UPDATE 20.00.  Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat duminică o lege care restrânge difuzarea de informaţii despre mişcări de trupe şi de echipament militar, mai puţin în cazul în care aceste informaţii sunt anunţate sau arpobate de către Statul Major ucrainean, relatează The Associated Press. 

Această lege prevede pedepse cu închisoarea cuprinse între trei şi opt ani de zile, potrivit agenţiei de stat ucrainene de presă Ukrinform.

Citeste si: "Rusia încearcă să ne împartă după modelul Coreea de Nord și Coreea de Sud”. Scenariu sumbru de la Kiev

UPDATE 19.00 Noi negocieri în Turcia. Echipele de negociere rusă şi ucraineană se vor întâlni luni în Turcia pentru o nouă rundă de tratative preconizată să dureze trei zile, a anunţat duminică negociatorul ucrainean David Arakhamia. 

''La discuţiile de astăzi prin videoconferinţă s-a decis desfăşurarea următoarei runde (de negocieri) cu prezenţă, în Turcia între 28 şi 30 martie'', a precizat pe Facebook negociatorul ucrainean. 

UPDATE 18.00 Teritoriul separatist Lugansk, a cărui independenţă a fost recunoscută de Moscova, ar putea organiza în curând un referendum asupra aderării la Rusia, a declarat duminică liderul acestui teritoriu, Leonid Pasecinik. 

"Cred că într-un viitor apropiat, un referendum va avea loc pe teritoriul republicii (autoproclamate Lugansk), în cadrul căruia poporul îşi va exercita dreptul constituţional absolut şi îşi va exprima opinia cu privire la aderarea la Federaţia Rusă", a declarat Pasecinik, potrivit Agerpres.

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că orice referendum „fals” organizat în zonele ocupate ale Ucrainei va fi „nul de drept”.  

UPDATE 15.00 Cum arată iadul din Mariupol, orașul distrus total de ruși, văzut în filmarea unei persoane care a reușit să se evacueze printr-un coridor umanitar:

UPDATE 13.00.  Rusia a confirmat, duminică dimineața, că a lovit ieri cu rachete de croazieră de mare precizie ţinte militare din oraşul Liov din vestul Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării rus.

Citeste si: Moscova anunță că a lovit „ţinte militare” cu rachete de croazieră la Liov

Moscova a lovit un depozit de combustibil utilizat de forţele ucrainene lângă Liov, cu rachete cu rază de acţiune lungă şi a folosit rachete de croazieră pentru a lovi o fabrică din acest oraş unde se reparau sisteme antirachetă, staţii radar şi tancuri, a precizat ministerul rus, potrivit Reuters. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

UPDATE 11.00. Două coridoare umanitare au fost deschise duminică  pentru evacuarea civililor din zonele de conflict, inclusiv din Mariupol, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereshchuk, potrivit The Guardian.

Locuitorii orașului asediat Donețk vor avea voie să folosească propriile mașini pentru a ajunge în orașul Zaporizhzhia, la aproximativ 250 km distanță, a spus ea într-o postare pe Telegram.

Oamenilor care încearcă să scape de luptele din regiunea vecină Luhansk li se va permite să evacueze din orașul Rubijne la Bakhmut, la aproximativ 80 km distanță.

Citeste si: "Alte 6 țări trebuie denazificate după Ucraina". Anunțul de la Moscova despre lista neagră a lui Putin

UPDATE 10.00. Rusia a început să distrugă depozitele de combustibil și alimente din Ucraina, a declarat consilierul Ministerului de Interne ucrainean Vadim Denisenko, potrivit Reuters.

Vorbind la televiziunea locală, Denysenko a mai spus că Rusia aduce forțe la granița cu Ucraina prin rotație și ar putea face noi încercări de a avansa în invadarea Ucrainei. Într-o actualizare de duminică, Statul Major al Ucrainei a declarat între timp că a respins șapte atacuri inamice în regiunile Donețk și Lugansk din Donbas, distrugând opt tancuri ale inamicului.

Citeste si: O refugiată din Ucraina, găsită moartă în piscina unui hotel din România

Ministerul rus al Apărării a raportat o luptă pentru controlul a două sate din apropierea fortăreață separatistă Donețk și a susținut, de asemenea, că o lovitură cu rachete a distrus vineri un depozit de arme și muniții în regiunea Jitomyr, la vest de Kiev. 

Forțele armate ucrainene au reușit să recucerească sâmbătă mai multe orașe din țară  potrivit The Guardian.

Ziarul Kyiv Independent a raportat că au fost eliberate două orașe mici, Poltavka și Malinivka, din regiunea de sud-est a Zaporizhzhia, iar anterior s-a comunicat că orașul Trostianets din regiunea de nord Sumi a fost recâștigat.

Citeste si: Joe Biden l-a numit "măcelar" pe Vladimir Putin

De asemenea, CNN raportează că a geolocalizat și verificat mai multe videoclipuri care arată că trupele ucrainene controlează mai multe sate din Sumi, precum și Vilkhivka, o așezare la aproximativ 32 de kilometri de granița cu Rusia în nord-estul Ucrainei.

Reactor nuclear de cercetare din Harkov, bombardat de ruși

Un reactor nuclear de cercetare din Harkov, al doilea oraș ucrainean ca mărime, a fost lovit de bombardamentele forțelor ruse, susțin autoritățile locale, confirmate ulterior de Parlamentul de la Kiev.

Presa ucraineană, citată de The Guardian susține că, din cauza bombardamentelor constante din nord-estul țării, autoritățile nu au reușit să evalueze pagubele de la unitatea nucleară de cercetare. 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Federația Rusă a fost criticată în repetate rânduri că ar ținti centrale nucleare, cum s-a întâmplat cu cea de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Centrala nucleară de la Cernobîl a căzut și ea pradă forțelor ruse.

Orașul Liov, lovit de rachete

[Sursa foto: Twitter]

Bilanț provizoriu al invaziei ruse: au fost distruse peste 4.500 de clădiri rezidențiale 

De la începutul invaziei, forțele armate ale Federației Ruse au distrus circa 4.500 de clădiri rezidențiale, 100 de întreprinderi, 400 de instituții de învățământ și 150 de unități medicale din Ucraina, susține ministrul ucrainean al dezvoltării teritoriale.

Citeste si: VIDEO SRI a avertizat în 2017 despre pericolul Putin

În cursul zilei de sâmbătă, rachetele Rusiei au lovit periferia orașului Liov de la granița de vest a Ucrainei, în aproperea Poloniei. 

Citeste si: Volodimir Zelenski vrea să participe la gala Oscar

Atacurile aeriene pe care le-a efectuat armata rusă asupra Liovului au fost menite să transmită un mesaj către președintele american Joe Biden, consideră primarul Andrii Sadovîi.

Joe Biden: „Putin nu poate rămâne la putere”

Preşedintele american Joe Biden a declanșat cel mai dur atac de până acum la adresa lui Vladimir Putin, despre care a spus că „nu poate rămâne la putere”, stârnind reacții puternice în rândul audienței, dar și în rândul analiștilor. 

Citeste si: VIDEO| Mai multe rachete au lovit orașul Liov, la doi pași de Polonia. Stare de asediu în Kiev până luni dimineață

Kremlinul a reacționat la declarațiile lui Joe Biden. „Nu domnul Biden decide asta (dacă Vladimir Putin rămâne sau nu la putere- n.r.). Aceasta este doar alegerea poporului Federațiai Ruse”, a declarat Dmitri Pesckov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ulterior, Casa Albă a remis presei o precizare în care arată că Joe Biden nu a îndemnat la schimbarea regimului de la Moscova în declarația sa.

„Ce a vrut președintele să spună este că Putin nu poate fi lăsat să-și exercite puterea asupra vecinilor săi sau a regiunii. (Joe Biden) nu a vorbit despre puterea lui Putin în Rusia sau despre o schimbare de regim”, a declarat un oficial de la Casa Albă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si