”Cu siguranta acesta este un succes. Nu este nicio urma de indoiala ca am asigurat un sprijin semnificativ pentru continuarea procesului de la Geneva”, a declarat purtatorul de cuvant de la Kremlin, Dimitri Peskov.
Acesta a notat ca simplu fapt ca partile beligerante s-au prezentat la discutiile purtate in capitala kazaha reprezinta un semn pozitiv, iar doar timpul va demostra ca a existat un proces viabil la Astana.
Peskov a precizat ca circumstantele viitoare vor demostra daca pot exista alte negocieri la Astana.
Rusia, Turcia si Iranul au ajuns in urma cu o zi la un acord in vederea unei consolidari a armistitiului sirian, insa s-au facut putine progrese catre o rezolvare a conflictului la Astana.
Cei trei mediatori ai negocierilor de pace vor implementa ”un mecanism pentru a supraveghea si a se asigura de completa implementare a armistitiului si evitarea oricarei provocari” in Siria.
Aceste mecanism era dorit de catre emisarul special ONU pentru Siria- Staffan de Mistura, dar si de rebeli, care spera la o blocare a operatiunilor militare, in contextul in care de la intrarea in vigoare a armistitiului atacurile s-au dimunat, dar nu s-au oprit complet in Siria.
Rebelii au obtinut sustinerea Moscovei, Teheranului si Ankarei in vederea unei participari la negocirile de pace care urmeaza sa inceapa la Geneva pe 8 februarie sub egida ONU.
”Nu exista o solutie militara la conflict, care poate sa fie solutionat doar printr-un proces politic”, se arata in documentul semnat de cele trei tari.
Dar daca nu exista o solutie militara la acest conflict, care insangereaza Siria de aproape sase ani si care s-a soldat cu peste 310.000 de morti, o solutie politica este la fel de dificil de gasit. Declaratia finala nu a fost semnata de cele doua delegatii siriene, care au refuzat sa negocieze in mod direct in cele doua zile petrecute la Astana.
”intalnirea de la Astana a reusit sa atinga obiectivul de a consolida armistitiul pe o perioada data, aratand drumul catre un dialog intre sirieni”, si-a exprimat sarisfactia, intr-o conferinta de presa, principalul negociator al regimului al-Assad, Bashar Jaafari.
Rusia a modificat in mod considerabil situatia in Siria prin interventia militara pe care lansat-o in toamna lui 2015, permitand armatei lui Bashar al-Assad sa-i dea afara pe rebeli din Alep la sfarsitul lui 2016- cea mai importanta victorie a sa de la inceputul razboiului, insa initiativele Moscovei in favoarea unei paci durabile se confrunta cu multe dificultati.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro