Germanii vor să trimită tancurile lor de luptă principale Leopard 2 în Ucraina, și de asemenea, să permită furnizarea de tancuri către alte țări, conform BBC.

UPDATE. Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri că SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina, adăugând că tancurile sunt necesare pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi "îmbunătăţească abilitatea de manevră pe teren deschis". 

Joe Biden a mulţumit Germaniei pentru decizia sa de a livra Ucrainei tancuri Leopard 2.

"Rusia se aştepta la o ruptură . Dar suntem uniţi complet, total şi strâns", a spus liderul de la Casa Albă.  

Berlinul vine în ajutorul Ucrainei cu tancuri Leopard

Autoritățile germane din Berlin sunt pregătite să trimită spre Ucraina cel puțin o companie de tancuri Leopard.

De asemenea, conform ABC News, au fost de acord 12 țări să furnizeze aproximativ 100 de tancuri Leopard 2 către Kiev, imediat ce Berlinul va permite reexporturile.

Conform Spiegel, această decizie a fost deja confirmată.

Tancurile de fabricație germană Leopard 2 sunt o alegere foarte bună pentru Ucraina, care i-ar putea oferi un avantaj în viitoarele posibile lupte.

Citește și: Joe Biden asigură că Ucraina va primi asistență militară necesară

Centralele nucleare din Ucraina, în vizorul Rusiei

Serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni Ucraina că depozitează armele furnizate de Occident la centralele sale nucleare, potrivit Reuters. 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că  conflictul dintre Moscova și Occident  nu mai poate fi definit ca un „război hibrid”, ci este mai aproape de  unul real.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Aliatul lui Putin a criticat Occidentul  pentru că a trimis miliarde de dolari de arme la Kiev.

Citește și:  VIDEO| Zelenski, cu ochii în lacrimi la ceremonia funerară pentru oficialii morți în accidentul aviatic de lângă Kiev

În același timp, fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev le atrage atenția occidentalilor că "înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convenţional poate provoca izbucnirea unui război nuclear”.

Centralele nucleare, un pericol major pentru regiune

Rusia susţine într-un comunicat că lansatoarele de rachete HIMARS, sistemele de apărare antiaeriană şi muniţia de artilerie furnizate de SUA au fost transferate la centrala nucleară Rivne din nord-vestul Ucrainei.

Citește și:  Klaus Iohannis, mesaj despre "importanţa strategică a Mării Negre" în cadrul NATO

"Forţele armate ucrainene depozitează arme şi muniţie furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare", se precizează în comunicat, care adaugă că un transport de arme spre centrala nucleară Rivne a avut loc în ultima săptămână din decembrie.

Citește și:  Zelenski a fost dat în judecată de un preot român. Care este motivul

Centralele nucleare ale Ucrainei sunt în centrul atenţiei de la începutul conflictului. Forţele ruse au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobâl în mai puţin de 48 de ore după invazia trupelor şi au capturat de asemenea centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, la începutul războiului.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și:  VIDEO- Vladimir Putin a comandat 21 de crematorii mobile din China. "Va șterge urmele, îi arde pe toți"

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei nucleare Zaporojie, iar Ucraina susţine că Rusia foloseşte acest complex ca un depozit de arme.

Noi amenințări cu "izbucnirea unui război nuclear”

Dmitri Medvedev spune că înfrângerea unei puteri nucleare precum Federaţia Rusă într-un război convenţional ar putea provoca izbucnirea unui conflict nuclear, transmite BBC News.

Citește și:   Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina. Ce a cerut Zelenski la Davos

Într-un nou atac la adresa Occidentului, Medvedev susţine că ”puterile nucleare nu pierd marile conflicte de care depinde soarta lor”.

”Mâine, la baza Ramstein a NATO, marii lideri militari vor discuta noi tactici şi strategii, precum furnizarea către Ucraina de noi arme grele şi sisteme ofensive. Şi acest lucru se va întâmpla imediat după Forumul (Economic Mondial) de la Davos, unde petrecăreţi retardaţi au repetat ca o placă stricată: pentru a obţine pacea, Rusia trebuie să piardă.

(…) Şi niciunuia dintre mizerabilii ăştia nu-i trece prin cap să tragă din aceasta următoarea concluzie elementară: înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convenţional poate provoca izbucnirea unui război nuclear”, a scris Medvedev pe canalul său Telegram.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si