Federatia Sindicala Hipocrat si Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical solicita ministrului Sanatatii, Florian Bodog, sa decida rapid "cele mai potrivite masuri” in ceea ce priveste politica de pret a medicamentelor, reprezentantii celor doua organizatii precizand ca exista deja riscul crizei de medicamente si accentuarii dezvoltarii exportului paralel.

Ion Cotojman, presedintele Federatiei Sindicale Hipocrat din Romania, spune ca decizia de reducere a pretului medicamentelor trebuie luata abia dupa ce se va discuta cu toate partile implicate- pacienti, medici, producatorii si distribuitorii de medicamente- pentru o analiza mai amanuntita.

"Fara un impact analizat riguros, riscam sa punem in pericol sanatatea oamenilor, ceea ce nu cred ca isi doreste cineva. Inainte de a stabili un pret mai mic, trebuie sa vedem daca vom mai avea ce sa cumparam cu banii respectivi. Exista voci care atrag atentia cu privire la riscul disparitiei medicamentelor de pe piata si o accentuare a fenomenului de export paralel. Cat sunt ele de justificate si cum pot fi prevenite astfel de situatii, acestea sunt raspunsurile pe care le asteptam de la Ministerul Sanatatii”, arata Cotojman.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

La randul sau, Bogdan Tanase, presedintele Aliantei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, este de parere ca in Romania exista deja o criza in ceea ce priveste accesul pacientilor la medicamente si vaccinuri, politica preturilor medicamentelor fiind una dintre cauzele aparitiei ei.

"Asistam in Romania la o criza cronica in ceea ce priveste accesul populatiei la medicamente si vaccinuri, situatie semnalata atat de organizatia noastra, cat si de multe alte organizatii. Cauzele sunt multiple, dar politica preturilor medicamentelor este una dintre ele. Desi ca lozinca suna foarte bine, politica «medicamente ieftine pentru romani» si-a dovedit in decursul anilor falimentul, ea fiind in aplicare de cel putin doi ani, iar efectele directe si imediate nefiind altele decat dezvoltarea exportului paralel si inrautatirea crizei medicamentelor ”, considera Tanase.

El sustine ca negocierea reala a pretului, cuplata cu acte normative clare care sa limiteze exportul paralel ar fi singurele care pot ameliora aceasta criza.

Conform Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 75/2009, producatorii de medicamente sunt obligati sa actualizeze anual pretul produselor vandute in Romania, in functie de preturile din alte 12 state ale Uniunii Europene la care se raporteaza Romania.

"Dupa o decizie similara luata in 2015, o recalculare ar putea plasa Romania sub minimul mentionat, fapt care, in lipsa unor politici coerente, ar putea atrage dupa sine disparitia unor medicamente, fie prin retragerea lor, fie prin export paralel”, arata reprezentantii celor doua organizatii.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si