Sotul Elenei Merisoreanu explica faptul ca a fost victima si nu calau, la Revolutie: „Securistul mi-a zis ca ma impusca! M-a amenintat ca ma trimite in fata Tribunalului Militar!”
Elena Merisoreanu sustine ca sotul ei, Viorel Croitoru, a suferit de pe urma Revolutiei din 1989.
Site-ul stirilekanald.ro a dezvaluit recent ca Viorel Croitoru, sotul Elenei Merisoreanu, care lucra in Militie in momentul Revolutiei din 1989, se afla pe o lista ce contine 30 de nume de persoane considerate responsabile de uciderea a 50 de oameni in timpul luptelor date langa Hotelul Intercontinental, in ziua de 21 decembrie 1989. Lista a fost intocmita de asociatia de revolutionari „Baricada Inter-1989” si a fost trimisa in 2009 Laurei Kovesi, procurorul general al DNA, sub forma unei plangeri penale care nu s-a concretizat niciodata.
Elena Merisoreanu a dezvaluit ca sotul sau s-a imbolnavit in zilele Revolutiei Sotul Elenei Merisoreanu apare cu numele „Merisoreanu-Croitoru Viorel”, iar in dreptul functiei sale de atunci este trecuta explicatia „cdt. sector 1 Militie”. Elena Merisoreanu a reactionat si a explicat care a fost implicarea sotului ei la Revolutie. „In primul rand, el nu era comandant la Militia sectorului 1. Lucra la sectia 14 si a avut de suferit la Revolutie.
Pe mine m-au prins evenimentele din 1989 in Italia, eram la un turneu si, cand am revenit acasa, nu l-am mai recunoscut. Avea barba si se imbolnavise, a facut hepatita si diabet din cauza stresului. Mi-a povestit ca a fost stafuit de amicul lui, psihologul Butoi, cum sa actioneze. „Vezi-ti de treba ca e nasol, baga-te cu revolutionarii”, i-a spus Butoi. Ulterior a fost avansat si a ajuns sef la Sectorul 1, cam la un an dupa Revolutie.
A pornit de la capitan, a ajuns locotenent si a iesit la pensie general, credeti ca daca facea prostii in 1989 mai ajungea unde a ajuns?”, a declarat Elena Merisoreanu pentru stirilekanald.ro.
Revolutionarii au ocupat sediul CC al PCR, unul dintre simbolurile comunismului Cantareata de muzica populara a dezvaluit si ca sotul ei a avut de suferit inainte de 1989. „I-au spus sefii lui ca nu-l inainteaza in grad pana nu divorteaza de mine, pentru ca nu eram membra de partid si mai si cantam in corul bisericii. Nu m-a lasat, asa ca el nu a fost promovat deloc”, a mai spus Merisoreanu.
La randul sau, Viorel Croitoru ne-a marturisit: „In decembrie 1989 aveam gradul de capitan si eram adjunct sef de sectie la Sectia 14. In seara zilei de 20 decembrie, un ofiter de securitate mi-a dat ordin sa il arestez pe un tanar care canta „Desteapta-te romane!” in zona Parcul Tineretului. L-am adus pe baiat la sectie, dar l-am eliberat imediat, infuriindu-l pe securist. Mi-a zis ca ma impusca, dar i-am spus ca si eu am gloante la mine.
M-a raportat lui Marian Barbulescu si m-a amenintat ca ma suspenda si ca ma trimite in fata Tribunalului Militar. Noroc cu Revolutia, ca altfel nu stiu ce se intampla cu mine. Certificatul de revolutionar il am ca am ajuns si la Comitetul Central, am fost alaturi de revolutionari, multi m-au vazut acolo si au depus marturie ca am luptat impotriva regimului Ceausescu”.
Viorel Croitoru s-a retras la pensie cu gradul de general