” Informaţii din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est tin să arate că situaţiile de conflict pot acţiona ca un magnet al producerii de droguri sintetice, care pot, de fapt, să fe produse oriunde ”, subliniază Oficiul ONU împotriva drogurilor şi crimei (UNODC) în raportul anual.
” Acest efect poate fi şi mai important atunci când zona de conflict se află în apropierea unor pieţe vaste de consumatori ”,
se precizează în raport.
„Poliţia nu mai există pentru a opri activitatea laboratoarelor”
Înainte ca forțele ruse să atace, Ucraina dispunea de un număr mare de laboratoare de amfetamină, precizează experta Angela Me, intervievată de AFP.
Această capacitate de producţie ”s-ar putea extinde, în cazul în care conflictul persistă”. ”Poliţia nu mai există pentru a opri activitatea laboratoarelor”, subliniază ea.
Citeste si: Mesajul lui Bode de Ziua Internaţională împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Războiul poate, de asemenea, ”să perturbe rutele traficului”, se arată în raport, care citează un posibil declin în Ucraina, de la începutul lui 2022.
Orice schimbare va avea ”repercusiuni aproape asupra tuturor regiunilor lumii”
” Trebuie să vedem dacă asta se traduce într-o reducere drastică ”, subliniază experta, sau dacă, din contră, culturile ilicite se vor dezvolta din cauza deteriorării condiţiilor socio-economice din această ţară.
Orice schimbare va avea ”repercusiuni aproape asupra tuturor regiunilor lumii”, avertizează ONU.
Aproximativ 284 de milioane de persoane din lume- una din 18 în categoria de vârstă 15-64 de ani- a avut de-a face cu drogurile în 2020, cu 26% mai mult decât în urmă cu
zece ani.
Citeste si: Mai mulți șoferi au fost prinși drogați pe străzile Capitalei
Majoritatea sunt bărbaţi, având în vedere că femeile recurg la stimulente de tip amfetamină (ATS), însă sunt ”subreprezentate în tratament”, mai spune Angela Me.
O altă îngrijorare se înregistrează în producţia de cocaină, care afişează un nou ”record” de 1.982 în 2020.