Seceta este foarte puternică în acest moment în țările din regiunea "Cornul Africii", iar spre deosebire de anii trecuți efectele sunt mult mai grave. Asistența umanitară a fost afectată de crizele globale precum pandemia de COVID-19 și acum războiul Rusiei în Ucraina, iar victimele sunt copiii africani uitați de lume.

Citeste si: Angela Merkel a anunțat că Rusia a făcut o mare greșeală atunci când a invadat Ucraina. Ce a transmis fostul cancelar german

Cornul Africii este cea mai estică regiune a Africii, cuprinzând peninsula Somalia scăldată de Golful Aden și Marea Roșie în nord, precum și de Oceanul Indian în sud, având forma unui corn de rinocer. Tot acolo sunt țări sărace ca Etiopia sau Kenya.

Mama care și-a pierdut 4 copii deja

Nicio mamă nu ar trebui să-și piardă copilul. Owliyo Hassan Salaad a avut deja patru morți anul acesta, toți sub 10 ani. O secetă în Cornul Africii i-a luat unul câte unul, se arată într-un reportaj Associated Press.

Citeste si: ZIUA 105 de Război: Lupte de stradă aprige au loc la Severodonețk. Zelenski: „Mai mult de 31.000 de militari ruşi au murit deja în Ucraina. Va veni ziua în care numărul pierderilor, chiar şi pentru Rusia, va depăşi limita admisibilă”

Acum Salaad își duce în brațe copilul de 3 ani, fragil și slăbit, Ali Osman, pe care l-a cărat pe o distanță de 80 de km din satul ei până în capitala Somaliei, Mogadishu, disperată

să nu-l piardă și pe el.

Stând pe podeaua unui centru de tratare a malnutriției plin de mame disperate, ea abia dacă poate vorbi despre corpurile mici îngropate acasă în pământul prea uscat pentru face gropi de înmormântare.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Liderii din Africa îl roagă cu disperare pe Putin să deblocheze cerealele din Ucraina

Salaad a lăsat în urmă alți patru copii cu soțul ei. Erau prea slabi pentru a face călătoria spre Mogadiscio, a spus ea, potrivit LA Times.

Explozie de morți în țările Africii

Prețurile la produsele de bază precum grâul și uleiul de gătit cresc rapid, în unele locuri cu peste 100%. Milioane de animale care furnizează familiilor lapte, carne și bogăție au murit deja.

Chiar și hrana terapeutică pentru a trata oamenii flămânzi precum fiul lui Salaad devine din ce în ce mai scumpă și, în unele locuri, s-ar putea epuiza. Și pentru prima dată, un al cincilea sezon ploios consecutiv ar putea să treacă fără ca Somalia și țările din jur să scape de secetă.

Citeste si: O țară pacifistă din UE a votat masiv pentru înarmare. "Europa după invazia rusă nu mai e la fel"

O „explozie a morților copiilor” vine în Cornul Africii dacă lumea se concentrează doar pe războiul din Ucraina și nu acționează acum, a declarat marți UNICEF. Foametea amenință chiar și capitala Somaliei, în timp ce taberele de strămutare de la periferia lui Mogadishu se aglomerează de noi sosiți epuizați.

Salaad și fiul ei au fost respinși de la un spital aglomerat unde au ajuns în urmă cu o săptămână.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Au fost trimiși în schimb la centrul de tratament pentru cei extrem de subnutriți, unde camerele sunt pline, s-au scos paturi suplimentare și totuși unii oameni trebuie să doarmă pe podea. Mamele sunt epuizate, iar bebelușii se plâng, în timp ce corpurile minuscule cu răni și coaste proeminente sunt verificate ușor pentru semne de recuperare.

„Centrul este copleșit”, a spus dr. Mustaf Yusuf, un medic de acolo. Cel puțin 30 de persoane au murit anul acesta până în aprilie în centru și în alte șase unități gestionate de Acțiunea Împotriva Foamei, a spus grupul umanitar.

Organizația spune că a înregistrat în 2022 cele mai mari rate de admitere în centrele sale de tratare a foametei de când a început să lucreze în Somalia în 1992, iar numărul copiilor cu malnutriție severă a crescut cu 55% față de anul trecut.

Potrivit sursei citate, cel puțin 448 de persoane au murit în acest an în centrele de tratament a malnutriției în ambulatoriu și în spitale din Somalia, până în aprilie, potrivit datelor compilate de grupuri umanitare și autoritățile locale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si