Ministerul Justitiei renunta la proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale trimis la CSM pentru avizare
Ministerul Justitiei renunta la proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizare, decizia venind la scurt timp dupa ce a anuntat CSM ca luni a primit proiectul si urmeaza sa stabileasca un calendar pentru avizare. ##VIDEO45749##
Reprezentantii Biroului de presa al Ministerului Justitiei au declarat luni, pentru News.ro, ca MJ renunta la proiectul de lege privind modificarea si completarea codurilor penale, trimis CSM, precizand ca urmeaza sa fie elaborat un alt proiect de lege, mai complex.
Anterior, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anuntat ca a primit, luni, de la Ministerul Justitiei proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale si ca urmeaza sa stabileasca data la care va fi luat în discutie pentru avizare.
Ministerul Justitiei a trimis tot luni la CSM, pentru avizare, proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru abrogarea OUG 13/2017. Solicitarea Ministerului Justitiei se afla pe ordinea de zi a sedintei de marti a plenului CSM.
Solicitarea de avizare a proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru abrogarea OUG 13/2017 spentru modificarea si completarea Legii 286/2009 privind Codul penal si a Legii 135/2010 privind Codul de procedura penala a fost înregistrata la Ministerul Justitiei duminica 5 februarie, în ziua în care OUG 13 a fost abrogata de Guvern.
In solicitarea trimisa CSM, semnata de Florin Iordache, numarul legii privind Codul penal este scris gresit, repectiv „Legea 268/2009”.
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, spunea, luni dimineata, ca MJ eleboreaza un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni si va ramâne în consultare publica 30 de zile, timp în care specialistii îsi vor putea spune punctele de vedere.
La câteva ore dupa declaratia lui Iordache, Ministerul Justitiei a transmis ca "nu este preocupat sa elaboreze un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr.
286/2009 privind Codul penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala", sustinând ca în prezent centralizeaza deciziile pronuntate de Curtea Constitutionala cu privire la aceste acte normative.
"Ca urmare a interesului manifestat de reprezentantii mass media, Biroul de presa al Ministerului Justitiei este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele: Ministerul Justitiei nu este preocupat sa elaboreze un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr.286/2009
privind Codul penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala. În prezent, Ministerul Justitiei centralizeaza deciziile pronuntate de Curtea Constitutionala cu privire la actele normative mentionate, urmând ca acestea sa fie analizate în perioada urmatoare", a aratat Ministerul Justitiei într-un comunicat de presa transmis luni dupa-amiaza.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, referitor la modificarea Codurilor penale, ca, înainte de a se initia proiecte în Parlament, ar trebui sa înceapa o dezbatere serioasa, sub egida Academiei Române, la care sa participe atât asociatiile magistratilor, cât si experti straini si specialisti din domeniu.