Medicii ni-l recomanda in aproape orice regim alimentar, contine grasimi sanatoase, esentiale organismului, este satios si gustos, indiferent ca e prajit, fript sau la cuptor.

Parca nu-i gasesti niciun cusur! Si totusi... exista. Asta pentru ca anumiti pesti contin metale grele.

Serban Damian, medic nutritionist:  "Metalele grele sunt toxice. Vorbim despre plumb, vorbim despre cadmiu, despre mercur, metale care se gasesc in jurul nostru, insa, in organism sunt in cantitati extreme de mici.

In momentul in care se acumuleaza in cantitati mari, pot sa puna probleme."

Si de aici pot aparea de la banale dureri de cap, la probleme musculare si articulare, tulburari digestive, oboseala cronica sau diverse alergii. Ne putem feri de aceste pericole daca stim sa alegem ce este sanatos.

Specialistul spune ca mediul din care provine pestele, dar si dimensiunea, sunt cele care fac diferenta.

"Pestii care aduc aceste metale grele sunt cei de dimensiuni mari, cei la care, la randul lor, s-a acumulat o cantitate mare de metale grele. Pestele mare il mananca pe cel mai mic si asa mai departe.", spune medicul.

Explicatia ar fi aceea ca: "Pestele din ocean traieste intr-un mediu in care s-au deversat nu stiu ce reziduri industrial si de aici, concentratia mare de metale grele."


Iata, asadar, o regula de care trebuie sa tineti cont atunci vand consumati peste. Nu alergati neaparat dupa pestii mari...

"Tonul de mari dimensiuni este mai predispus la a avea o carne cu o concentratie mai mare de metale grele."

Si nici nu va ganditi ca in cazul in care este congelat, metalele grele dispar.

"Ori ca e proaspat, ori ca e congelat, daca ne referim la metalele grele, exista aceleasi riscuri".


"Ar trebui sa mergem catre pestele de rau, catre pestele de ape repezi, catre peste de munte, care este cel mai sanatos, cel mai curat din acest punct de vedere."

"Pestele din crescatorii, in mod normal, este  mult mai bine controlat."

Asadar, pestele de dimensiuni medii, provenit din ape repezi, este varianta recomandata de medic. Nu inseamna ca ar trebui sa eliminam definitiv peste de mari dimensini, adica pe cel oceanic, ci doar sa ne limitam la a-l consuma cam o data pe saptamana.

In rest, celelalte feluri de peste care vin din rauri sau crescatorii pot fi consumate, fara griji, de mai multe ori pe saptamana.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si