Război Rusia-Ucraina, ziua 64. Ucraina a afirmat miercuri că se aşteaptă la "săptămâni extrem de dificile" împotriva armatei ruse care "a acumulat deja forţe pentru o ofensivă majoră în estul" ţării, o prioritate pentru Moscova.

Citeste si: Putin ameninţă: „Riposta noastră va fi rapidă şi fulgerătoare”

Război Rusia-Ucraina, ziua 64. "Avem săptămâni extrem de dificile în faţă", a avertizat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-o declarație în care le cere ucrainenilor "rezilienţă şi unitate" după mai bine de două luni de conflict cu Rusia.

Citeste si: Mărturia cutremurătoare a unui tată din Ucraina, după ce fiica lui a murit chiar în fața sa: "Am fost nevoiţi să o îngropăm în grădină"

"Din păcate, vom pierde mai mulţi soldaţi înainte de a câştiga", a adăugat el, estimând că "vor fi mai multe distrugeri şi răniţi".

UPDATE. Bombe cu fosfor lansate de armata rusă la Mariupol

Rusia ar fi lansat noi bombe cu fosfor noaptea trecută, în jur de 50 de atacuri aeriene asupra Mariupol, informează publicația Kyiv Intedepndent.

Comandantul adjunct al Regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, a cerut măsuri decisive pentru evacuarea orașului Mariupol, deoarece Rusia folosește „tot ce poate folosi un barbar împotriva umanității”.

Statul Major al Ucrainei a informat că Rusia transferă până la 500 de unități de echipament militar la Izium.

Forțele armate ale Ucrainei au mai transmis pe 28 aprilie că forțele ruse continuă să atace orașul Harkov și încearcă să avanseze spre Sulihivka – Nova Dmitrivka și Andriivka – Velika Komishuvakha.

Celebrul artist german Thomas Baumgärtel l-a pictat pe liderul rus Vladimir Putin în haine de pușcăriaș, pe o clădire din Koln: 

UPDATE 12.00. Secretarul general al ONU, mesaj de la Kiev: "Un război este o absurditate în secolul 21"

"Un război este o absurditate în secolul 21", a declarat joi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, la sosirea sa la Borodianka, una dintre localităţile din apropierea Kievului unde ucrainenii îi acuză pe ruşi că au comis abuzuri.

Antonio Guterres, care efectuează prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, a făcut aceste declaraţii pentru jurnalişti, în faţa unor case în ruine, însoţit de militari ucraineni şi responsabili locali.

Antonio Guterres, mișcat de atrocitățile văzute lângă Kiev

"Îmi imaginez familia în una dintre aceste case astăzi distruse şi înnegrite", a declarat Guterres în faţa jurnaliştilor. "Îmi văd nepoţelele fugind panicate. Războiul este o absurditate în secolul 21, niciun război nu poate fi acceptat în acest secol", a adăugat el.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Antonio Guterres s-a deplasat apoi la Bucha, altă localitate de lângă capitala Kiev, unde Moscova este acuzată că a comis crime de război.

De la Bucha, el a îndemnat Moscova "să accepte să coopereze" cu ancheta Curţii Penale Internaţionale (CPI) asupra unor posibile crime de război comise în Ucraina.

UPDATE 10.00. Flota rusă din Marea Neagră, pregătită de atac 

Flota rusă din Marea Neagră încă deţine capacitatea de a lovi ţinte ucrainene şi de pe coastă, în pofida pierderii navelor Saratov şi Moskva, a anunţat joi dimineaţă Ministerul britanic al Apărării, potrivit Agerpres.

Aproximativ 20 de nave ruse, printre care submarine, se află în zona operaţională a Mării Negre, a menţionat ministerul într-o postare pe Twitter.

''Strâmtoarea Bosfor rămâne închisă pentru toate navele de război non-turce, ceea ce o face pe Rusia incapabilă să-şi înlocuiască crucişătorul Moskva, scufundat în Marea Neagră'', a adăugat Ministerul Apărării britanic în buletinul său informativ zilnic.

Noi atacuri au avut loc noaptea trecută în regiunea Dnipro:

Ucraina a recunoscut un avans al forţelor ruse în estul ţării 

Război Rusia-Ucraina, ziua 64. Potrivit ministrului Apărării de la Kiev, armata rusă, "conştientă deja de înfrângerea strategică, va încerca să provoace cât mai multă suferinţă posibilă" soldaţilor ucraineni pe care i-a îndemnat "să reziste".

Mai devreme, armata ucraineană recunoscuse un avans al forţelor ruse în estul ţării, cu capturarea mai multor localităţi din regiunea Harkov şi din Donbas.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-o ceremonia de decorare a unor soldați 

[Sursa foto: Facebook]

La 18 aprilie, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat debutul ofensivei ruse împotriva estului ţării, din care o parte se află din 2014 în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi care este acum obiectivul prioritar al Moscovei.

Citeste si: Care sunt obiectivele lui Vladimir Putin în cea de-a doua fază a războiului din Ucraina?

"Punerea în aplicare a acordurilor cu ţări străine, instruirea şi desfăşurarea logisticii durează ceva timp", şi-a exprimat regretul Oleksii Reznikov, salutând, totuşi, că "ajutorul pentru Ucraina va creşte" în zilele următoare, potrivit acestuia.

Rusia și-a schimbat strategia în Ucraina

În faţa intensificării ajutorului militar occidental către Kiev, Rusia şi-a ajustat strategia în Ucraina, vizând noduri de aprovizionare strategice- hangare de armament distruse, poduri şi căi feroviare ţintite- în timp ce îşi urmăreşte în continuare obiectivul de a prelua sub control o parte a teritoriului ucrainean, potrivit unei analize France Presse.  

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Cum arată harta Ucrainei, la aproape 2 luni de la începerea războiului. Ce regiuni sunt controlate de armata Rusiei

Armata rusă a afirmat miercuri că a distrus dintr-o lovitură o "mare cantitate" de arme livrate Kievului de către SUA şi de ţări europene.

Cu o zi mai devreme, un tir de rachete al forţelor ruse avariase podul rutier şi feroviar care traversează gura limanului în care se varsă râul Nistru şi care leagă Ucraina de România, potrivit lui Oleksandr Kamîşin, director al Căilor ferate ucrainene. Ruşii au lovit din nou acest pod miercuri.

Instalaţiile feroviare din regiunea Vinniţa (centru-vest), un important nod feroviar pentru liniile interne ale Ucrainei şi pentru conexiunile cu străinătatea, au fost, de asemenea, ţinta loviturilor ruseşti.

Se intră într-o nouă fază a războiului din Ucraina

"Se intră într-o nouă etapă: ţările occidentale au anunţat o consolidare a sprijinului lor militar, deci din partea rusă trebuie lovite aceste capacităţi de întărire şi capacitatea ucrainenilor de a se aproviziona cu arme", subliniază Jean-Pierre Maulny, director adjunct al Institutului de relaţii internaţionale şi strategice (IRIS).

"Ajutorul occidental are ca obiectiv să permită trupelor ucrainene să reziste sub bombardamentele ruseşti, deci pentru ruşi este o veste proastă şi ei încearcă să-i reducă amploarea", adaugă Pascal Ausseur, director general al Fundaţiei mediteraneene de studii strategice (FMES).

În acest context, distrugerea podului care leagă România de Ucraina este departe de a fi un fapt lipsit de importanţă.

"Ei au vrut să taie fluxul de ajutor, de carburant în special, pentru Ucraina, trimis de ţările occidentale care tranzita prin România", remarcă George Scutaru, director general al New Strategy Center, un think tank român.

O perspectivă care fusese schiţată încă din 21 aprilie de Richard D.Hooker, de la Centrul de studii american Atlantic Council, care prevedea o apropiată tăiere a căilor de comunicaţii, în special a celor utilizate pentru reaprovizionarea forţelor ucrainene, potrivit Agerpres.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si