Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat la finalul zilei de joi că specialiștii Primăriei, ai Prefecturii Municipiului București și ai firmelor care sortează deșeurile au găsit soluția pentru deblocarea crizei: plata directă de către Primăria Sectorului 1 a facturilor către firmele care sortează gunoiul, fără să mai fie nevoie de acordul Romprest.

"Astfel vom scăpa de șantaj și de gunoiul neridicat pe străzile din Sector", a scris Clotilde Armand pe pagina personală de  Facebook. Între timp, o instanță judecătorească a decis că Romprest poate face executări silite la Primăria de

sector, însă edilul local consideră că "nu există o hotărare definitivă care să recunoască facturile ca fiind titlu executoriu". 

Citeste si: EURO 2020, la București. Schimbări importante anunțate de Primăria Capitalei  

Prefectul Capitalei respinge starea de alertă în Sectorul 1

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat, joi dimineața, că nu-şi dă acordul pe cererea de instituire a stării de alertă în Sectorul 1 din cauza problemei salubrizării, deoarece autorităţile responsabile în domeniul sanitar şi de mediu nu consideră că ameninţarea este "suficient de gravă" la adresa locuitorilor pentru a se lua măsuri "excepţionale".

Solicitarea de instituire a stării de alertă fusese formulată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Sector 1 și de primarul de sector Clotilde Armand. "Am primit documentaţii parţial de la DSP, Autoritatea pentru Mediu şi Garda de Mediu. Din notele de constatare primite de la aceste autorităţi nu rezultă că ar exista un pericol iminent, drept pentru care nu este întrunită a doua condiţie prevăzută de lege pentru a exprima acordul cu privire la starea de alertă, deci, în acest moment, autorităţile responsabile în domeniul sanitar şi de mediu nu consideră că ameninţarea

este suficient de gravă la adresa locuitorilor, încât să se poată institui măsuri de urgenţă sau măsuri excepţionale care să ducă la înlăturarea situaţiei",  a transmis prefectul Alin Stoica, într-o declaraţie de presă.

El a precizat că va continua să ceară autorităţilor să monitorizeze situaţia, iar în cazul în care acestea vor descoperi că există o ameninţare să poată interveni rapid, însă, în prezent, nu poate să-şi dea acordul pe solicitarea Primăriei Sectorului 1.

Citeste si: VIDEO| Gunoaiele pot declanșa criza sanitară

Romprest poate executa silit Primăria Sectorului 1- decizie în instanță 

Judecătoria Sectorului 1 a decis, joi, că Romprest poate executa silit Primăria Sectorolui 1, pentru datoriile pe care autoritatea locală le are către prestatorul de salubritate.

Compania Romprest a dat în judecată Primăria de secrtor pentru recuperarea datoriilor istorice pe care autoritatea locală condusă în prezent de Clotilde Armand le are către prestatorul de servicii de salubrizare.

„Solutia pe scurt: Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului rezultat din titlul executoriu, precum şi a cheltuielilor de executare. Fără cale de atac. Pronunţată azi, 10.06.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în soluția Judecătoriei sectorului 1, emisă joi.

Citeste si: VIDEO- Pericol pentru sănătatea publică- criza gunoaielor din Sectorul 1

Primăria Sectorului 1 îşi asumă plata directă a sortatorilor de deşeuri 

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a informat, joi, că Primăria Sectorului 1 îşi asumă plata directă a sortatorilor de deşeuri, după ce a identificat o soluţie prin care va putea achita parţial sau chiar total datoriile pe care Romprest le are către aceştia.

"Sectorul 1 a identificat o soluţie prin care va putea achita parţial sau chiar total poate datoriile pe care prestatorul le are către sortatori, în aşa fel încât să nu mai existe un blocaj. Sectorul 1 îşi asumă plata sortatorilor în mod direct, în aşa fel încât să degreveze prestatorul de această obligaţie şi să-i permită să presteze serviciul fără niciun fel de opriri", a afirmat Stoica, într-o declaraţie de presă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO| Gunoaiele pot declanșa criza sanitară

Potrivit prefectului, Romprest va aprecia acest gest şi îşi va desfăşura serviciile în continuare, fără niciun fel de probleme. "Înţeleg că prestatorul este pe străzi şi îşi îndeplineşte obligaţiile", a mai spus Alin Stoica. El a menţionat că Primăria Sectorului 1 a asigurat că are fondurile necesare.

"Aceste sume sunt refacturate către Primărie, iar, pentru că între cele două părţi- prestator şi sortator- a intervenit un blocaj financiar, Primăria şi-a luat această sarcină de a achita direct către sortator această factură, care, în mod normal, trecea prin intermediul prestatorului", a explicat Alin Stoica.

Citeste si: VIDEO| Plimbare printre gunoaie şi şobolani, în Capitală

Potrivit prefectului, din punct de vedere legal, există posibilitatea ca Primăria Sectorului 1 să poată să se subroge în drepturile creditorului, ale companiei Romprest.

Stoica a menţionat că unul dintre sortatori, Iridex, a anunţat că ar urma să suspende relaţia cu Romprest, aspect ce ar fi putut să creeze un blocaj, dar Primăria Sectorului 1 îşi asumă şi relaţia cu Iridex, deci lucrurile "ar trebui să meargă înspre bine".

El a subliniat că a cerut tuturor organismelor de control (DSP, Agenţia pentru Mediu, Garda de Mediu) să monitorizeze zilnic situaţia din Sectorul 1 şi, în cazul în care apare orice ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, să anunţe de îndată Instituţia Prefectului pentru a putea să ia măsuri de urgenţă.

Citeste si: Clotilde Armand, în război cu "Mafia gunoaielor". Bucureștenii din sectorul 1, slalom printre munți de deșeuri

Primăria Sectorului 1, amendată de Garda de Mediu cu 200.000 de lei

Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, a fost amendată joi de Garda de Mediu cu 200.000 de lei, conform Antena 3.

Garda de Mediu, condusă chiar de un reprezentant USR-PLUS, a constatat că operatorul care trebuia să gestioneze situația deșeurilor din sector nu era Romprest, ci Primăria Sectorului 1, deoarece gunoaiele reprezintă proprietatea Primăriei.

„Cetățenii nu trebuie să sufere din cauza unei dispute în instanță. Nu este un lucru ok. Garda de Mediu trebuie să-și facă datoria, să verifice, să meargă în forță și dacă găsește ceva să amendeze”, a explicat premierul Florin Cîțu, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Prim-ministrul le-a cerut celor implicați să respecte contractele existente și să aștepte rezolvarea litigiului în instanță.

Mesajul lui Clotilde Armand la finalul zilei

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

La finalul zilei de joi, primarul Sectorului 1 a transmis un mesaj pe Facebook în care vine cu explicații la evenimentele de azi:

"UPDATE Despre Criza Deșeurilor din Sectorul 1 (pentru cei care n-ați aflat sau pentru cei care au citit diverse știri false despre subiec

1. Starea de alertă

Sub ameninţarea declarării stării de alertă, şantajul Romprest nu a mai funcţionat. Compania a fost obligată să ridice gunoiul. Așa a dispărut starea de alertă și din această cauză prefectul și autoritățile n-au mai declarat stare de aleră. Ce dovadă de șantaj mai evidentă putem să avem din partea companiei de salubritate la un asemenea gest?!

2. Soluția Primăriei este pusă în aplicare

Primăria Sectorului 1 a găsit soluția pentru deblocarea situației privind deșeurile. Ușile sortatorilor de deșeuri se vor deschide pentru gunoaiele din Sectorul 1. Specialiștii Primăriei Sectorului 1, ai Prefecturii Municipiului București și ai firmelor care sortează deșeurile au găsit soluția pentru deblocarea crizei: plata directă de către Primăria Sectorului 1 a facturilor către firmele care sortează gunoiul, fără să mai fie nevoie de acordul Romprest. Astfel vom scăpa de șantaj și de gunoiul neridicat pe străzile din Sector. Am propus acestă soluție încă de la sfârșitul lunii mai însă compania a refuzat sistematic. De ce? Ca să ne șantajeze cu gunoi aruncat pe străzi și să nu-l ridice.

3. Executări silite inițiate de Romprest

De când sunt eu în primărie am suspendat toate executările silite solicitate de Romprest. Conform Legii 54/2006, facturile emise de operator utilizatorului este titlu executoriu. Doar că Sectorul 1 nu este utilizator, este autoritate contractantă. Conform regulamentului de salubrizare, utilizatori sunt persoanele fizice sau juridice care încheie contracte cu Romprest, în virtutea exclusivității sale pe raza Sectorului 1. Încheierea de încuviințare poate fi atacată pe calea contestației la executare. Ceea ce s-a și întâmplat până acum. Nu există o hotărare definitivă care să recunoască facturile ca fiind titlu executoriu".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si