Război Rusia- Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în această dimineață că, Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra teritoriului Ucrainei şi poliţiei de frontieră a ţării, dar și explozii în multe oraşe.

Casa Albă a avertizat încă de ieri că, Ucraina va fi atacată de Rusia

Administrația președintelui Joe Biden l-a informat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citând o evaluare a serviciilor de informații, că Rusia se pregătește să efectueze o invazie la scară largă a Ucrainei în următoarele 48 de ore, au dezvăluit oficiali de informații americani pentru Newsweek.

„Președintele Ucrainei a fost avertizat că Rusia va începe foarte probabil o invazie în 48 de ore pe baza informațiilor americane”, a precizat oficialul american pentru Newsweek.

Sursa citată a mai adăugat că,  „rapoartele din sisteme de observații aeriene indică faptul că Rusia a încălcat spațiul aerian ucrainean mai devreme astăzi, avioane de recunoaștere zburând pentru o scurtă perioadă deasupra Ucrainei”. O sursă apropiată guvernului lui Zelensky a confirmat, de asemenea, pentru Newsweek că a fost primit un astfel de avertisment.

Evaluarea Pentagonului include atacurile aeriene rusești, rachetele de croazieră și invazia terestră, potrivit oficialului de informații al SUA. Informația a fost confirmată de un al doilea oficial al serviciilor de informații americane, care a subliniat caracterul cuprinzător al operațiunii militare pe care Pentagonul a anticipat-o din Rusia.

Citeste si: Tensiuni la Marea Neagră, aproape de România! Armata rusă vrea să captureze Insula Șerpilor: „două ținte subacvatice...”

Oficialul a declarat pentru Newsweek că invazia va include nu numai un impuls în estdin partea regiunii Donbas, condusă de rebelii pro-Moscova, unde au fost trimise luni unități suplimentare rusești, mutări pe care Moscova le-a numit „pentru menținerea păcii”, ci și o acțiune majoră către capitală.

Kiev, de la granița de nord cu Belarus, unde trupele ruse au extins recent exercițiile comune cu aliatul lor. 

Război Rusia - Ucraina: Filmul desfăşurării evenimentelor

Război Rusia - Ucraina: Filmul desfăşurării evenimentelor

[Sursa foto: Captura Twitter]

Război între Rusia și Ucraina. Filmul desfăşurării evenimentelor

14.00:  Un alt atac a Rusiei a fost demarat, joi, la aeroportul Hostomel, la doar câțiva kilometri vest de Kiev. Imagini de pe rețelele sociale arată numeroase elicoptere militare rusești care atacă zona, prinse într-un schimb de focuri.

„Confirmat de către autoritățile ucrainene. O operațiune mare de asalt aerian cu elicoptere Mi-8 pe Aeroportul Internațional Antonov din Hostomel. Ministerul de Interne spune că Rusia a preluat controlul orașului. Foarte periculos; este la doar 15 minute vest de șoseaua de centură a capitalei”, anunță Livemapua.com

13.45: Harta conflictului

Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa sunt doar câteva din orașele vizate de atacurile rusești de joi dimineața.

Pe lângă exploziile auzite lângă orașe, bombardamente ar mai fi avut loc și în apropiere de alte baze militare precum Chuguev, Myrohorod, Kramatorsk, Vasylkiv sau Ivano-Frankivsk

De asemenea, CNN a precizat că o coloană întreagă de blindate a trecut granița dinspre Belarus. Din Harkiv apar informații neconfirmate încă despre un desant al trupelor aeropurtate, sute de militari parașutați în apropiere de oraș după bombardamentele de joi dimineață.

Surse spun că, mai multe instalații radar din zona Crimeei, Kherson și Odesa au fost atacate. Tot în zonă apar informații că ar exista schimburi de foc între trupe la sol.

Noi informații confirmate de autoritățile ucrainene indică un asalt cu elicoptere asupra aeroportului Hostomel, în apropiere de Kiev. O parte din elicopterele rusești ar fi fost doborâte.

13.30:  MApN acuză un incident cu Rusia în Marea Neagră: O navă militară aflată în apropierea Zonei Economice Exclusive a României deviază sau oprește nave comerciale.

13.29:  Presa internațională despre invazia Rusiei în Ucraina: Fantoma sovietică a ieșit din dulapurile secolului trecut/ Invazie pe muzică de Wagner/ Poezia se numește „Calamitate din nou”.

Citeste si: Secretarul general al ONU Antonio Guterres îl imploră pe Putin, „în numele umanităţii” să oprească atacul împotriva Ucrainei

13.16:  A fost convocat un summit extraordinar NATO pentru vineri, potrivit Reuters. Șeful NATO urmează să facă declarații de presă la Bruxelles.

12.47:  Londra l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Marea Britanie pentru explicații privind invadarea Ucrainei. Anunțul a fost făcut de ministrul afacerilor externe Lizz Truss, citată de Reuters.

12.35:  Navalnîi se opune agresiunii lui Putin în Ucraina: „Acest război este purtat pentru a ascunde furtul de la cetăţenii ruşi”.

12.33:  Dîncu: „România este pregătită să primească 500.000 de refugiați ucraineni. Unde vor fi amplasate taberele”.

12.29: Iohannis,  după ședința CSAT: „Subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina”

12.28:  ​Premierul britanic Boris Johnson cere o reuniune de urgență a șefilor de stat și guvern ai țărilor NATO pe tema invaziei ruse în Ucraina.

12.23:  O nouă explozie a putut fi auzită joi, în jurul prânzului, în capitala Kiev, potrivit unui martor citat de Reuters. De altfel, capitala și marile orașe sunt ținta atacurilor aeriene ale armatei ruse.

12.15:  Republica Moldova își închide spațiul aerian ca urmare a invaziei Rusiei în țara vecină, Ucraina.

Anunțul a fost făcut de ministerul afacerilor externe de la Chișinău la scurt timp după ce președintele Maia Sandu anunța instituirea stării de urgență.

12.00:  Un băiat a fost ucis în urma bombardării unui bloc din Harkov.

11.52:  Mircea Geonă: Situația este extrem de gravă, Rusia atacă pe toate fronturile și pune în pericol viața a milioane de civili

11.58:  Guvernul Ucrainei: Granița de stat a a fost atacată de trupele ruse sprijinite de Belarus. Atacuri în regiunile Luhansk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv și Zhytomyr.

11.50:  Un atac rusesc lovește un biciclist în centrul orașului Uman.

Război Rusia - Ucraina: Filmul desfăşurării evenimentelor

Război Rusia - Ucraina: Filmul desfăşurării evenimentelor

[Sursa foto: Captura Twitter]

11.35:  Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Rusia, a anunțat joi, într-o declarație de presă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a mulțumit comunității internaționale pentru sprijinul arătat Ucrainei și a cerut voluntarilor să se alăture armatei.

Zelenski a mai spus că armata rusă a suferit pierderi considerabile.

Citeste si: Strategia militară a Rusiei: Care este tactica de război a lui Vladimir Putin?

11.26:  Vadimir Putin este un Hitler al zilelor noastre, a spus fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko, în prezent membru al Parlamentului de la Kiev. Atmosfera din Parlamentul de la Kiev este una tensionată și multe persoane din interior sunt înarmate, a declarat pentru BBC un jurnalist ucrainean care se află în clădire.

11.24:  Ministerul român de Externe anunță celulă de criză pentru sprijinirea românilor aflați în Ucraina.

11.13:  Armata ucraineană a anunțat că a ucis aproape 50 de „ocupanți ruși” în regiunea Lugansk, potrivit unui comunicat citat de AFP. Termenul „ocupanți ruși” poate desemna atât soldați ruși cât și separatiști proruși, notează AFP.

11.13:  China face apel la calm, fără să condamne acțiunile Moscovei.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

11.10  Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, susține că armata țării sale, o aliată a Moscovei, nu a luat parte la invazia lansată de Rusia în Ucraina. Declarațiile vin în contextul în care Kievul acuză că Rusia folosește teritoriul Belarusului pentru invazie.

11:08:  Guvernul României anunță că, România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece și poate prelua fluxuri de refugiați

11.04:  Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat joi că oricine este gata și poate ține în mână o armă se poate alătura armatei ucrainene, transmite Reuters.

Poliția va începe să distribuie arme veteranilor și voluntarilor.

10.45:  Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că a cerut misiunii României la NATO să solicite activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, după ce Rusia a atacat Ucraina.

10.41:  Zelenski a ordonat trupelor să producă pierderi maxime armatei ruse.

10.38:  P reședintele Klaus Iohannis  se va întâlni joi cu președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților pentru a discuta situația generată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, a anunțat Administrația Prezidențială.

Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa sunt doar câteva din orașele vizate de atacurile rusești de joi dimineața.

Pe lângă exploziile auzite lângă orașe, bombardamente ar mai fi avut loc și în apropiere de alte baze militare precum Chuguev, Myrohorod, Kramatorsk, Vasylkiv sau Ivano-Frankivsk.

10.19:  Republica Moldova va intra în stare de urgență, a anunțat președintele Maia Sandu. Decizia trebuie validată de Parlament.

10.10:  Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că a cerut Misiunii României la NATO să solicite activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington:

"În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am instruit Misiunea României la NATO să ceară, împreună cu alţi aliaţi, activarea art. 4 din Tratatul de la Washington".

Articolul 4 din Tratatul de la Washington "stabileşte un mecanism de consultare între Aliaţi, cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii Aliaţilor".

Citeste si: VIDEO| Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: "Am închis relațiile diplomatice cu Rusia"

10.07:  Imagini cu autovehicule militare rusești care au intrat în regiunile Harcov și Cernihiv.

10.00:  Declarația de Război la adresa Ucrainei prezentată de președintele rus Vladimir Putin în zorii zilei de joi a fost înregistrată încă de luni, 21 februarie potrivit presei ruse citate de The Guardian, ceea ce demonstrează că demersurile diplomatice ale Kremlinului nu au fost niciodată serioase, așa cum a avertizat administrația americană.

09.50  Trupe terestre Rusești ar fi intrat în Ucraina din Belarus, trecând granița prin mai multe puncte.

09.49  Zeci de mașini așteaptă la coadă să intre dinspre Ucraina în Republica Moldova, la punctul de trecere Palanca, scrie Unimedia.

09.45  Pe Twitter au fost postate clipuri cu explozii și atacuri ruse în Harkiv, oraș de 1,5 milioane de locuitori care se găsește la 30 km de frontiera cu Rusia. În 2014, când separatiștii au ocupat zone din Donețk și Luhansk, au fost confruntări și la Harkiv (Harkov în rusă), dar separatiștii nu s-au putut impune și forțele guvernamentale ucrainene au păstrat orașul.

09.39 O  rachetă rusească lovește un aeroport din vestul Ucrainei, la 100 de km de granița cu România

09.19  Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în contextul în care Rusia a atacat Ucraina, joi dimineață.

09.18  Ambasada Suediei se mută din Kiev la Liov, anunță autoritățile suedeze, în contextul în care trupele ruse au invadat Ucraina.

09.17  Încă 40 de soldați americani au ajuns joi dimineața în Letonia, În total încă 260 de soldați americani vor ajunge în țara baltică.

09.15  Șoc pe burse joi dimineața

09.00  Imagini cu fragmente dintr-o rachetă de croazieră ce s-ar fi prăbușit pe un bulevard din Kiev circulă pe Twitter.

8.40  Avion militar ucrainean, interceptat de avioane F-16 românești / Avionul de tip Suhoi 27 a aterizat la Bacău

8.36  Volodimir Zelenski ca instaureaza legea marțială în Ucraina.

8.26  Ambasadorii celor 30 de ţări membre NATO se vor reuni de urgenţă joi dimineaţă la Bruxelles în urma operaţiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt al Alianţei, conform Reuters și AFP.

8.22  Vladimir Putin a dat ordin de lansare a atacului asupra Ucrainei este aceea a unei capitale din inima Europei, Kievul trezindu-se astăzi în plină stare de urgență. Sirenele au sunat în capitala Ucrainei avertizând lumea să se adăpostească.

8.19  Primarul din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a îndemnat cetățenii să stea acasă, spunând că sunt semnalate explozii în toată țara.

08.14  Forțele Armate Ucrainene susțin că au doborât cinci avioane rusești și un elicopter militar rusesc în estul Ucrainei, în apropiere de Luhansk.

08.10  Bursa de la Moscova a anunțat joi că a suspendat tranzacționarea pe toate piețele sale, până la o nouă notificare, potrivit CNN.

08.08  Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a reacționat și el pe twitter, afirmând că trăim o zi întunecată a istoriei Europei. "Rusia trebuie să înceteze imediat acțiunile militare".

08.03  Boris Johnson spune că Marea Britanie şi aliaţii vor răspunde în mod hotărât. "Sunt îngrozit de evenimentele înspăimântătoare din Ucraina".

08.00 Rusia ar fi lansat mai multe atacuri care au țintit aeroporturile și infrastructura militară astfel încât să-și asigure superioritatea aeriană. Explozii au avut loc chiar și pe un aerodrom militar din vestul Ucrainei, la 50 de km de granița cu Polonia.

07.32  Rusia spune că vizează infrastructura militară a Ucrainei cu "arme de înaltă precizie"

"Infrastructurile militare, sistemele de apărare aeriană, aerodromurile militare și aviația forțelor armate ucrainene vor fi stopate cu arme de înaltă precizie", a transmis Ministerul rus al Apărării, citat de agenția TASS.

07.30  Scopul operațiunii militare ofensive rusești este distrugerea statului ucrainean, confiscarea prin forță a teritoriului ucrainean și stabilirea controlului ocupațional, transmite Ministerul de Externe al Ucrainei, care cere comunității internaționale să acționeze imediat: "Doar acțiunile unite și decisive pot opri agresiunea lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei".

07.23  Președintele SUA Joe Biden a discutat cu puțin timp în urmă cu președintele Volodimir Zelenski despre pașii care vor urma și despre reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

07.20  Uniunea Europeană condamnă fermn atacul nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei.

07.16  Sirenele de avertizare anti-bombardamente răsună în capitala ucraineană Kiev.

7.15  Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce Vladimir Putin a declarat în zori începerea unei "operaţiuni militare" în Ucraina, conform Reuters.

7.11  Trupele rusești au ajuns în Odesa în timp ce altele se îndreaptă spre Kharkiv. Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean de interne.

7.03  Mai multe imagini video au apărut pe rețelele sociale cu ceea ce par a fi rachete de croazieră în zbor deasupra Ucrainei.

7.02  Președintele american Joe Biden a avut o convorbire cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, scrie AFP.

Biden "tocmai a discutat cu Zelenski", a informat un purtător de cuvânt al Casei Albe, adăugând că detalii privind discuția vor fi oferite mai târziu.

7.01  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face apel la Consiliul național de securitate și apărare să declare legea marțială, scrie BBC.

06.57  Zboruri anulate joi dimineață pe aeroporturile din marile orașe din sudul Rusiei, din apropiere de Ucraina. Agențiile de presă ruse relatează că zborurile au fost anulate pe aeroporturile din Rostov-pe-Don, Krasnodar, Soci și Anapa, toate situate în apropiere de granița cu Ucraina sau pe litoralul Mării Negre.

06.54  "Acest conflict trebuie să se oprească acum", a reclamat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după o reuniune de urgență a Consiliului de securitate.

"Președinte Putin, în numele umanității, aduceți-vă trupele înapoi în Rusia!", a declarat șeful ONU, vizibil afectat de anunțul lansării unei operațiuni militare în Ucraina, chiar în timpul desfășurării acestei ședințe de urgență a Consiliului.

"Este cel mai trist moment al mandatului meu ca secretar general al Națiunilor Unite", a adăugat Guterres.

06.50  Un proiect de rezoluție ce condamnă Rusia va fi depus de SUA la ONU, votul e așteptat vineri.

SUA vor depune joi un proiect de rezoluție pe masa Consiliului de securitate al ONU, care va condamna Rusia pentru "războiul" din Ucraina, a anunțat ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

"Putin a livrat un mesaj de război într-o desconsiderare totală față de responsabilitatea acestui Consiliu. Este o gravă urgență. Consiliul va trebui să acționeze și noi vom pune pe masă o rezoluție", a mai spus ea.

06.45  Premierul Nicolae Ciucă: Vom gestiona în mod adecvat implicațiile acestei situații, inclusiv din punctul de vedere al eventualelor efecte economice, energetice sau al migrației

06.40  Ministrul ucrainean de externe face un apel disperat: Lumea trebuie să-l oprească pe Putin

06.30  Luați-vă lucrurile de strictă necesitate și mergeți în cel mai apropiat adăpost, le-a recomandat joi Ivan Sokol, directorul departamentului de protecție civilă al Administrației Regionale Harkov, scrie presa locală.

06.27  Instalații militare din Ucraina sunt lovite de rachete, iar o operațiune de debarcare a trupelor ruse la Marea Neagră și Azov este în desfășurare.

06.25 ​ Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat joi dimineață "atacul nesăbuit și neprovocat" al Rusiei împotriva Ucrainei, avertizând că acesta pune în pericol "nenumărate" vieți omenești.

06.18  Cetățenilor din zonele atacate li se recomandă să-și ia lucrurile de strictă necesitate și să meargă în adăposturile speciale.

06.12  Ucraina și-a închis spațiul aerian pentru avioanele civile

6.09 Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei va fi întâmpinată cu cea mai puternică reacție a comunității internaționale, a transmis președintele Klaus Iohannis. El spune că "niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă".

6.04  La scurt timp după discursul ținut de Vladimir Putin joi dimineață, prețul barilului de petrol a depășit 100 de dolari, iar Bursa din Hong Kong a scăzut cu peste 3%.

5.55  Și Reuters scrie că focuri de armă au fost auzite joi dimineață în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev. De asemenea, au fost auzite și mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a scris Interfax, conform Reuters.

05.54  Președintele SUA denunță "atacul nejustificat" al Rusiei asupra Ucrainei. Joe Biden a denunțat "atacul nejustificat" al Rusiei asupra Ucrainei, transmițând într-un comunicat:

"Președintele Putin a ales (să lanseze) un război premeditat ce va antrena suferințe și pierderi umane catastrofale"

"Rusia, de una singură, este responsabilă de moartea și distrugerea pe care acest atac le va provoca"

5.48  Agenția de presă Reuters citează un martor care spune că a auzit o explozie în provincia Belgorod din sud-vestul Rusiei, care nu este departe de granița cu Ucraina.

5.19  Echipa CNN din Kiev spune că aude mai multe explozii puternice în apropiere de Kiev, capitala Ucrainei.

"Am luat decizia unei operațiuni militare", a declarat Vladimir Putin într-o declarație surpriză la televiziune, susținuță cu puțin timp înainte de ora 05.00.

Citeste si: VIDEO| Imaginile durerii! A început războiul în Ucraina, iar Europa a încremenit după bombardamentele care au pus stăpânire pe marile orașe

Președinteșe Rusiei se adresează totodată soldaților ucraineni, spunându-le:" Vă cer să depuneți armele", dându-le apoi asigurări că astfel vor putea "părăsi câmpul de luptă fără impedimente".

Vladimir Putin a mai susținut și că nu vrea o "ocupare" a Ucrainei, ci o "demilitarizare" a sa.

Vladimir Putin: "Nu vă amestecați"

Putin se adresează celor "care vor încerca să interfereze cu noi(...), trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și va duce la consecințe cum nu ați mai văzut".

"Sunt sigur că soldații și ofițerii Rusiei își vor îndeplini datoria cu curaj", a mai spus el, adăugând că securitatea țării este garantată".

Putin nu a oferit însă detalii privind amploarea acestei operațiuni militare în Ucraina, dacă va fi limitată la estul țării sau va fi mai extinsă.

Joe Biden condamnă atacul nejustificat al Rusiei

Preşedintele american, Joe Biden condamnă "atacul nejustificat" al Rusiei asupra Ucrainei, la câteva minute după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, avertizând că SUA şi aliaţii lor vor răspunde într-o manieră unită şi decisivă, informează AFP, Reuters şi DPA.

"Preşedintele Putin a ales (să lanseze) un război premeditat care va provoca suferinţe şi pierderi umane catastrofale", a declarat Biden într-un comunicat, după ce s-au auzit explozii în capitala ucraineană Kiev.

"Rusia singură este responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le vor provoca acest atac", a mai precizat liderul de la Casa Albă. El a promis că "lumea va cere socoteală Rusiei".

"Rugăciunile lumii întregi sunt alături de poporul ucrainean în această seară, întrucât suportă un atac neprovocat şi nejustificat din partea forţelor militare ruse", a afirmat preşedintele american în contextul în care Kremlinul a anunţat că Putin a ordonat desfăşurarea de trupe în regiunile din estul Ucrainei- Doneţk şi Lugansk.

Joe Biden a adăugat că va anunţa noi sancţiuni împotriva Rusiei joi, care vor fi impuse de către Statele Unite şi aliaţii săi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si