Cu tradiţii diferite în ţară, Crăciunul a fost sărbătorit până acum în Ucraina fie pe 25 decembrie- în conformitate cu calendarul gregorian- fie pe 7 ianuarie, potrivit calendarului iulian.

Citește și: Primul Crăciun în regim de război al ucrainenilor. Sirenele de raid aerian au răsunat și în ziua de sărbătoare

Începând din 2023, calendarele ucrainene vor include doar data de 25 decembrie pentru sărbătoarea Crăciunului, relatează ANSA.

„Multe familii au sărbătorit până acum ambele zile”, a afirmat episcopul de Kiev al Bisericii Catolice de Rit Latin, monseniorul Vitali Kriviţki, deoarece familiile creştine sunt adesea amestecate între catolici latini, greco-catolici, ortodocşi ucraineni şi ortodocşi sub patriarhul Moscovei.

Crăciunul după rit vechi, interzis în Ucraina

Războiul a accelerat procesul de schimbare a datei Crăciunului în Ucraina, fiind posibil ca 2022 să fi fost ultimul an în care Crăciunul a putut să se sărbătorească, în Ucraina, în aceeaşi zi în care îl sărbătoresc creştinii ortodocşi din Rusia, 7 ianuarie.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme- wowbiz.ro

La Kiev se discută o măsură care ar interzice Biserica rusă sub acuzaţia de colaborare cu Kremlinul.

Citește și: Vladimir Putin spune că Rusia este pregătită pentru a negocia cu Ucraina

Biserica Greco-Catolică şi Biserica Ortodoxă din Ucraina, care s-au separat de Patriarhul Moscovei, au decis să demareze un proces de unificare a sărbătorii Crăciunului la 25 decembrie.

Reprezentanţii celor două biserici au discutat, într-o întâlnire pe care au avut-o pe 24 decembrie, şi despre data Paştelui viitor, o sărbătoare care este şi mai importantă pentru creştini şi care, din

cauza calendarelor diferite, nu este aproape niciodată sărbătorită de catolici şi ortodocşi la aceeaşi dată.

Următoarea dată când se aşteaptă ca data să fie sărbătorită în aceeaşi zi este în 2025, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, lumea ortodoxă- care şi în alte ţări a luat distanţă faţă de patriarhul rus Kirill, prieten al lui Putin şi susţinător al războiului- a început deja la începutul lunii un proces pentru a sărbători Paştele în aceeaşi zi cu catolicii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si