Comisia SRI ii audiaza joi pe directorul Eduard Hellvig si pe ministrul de Interne, Carmen Dan, in urma protestelor
Comisia pentru controlul SRI i-a invitat, joi, pe seful institutiei, Eduard Hellvig, pe ministrul de Interne, Carmen Dan, si sefi ai Jandarmeriei si Politiei, pentru a discuta despre violentele din timpul protestelor din Piata Victoriei si daca au avut loc tentative de "inlaturare in forta" a institutiilor democratice.
Sedinta Comisiei a fost convocata de presedintele ei, Adrian Tutuianu. El i-a trimis vineri o scrisoare cu patru intrebari directorului SRI, Eduard Hellvig, in legatura cu protestele de strada. Una dintre intrebari vizeaza daca s-a urmarit slabirea puterii de stat sau inlaturarea prin forta a institutiilor democratice ale statului.
Tutuianu a precizat ca a primit un material din partea SRI pe acest subiect, la scurt timp dupa transmiterea scrisorii, material pe care a anuntat ca membrii comisiei il vor studia.
El a mai declarat vineri, pentru News.ro, ca s-a facut o solicitare Serviciului Roman de Informatii pentru ca membrii Comisiei sa primeasca informatii in legatura cu abuzurile de la protestele care au avut loc in Piata Victoriei, urmand ca SRI sa dea curs acestei cereri, pentru clarificarea tuturor aspectelor.
De asemenea, presedintele comisiei de control al SRI a mai spus ca vor fi audiati directorul SRI, Eduard Hellvig, ministrul de Interne, Carmen Dan, seful Directiei de protectie a Constitutiei din SRI, secretarii de stat din Ministerul de Interne, dar si alte persoane cu functii
de conducere in Politie si Jandarmerie indicate ca destinatari ai SMS-urilor transmise in legatura cu protestele.
Sedinta va incepe la ora 10.00.
Discutiile au loc si in contextul unor dispute intre ministrul de Interne, Carmen Dan, si SRI, ea acuzand ca nu a existat o buna comunicare institutionala. Ea a acuzat ca nu a fost informata cu privire la grupurile care au atacat fortele de ordine ce asigurau securitatea la protestele din 1 februarie din Piata Victoriei, precizand ca mesajul primit de secretarul de stat nu continea decat o informatie cu caracter general, obisnuita, in cadrul schimbului
de informatii operative si nu era semnat SRI. Ministrul a adaugat ca ulterior a avut discutii cu directorul SRI, Eduard Hellvig, cu care a stabilit ca nivelul de comunicare ar trebui sa se faca la un esalon corespunzator.