La sfasitul lunii noiembrie, pretul oferit de abatoare fermierilor pentru carnea de porc ajungea la 5 lei pe kilogram.

Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc(APCP), Ioan Ladosi, acest pret este mai mare fata de nivelul din aceeasi perioada din 2015, dar mai mic fata de preturile solicitate de fermierii romani în perioada mai-octombrie 2016.

În ultimele saptamani, pretul oferit de abatoare a coborat, pe fondul reducerii pretului carnii de porc din Germania, care stabileste referinta de pret si pentru Romania.



Potrivit estimarilor realizate de producatorii de carne de porc, în decembrie, fermele comerciale din Romania vor sacrifica peste 500.000 de porci, care vor asigura circa 60% din consumul intern, în timp ce restul consumului va fi asigurat din importurile din alte tari membre ale Uniunii Europene, scrie news.ro.

Producatorii romani se asteapta ca produsele provenite din import sa aiba o cota mai mare în acest an.

“Din datele statistice oficiale rezulta ca în 2015 au intrat în Romania peste 220.000 tone de carne (carcase, piese etc). Ne asteptam ca în acest an aceasta cifra sa fie depasita, pe fondul cresterii consumului si, din pacate, a stagnarii productiei interne”, a subliniat Ladosi.

Marii retaileri de pe piata Romaneasca sustin ca achizitioneaza carnea de porc preponderent din Romania si apeleaza la carne din import doar pentru a compensa necesarul ce nu poate fi acoperit din surse locale.


Potrivit Monitorului Preturilor, administrat de Consiliul Concurentei, pretul pulpei de porc fara os porneste de la 12 lei kilogram, însa exista diferente mari în functie de sortiment.

“Fata de perioada similara a anului trecut avem o crestere, din cauza majorarii pretului de achizitie. Cum va evolua pretul depinde de piata”, a explicat Carrefour, la solicitarea News.ro.

Autoritatile dau asigurari ca, în ultimii ani, a crescut siguranta legata de carnea de porc produsa în Romania, ca urmare a presiunii pietei si a reducerii ponderii micilor producatori, slab controlati de catre autoritatile sanitare.


“Daca acum cativa ani aveam 4 milioane de porci în gospodaria populatiei si 2-3 milioane de porci în fermele comerciale, în prezent situatia s-a schimbat complet. Avem 4 milioane de porci în fermele comerciale si circa 2 milioane de porci în gospodaria populatiei. Pentru ca stim bine ca riscul cel mai mare este legat de porcii din acele mici gospodarii familiale care pun pe piata 100-200 de porci pe an si de multe ori nu stiu nici macar ce legislatie trebuie sa respecte vis-à-vis de biosecuritatea în ferme”, a spus Irimescu, într-un interviu acordat News.ro saptamana trecuta.

Abatoarele nu au dreptul sa primeasca animale fara avize medicale, de aceea porcii care vin pe o filiera care respecta legislatia europeana nu prezinta niciun fel de pericol, sustine ministrul.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Șoferii care încalcă regulile din Codul Rutier vor fi amendați pe baza imaginilor filmate din elicopter. Ce văd polițiștii pe camere- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si