Ucrainei așteaptă armata rusă pe străzile din Kiev: 'Ne protejăm independența!'

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un videoclip de pe străzile din Kiev, după zvonurile din presa rusă că ar fi fugit din capitală.

UPDATE 19:20- Nivelul radiațiilor de la Cernobîl a crescut de 20 de ori: explicațiile specialiștilor

Un vârf de radiații a fost înregistrat în jurul centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina. Datele de la stațiile de monitorizare sugerează că nivelurile de radiații au crescut de aproximativ 20 de ori joi.

UPDATE 18:50- Orfelinat lovit cu bombe rusești. Peste 50 de copii evacuați

UPDATE 18:20- Polonia blochează spațiul aerian pentru avioanele rusești: decizie dură luată de Guvern

Polonia își închide cerul companiilor aeriene ruse de la miezul nopții, spune guvernul polonez. Autoritățile poloneze sunt pregătite să închidă spațiul aerian al țării pentru aviația civilă rusă.

UPDATE 18:00- Mesajul lui Putin pentru Ucraina: „Nu permiteţi neonaziştilor să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane! Se pare că ne va fi mai uşor să ajungem la o înţelegere împreună 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a îndemnat, vineri, în cadrul unei întâlniri televizate cu serviciile de securitate ale Rusiei, armata ucraineană să preia puterea în propria ţară, la o zi după ce Moscova a lansat o invazie asupra Ucrainei, informează Reuters.

 Distribuie pe Facebook

UPDATE 17:40- Ucraina „ia în considerare propunerea” de a purta discuţii cu delegaţia rusă, potrivit consilierului lui Zelensky

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că Rusia este pregătită să trimită o delegaţie la Minsk, capitala Belarusului, pentru discuţii cu Ucraina, a informat agenţia de ştiri de stat rusă RIA-Novosti, propunere pe care Ucraina a declarat că „o ia în considerare”, relatează CNN.

UPDATE 17:00- Rusia trimite parașutiști pentru a asigura paza la Cernobîl, după ce a fost capturată

Rusia va trimite paraşutişti pentru a ajuta la asigurarea pazei centralei nucleare închise de la Cernobîl, nu departe de capitala ucraineană Kiev, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, transmite Reuters.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

UPDATE 16:00- Ciocniri violente la Kiev

Ucrainenii din Kiev se pregătesc de lupte grele cu rușii. Chiar în aceste momente luptele sunt în toi, iar civilii pregătesc cocktailuri molotov, într-o încercare disperată de a apăra capitala Ucrainei.

UPDATE 15:30- Putin, pregătit să trimită la Minsk o delegaţie, la negocieri cu Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să trimită o delegaţie în capitala aliatului său belarus, la Minsk, la negocieri cu Ucraina, pe care a invadat-o, declară vineri un purtător de cuvânt al Kremlinului agenţiilor ruse de presă, realtează AFP.

UPDATE 15:20- UE anunță că pregătește blocarea activelor deţinute de Vladimir Putin şi de Serghei Lavrov

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a bloca activele financiare deţinute de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul sancţiunilor impuse ca reacţie la războiul lansat de Rusia în Ucraina, afirmă oficiali de la Bruxelles, scrie Mediafax.

UPDATE 15:00- Zelenski îi cere lui Putin să negocieze şi cheamă în Ucraina cetăţenii europeni care au experienţă de luptă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi chamă vineri pe europenii care au o experienţă de luptă în Ucraina, pentru a respinge invazia armatei ruse, relatează AFP.

 

UPDATE 14:40- O navă care naviga sub pavilion moldovenesc, lovită de un vas rusesc în Marea Neagră

Nava comercială MILLENIAL SPIRIT, aflată sub pavilionul Republicii Moldova, a fost lovită vineri de un obuz în Marea Neagră.

UPDATE 14.00. Bilanțul provizoriu al invaziei Rusiei- 412 atacuri cu bombe în Ucraina. Doi copii au murit și au fost înregistrate 412 atacuri cu bombardamente de la începutul ostilităților din ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, citat de presa ucraineană. „Doi copii au murit în timpul zilei. Ocupanții ruși au ucis doi copii nevinovați prin agresiunea lor”, a spus președintele-consilier al ministrului Afacerilor Interne, Vadym Denysenko.  

UPDATE 13.00. Ucraina vrea pace şi este dispusă să poarte discuţii cu Rusia, inclusiv în legătură cu adoptarea unui statut neutru în privinţa NATO, a declarat vineri pentru Reuters un consilier prezidenţial de la Kiev, Mihailo Podoliak.

De partea cealaltă, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei susține că discuțiile pot începe doar din momentul în care "va fi restabilită ordinea democratică în Ucraina". Mai precis, din momentul în care militarii ucrainieni "predau armele și se întoarc la familiile lor", a mai spus Lavrov. 

Citeste si: Serghei Lavrov: „nimeni nu plănuiește să ocupe Ucraina”. Rusia e pregătită de negocieri dacă armata ucraineană depune armele

UPDATE 12.30. Ministerul Apărării ucrainean a anunţat că primele unităţi ale armatei ruse au intrat în Kiev, potrivit DPA. „Sabotori" ruşi au pătruns în cartierul Obolon, din nordul capitalei, a anunţat ministerul pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 11.50. Alertă de raid aerian în Kiev, informează presa ucraineană. Locuitorilor din oraș li se cere să intre în adăposturi.

UPDATE 11.40. Forțele ruse au intrat în districtul Obolon din Kiev, la aproximativ 10 km de centrul Capitalei. Se duc lupte intense între armata ucraineană și forțele ruse, relatează presă ucraineană. Ministerul Apărării al Ucrainei le cere locuitorilor să nu iasă din case. 

Imagini dramatice din Kiev. Un tanc rusesc trece efectiv peste un autoturism în care se afla un bărbat. Imagini postate pe Twitter arată momentul dramatic. 

După retragerea tancului, cetățenii din Kiev au reușit să îl scoată pe șofer dintre fiarele contorsionate. 

UPDATE 11.00. Ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a avertizat vineri cu privire la posibilitatea ca militari ruşi să pătrundă în cursul zilei în zone de la periferia Kievului, după ce trupele ruse s-au apropiat de capitala ucraineană în cadrul invaziei declanşate în urmă cu o zi împotriva Ucrainei, relatează EFE.

Este posibilă ocuparea de către inamic a Vorzel, este o localitate din regiunea Kievului, situată la numai 35 kilometri de capitala ucraineană. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Coloane de tancuri rusești se îndreaptă spre Kiev dinspre Belarus:

UPDATE 10.00. Trupele rusești s-au apropiAt, vineri dimineață, la câțiva kilometri de Kiev. În zona capitalei Ucrainei se duc lupte grele, anunță armata ucraineană, care încearcă să reziste asaltului rus.

Citeste si: Klaus Iohannis: Rusia va plăti "costuri masive și severe" pentru acțiunile împotriva Ucrainei. O nouă ședință CSAT

UPDATE 9.30. Kievul, sub asediul tancurilor rusești.  Ucraina se aşteaptă la un atac cu tancuri ruseşti asupra capitalei Kiev, vineri, care ar putea deveni cea mai dură zi a războiului, a declarat un consilier al ministrului de interne, citat de Reuters. 

Tancurile rusești au ajuns la doar 30 de km de capitala Ucrainei și forțează intrarea în Kiev, informează Euronews.com.

UPDATE 9.00. Pod aruncat în aer la nord de Kiev. Trupele ucrainene opun o rezistenţă puternică în faţa "ocupanţilor ruşi" în zona Kievului, potrivit Statului Major al forţelor armate ucrainene, citat vineri de DPA.

La Dimer şi Ivankiv, aşezări la nord-vest de capitală, trupe de asalt ale forţelor armate ucrainene au oprit "forţele inamice copleşitoare" la marginea Râului Teteriv. Podul peste râu a fost distrus, potrivit unui comunicat al oficialilor de la Kiev.

Știrea inițială. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat joi că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să răstoarne guvernul ucrainean, relatează CNN. Blinken a declarat într-un interviu TV că planul Rusiei este de a pune capitala Kiev în pericol

Citeste si: Turcia ar putea închide strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele de război rusești

Încă cel puțin trei explozii au zguduit capitala Ucrainei, Kiev, în zorii zilei de vineri. Acestea au avut loc în sud-vestul orașului, transmite CNN.

Război Rusia-Ucraina. Primele victime în capitala Kiev

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, de resturile de rachete căzute într-un cartier rezidenţial din sud-estul Kievului.

Citeste si: Biden: „Astăzi blocăm alte patru bănci mari ruseşti”. Care sunt noile sancțiuni impuse Rusiei

Într-o fotografie publicată de Kliciko se văd doi pompieri pregătindu-se să intervină în faţa unui imobil puternic avariat şi din care iese fum.

Kievul, sub asediul Rusiei lui Putin. Pentagonul american a transmis printr-un oficial că evaluarea sa este că Rusia intenţionează să răstoarne guvernul de la Kiev ca parte a atacului asupra Ucrainei.

[Sursa foto: Twitter]

Alte imagini cu exploziile care au avut loc la Kiev noaptea trecută:

Antony Blinken: "Vor să ia cu asalt Capitala, să atace alte mari oraşe" 

"Vor să ia cu asalt capitala, să atace alte mari oraşe", a spus şeful diplomaţiei americane, potrivit Agerpres.

"Vedem forţe care intră din nord, din est, din sud, iar asta face parte din planul pe care l-am prezentat lumii în ultimele săptămâni", a adăugat el.

Citeste si: Dîncu: Avionul ucrainean aterizat la Bacău s-a rătăcit. Aeroportul de pe care a plecat era distrus

Antony Blinken s-a declarat convins că Ucraina va avea câştig de cauză în faţa Rusiei. "Indiferent dacă va fi pe termen scurt, mediu sau lung, sunt convins că democraţia şi independenţa Ucrainei vor prevala", a mai spus el.

Şi Pentagonul a transmis printr-un oficial că evaluarea sa este că Rusia intenţionează să răstoarne guvernul de la Kiev ca parte a atacului asupra Ucrainei.

O parte dintre locuitorii Capitalei s-au refugiat, împreună cu copiii, la metroul din Kiev:

Atacurile ruse, venite dinspre Belarus

Joi, aeroportul militar Antonov din Gostomel, aflat la porţile Kievului, a fost ţinta unui atac al forţelor aeropurtate ruse sosite cu elicoptere, care s-au ciocnit cu unităţi ale armatei ucrainene.

Aeroportul din Gostomel se află la marginea de nord a Kievului, iar aceste lupte au avut loc la cea mai mică distanţă de capitală în prima zi a atacului rusesc.

În afară de Kiev, Ministerul Apărării ucrainean a semnalat de asemenea vineri un tir de rachetă rus la primele ore ale dimineţii asupra unui post de frontieră în regiunea Zaporojia, un atac care, conform sursei citate, a făcut morţi şi răniţi.

VIDEO: Imagini cu puternic impact emoțional


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si