Pretul carburantilor din Romania tine de domeniul bancurilor. Tariful total este al doilea cel mai ieftin din Uniunea Europeana. Minunat, nu? Ei bine, daca scoatem taxele din ecuatie, situatia se inverseaza.

"Intrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decat media UE. Cautam raspunsul. Vorbim de pretul fara taxe.

Pentru noi este o evolutie surprinzatoare."
Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul Concurentei.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

”La unele pompe a scazut pretul, la altele a crescut. Si e normal? Nu e normal. Inseamna ca legea concurentei nu functioneaza”.

Cei de la Consiliul Concurentei par sa-l fi auzit pe acest sofer. Au demarat deja o ancheta pe piata din Romania. Rezultatele nu vor aparea insa prea curand. Conform barometrului european al preturilor la carburanti, dupa ieftinirea din 1 ianuarie, preturile au inceput sa urce in doar 3 saptamani.

Intre 5 si 9 bani, in prima faza. Pare putin? Pe o piata de 10 miliarde de euro anual este enorm!

Din momentul in care TVA-ul si accizele au scazut, pretul la motorina a urcat cel mai mult. Se vede asta cu ochiul liber.

Motorina mai scumpa decat benzina  de la multe dintre statii are si o explicatie, spun cei din domeniu. Cererea este mai mare decat productia interna a Romaniei.

Ati crede ca pe strada circula numai masini Diesel, nu?

Ei bine, datele oficiale spun ca in Romania sunt inmatriculate 3,6 milioane de autoturisme pe benzina si putin peste 2 milioane pe motorina.

”Plus ca la noi se consuma mai mult din cauza traficului. Stand in trafic consumi mult mai mult!”, spun oamenii.

Previziunile Bancii Nationale spun ca in 2017 pretul carburantilor va ramane la un nivel putin mai scazut decat situatia din decembrie 2016. Nu va lasati pacaliti. In acel moment TVA-ul si accizele erau mai mari. Oricum, din 2018 BNR-ul preconizeaza alte scumpiri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si