Atacurile SUA asupra țintelor Houthi din Yemen arată că războiul din Gaza s-a răspândit deja în Orientul Mijlociu, potrivit BBC News.

Citește și: VIDEO- Atac masiv împotriva rebelilor. Statele Unite ale Americii sunt tot mai aproape de un conflict direct cu Iranul

"Este momentul să nu mai vorbim despre riscul ca războiul din Gaza să se răspândească în altă parte din Orientul Mijlociu.

S-a întâmplat deja", arată sursa citată.

Noi lovituri SUA asupra rebelilor houthi din Yemen

Noi lovituri au avut loc, sâmbătă dimineața, asupra Yemenului, a doua zi după bombardamentele americane şi britanice împotriva unor ţinte militare ale rebelilor houthi, acuzați că ameninţă traficul maritim internaţional în Marea Roşie, transmite AFP.

Atacurile americane au vizat cel puţin un loc din capitala Sanaa sâmbătă dimineaţa. Ulterior, armata americană a confirmat că a avut loc un nou atac.

După atacurile britanice şi americane de vineri, rebelii houthi au tras "cel puţin o rachetă", care, totuşi, nu a lovit nicio navă, a spus armata americană.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

SUA: "Nu ne interesează un război cu Yemenul"

Statele Unite nu doresc război cu Yemenul, dar nu vor ezita să ia măsuri suplimentare ca răspuns la atacurile rebelilor houthi în Marea Roşie, a anunţat vineri Casa Albă.

"Nu ne interesează... un război cu Yemenul. Nu suntem interesaţi de un conflict de orice fel aici", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, la bordul Air Force One.

"Tot ceea ce a făcut preşedintele a încercat să prevină orice escaladare a conflictului, inclusiv atacurile de aseară", a precizat oficialul american, conform Agerpres.

Rusia acuză atacurile SUA din Yemen

Rusia a condamnat vineri loviturile efectuate în timpul nopţii asupra Yemenului de Statele Unite şi Marea Britanie împotriva rebelilor houthi, denunţând "escaladarea" tensiunilor în Orientul Mijlociu şi o acţiune ce dovedeşte "un dispreţ total faţă de dreptul internaţional", relatează Reuters.

Rusia a cerut de asemenea vineri o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta problema.

"Loviturile aeriene ale Statelor Unite asupra Yemenului sunt un alt exemplu de pervertire de către anglo-saxoni a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Zaharova a adăugat că aceste lovituri având "obiective distructive" arată o "desconsiderare completă a dreptului internaţional" şi "escaladează situaţia din regiune".

Ședință de urgență în consiliul de securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care cere încetarea "imediată" a atacurilor rebelilor houthi asupra navelor comerciale în Marea Roşie, menţionând de asemenea dreptul statelor membre de a apăra navele în faţa acestor atacuri. Rusia s-a abţinut la votul asupra acestei rezoluţii.

Cine sunt rebelii houthi din Yemen

Aceşti rebeli apropiaţi de Iran şi care controlează coasta vestică a Yemenului şi-au multiplicat atacurile în Marea Roşie asupra navelor despre care consideră că au legături cu Israelul, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Un purtător de cuvânt al rebelilor houthi în Yemen a declarat că nu există nicio justificare pentru atacul americano-britanic şi a spus că gruparea susţinută de Iran va continua să vizeze navele care se îndreaptă spre Israel.

Prețul petrolului explodează după noile atacuri din Yemen

Cotaţia barilului de petrol a crescut vineri dimineaţa cu peste 2%, după ce Statele Unite şi Regatul Unit au lansat lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen, ca răspuns la atacurile rebelilor houthi asupra navelor din Marea Roşie, transmite Reuters.

La debutul tranzacţiilor în această dimineaţă, cotaţiile futures la ţiţeiul Brent erau în creştere cu 2%, până la 79 de dolari per baril, în timp ce cotaţiile pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 2,1%, până la 73,55 dolari per baril.

"Cred că la acest moment este prea devreme să spunem care va fi impactul. Pieţele au adoptat o abordare prudentă pentru moment, de aceea nu vedem o reacţie prea mare", spune Khoon Goh, analist la ANZ. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si