Sarmale ca la mama acasa. Secretul care le da gust: "Ies mai bune"
Nu e gospodină care să nu prepare sarmale de Crăciun! Câte bordeie, atâtea reţete! Bucătăresele din Banat folosesc trucuri din străbuni pentru ca sarmalele să se topească pur şi simplu în gura pofticioşilor. ##VIDEO39539##
"Avem ceapa din gradina noastra. Toate sunt bio. Avem varza din gradina, carne de porc amestecata cu vitel de la noi, boiaua e de la mine si cimbru din gradina. Toate sunt bio, nimic nu e cumparat."
La fel cum cine se scoala devreme departe ajunge, si gospodinele din Banat si-au pus din timp sortul pe ele. Doamna Eudochia s-a trezit cu noaptea-n cap si s-a apucat de treaba.
Pentru cele 40 de sarmale care vor iesi din mainile ei, avem pe masa si ingredientele: un kilogram si jumatate de carne de porc cu vita, 400 de grame de orez, o capatana mare de varza murata, trei cepe mari si condimente: sare, piper, boia, cimbru si marar.
Pare usor, dar gospodina ne asigura ca infasuratul e munca migaloasa. Sarmalele nu trebuie sa fie nici prea mari, nici prea mici, nici prea indesate.
Ca sa iasa zdravene, importanta e si calitatea verzei murate.
Daca moldovenii fieb sarmalele in oala de lut, iar ardelenii in bostani, banatenii se lauda ca cele mai bune sarmale ies in vase metalice, puse direct pe soba incinsa. Ca sa nu cumva sa le ardeti, asezati pe fundul vasului ramuri de cimbru si foi de varza.
"Secretul este la saramale sa pui o lingurita de zahar.
Acesta este secretul sarmalelor. Ies mai bune."
Bucataresele de-aici se mandresc cu cea mai gustoasa compozitie datorita ingredientului minune: o jumatate de lingurita de zahar care leaga compozitia. Ah, si mai au un as in maneca: firul de carnati bine afumati, lasati sa bolboreasca in oala cu sarmale.
Ca sarmalele sa nu iasa prea moi, nu le inecati in apa cand le fierbeti. Daca vreti sa le simtiti gustul cu adevarat, serviti-le simple, fara garnitura.