UPDATE 13.00. Odată cu căderea combinatului siderurgic Azovstal, Rusia a capturat întreaga linie care leagă peninsula Crimeea anexată de regiunile separatiste din Donbas şi a început să-şi redistribuie o parte din trupe pe alte fronturi, informează EFE.

Citeste si: Ce sunt armele cu laser cu care Putin speră să răstoarne soarta războiului din Ucraina. "Rusia caută arma-minune", spune Zelenski

Rusia a suferit o serie de înfrângeri în regiunea Harkov, ceea ce îi face dificila avansarea pe scară largă în Donbas.

Pentru a obţine măcar o "victorie", invadatorii vor să se concentreze pe cucerirea regiunii Lugansk, notează joi portalul ucrainean RBC.ua. 

UPDATE 12.00. Soldații de la Azovstal, în mâna rușilor 

Război Rusia-Ucraina, ziua 85. Ministerul Apărării rus a anunţat joi că, în total, 1.730 de militari ucraineni, care se aflau baricadaţi în reţeaua de tuneluri a combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, s-au predat începând de luni, relatează presa internațională.

Citeste si: Vladimir Putin a găsit "țapii ispășitori" pentru eșecurile militare din Ucraina

"În cursul ultimelor 24 de ore, 771 de combatanţi ai regimentului naţionalist Azov au ieşit din oţelăria Asovstal din Mariupol. În total, din 16 mai până în prezent, 1.730 de combatanţi, între care 80 răniţi, au fost luaţi prizonieri", a indicat ministerul rus într-un comunicat.

Totodată, ministerul a difuzat o înregistrare video care arată militari ucraineni părăsind combinatul siderurgic şi sunt percheziţionaţi de către soldaţi ruşi înainte de a se urca în autobuze. Dintre ucraineni, mai mulţi pot fi văzuţi mergând cu greu, sprijinindu-se pe beţe şi cârje sau fiind ajutaţi de alţi camarazi, iar unii au bandaje pe braţ, la ochi sau la picioare.

Război Rusia-Ucraina, ziua 85.  Rusia recunoaște că a pierdut doi ofițeri de top într-o zi, inclusiv un colonel care a fost trimis pe front pentru a-l înlocui pe un altul care fusese ucis cu câteva zile înainte în Ucraina. 

Citeste si: Ce sunt armele cu laser cu care Putin speră să răstoarne soarta războiului din Ucraina. "Rusia caută arma-minune", spune Zelenski

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Război Rusia-Ucraina, ziua 85.  Potrivit presei de la Kiev, legendarul lunetist sergent Serghei Tsarkov, în vârstă de 38 de ani, a fost ucis de armata ucraineană. El era considerat unul dintre cei mai buni lunetiști ai armatei ruse.

Comisariatul militar al regiunii a emis un comunicat de presă în care se arată că Tsarkov era cel mai bun lunetist din brigadă. „A fost un câștigător al jocurilor internaționale ale armatei în competiția „Sniper Frontier”, precum și cel mai bun lunetist al brigăzii sale”, se arată în comunicatul Comisariatului militar din Chita.

Război Rusia-Ucraina, ziua 85. Risc de poluare după bombardamentele ruseşti de la Azovstal  

Bombardamentele ruseşti fără încetare împotriva combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei aflat în prezent aproape complet sub controlul forţelor ruse, ar fi putut să provoace o scurgere gravă de hidrogen sulfurat în Marea Azov, o substanţă extrem de poluantă.

Semnalul de alarmă a fost făcut joi de Consiliul municipal (ucrainean) al Mariupolului, într-un comunicat citat de Interfax-Ukraina.

Scurgerea acestei substanţe de la oţelăria Azovstal, pe care ocupanţii vor în genere să o arunce în aer, ameninţă cu extincţia florei şi faunei din Marea Azov, avertizează Consiliul municipal din Mariupol pe contul său Telegram.

Război Rusia-Ucraina, ziua 85. Rusia a distrus o clădire de locuințe din localitatea Bakhmut, numărul victimelor fiind de 5 civili, inclusiv un copil de doar 2 ani.

Fabrică rusească de alcool, distrusă de armata ucraineană lângă graniță 

Forțele ucrainene au bombardat un sat rusesc de lângă graniță în dimineața de joi. Cel puțin un civil a fost ucis, a susținut guvernatorul regiunii.

Obuzele au lovit o fabrică de alcool din satul Tyotkino din regiunea Kursk și alte câteva clădiri din zonă, a transmis, pe telegram, guvernatorul Roman Starovoit, potrivit The Guardian.

Citeste si: Rusia, acuzată la ONU că folosește foamea ca armă de război

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

"Pentru moment, ştim despre moartea a cel puţin unui civil", a declarat oficialul rus, adăugând că alte persoane au fost rănite şi primesc îngrijiri medicale.

Potrivit primelor informaţii, victima este un şofer de camion care făcea livrări la o distilerie locală şi care a fost lovit „în mod repetat”, a adăugat guvernatorul, sugerând că atacul a venit din Ucraina.

Serviciile de urgenţă erau în curs de stingere a incendiilor provocate în satul de aproximativ 4.000 de locuitori, joi dimineaţă.

"Mai multe case au fost avariate. Se vorbeşte şi de obuze care nu au explodat", a mai spus guvernatorul, potrivit News.ro.

Pe de altă parte, armata Ucrainei spune că a reușit să preia controlul asupra unei așezări din regiunea Harkiv, acolo unde contraofensiva ucrainenilor continuă.

Se duc, de asemenea, lupte grele în regiunea Luhansk, unde forțele ruse continuă încercările de a distruge rezistența ucraineană.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si