In Biserica ortodoxa exista zile de post in care s-a randuit de catre Sfintii Parinti sa se faca dezlegare la peste. Acest lucru inseamna consumarea mancarurilor de post, plus untdelemn, vin si peste.

Tipicul cel Mare al Sfantului Sava cel Sfintit (439-532 A.D.) mentioneaza prezenta inca din vechime a acestei dezlegari. Insemnatatea ei este multipla. In primul rand dezlegarea la peste este privita ca o mangaiere acordata credinciosilor prin prezenta in Biserica a Mantuitorului Hristos, o bucurie si o celebrare a Mantuitorului, care a fost simbolizat in primele veacuri ca Peste, literele acestui cuvant in limba greaca ICHTIS –

fiind initialele expresiei "Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mantuitorul". Apoi, Hristos si-a ales apostolii dintre pescari, a asemnat misiunea crestina cu o prindere de peste, asa ca pestele are o semnificatie teologica remarcabila in crestinism.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Cine este românca de la show-ul Victoria's Secret, care a defilat alături de Adriana Lima și surorile Hadid- antena3.ro

Citeste si: O mireasă este acuzată de pedofilie după ce a postat poze de la nuntă. Ce vârstă are soția ei, de fapt. GALERIE FOTO- wowbiz.ro

Zilele de post cu dezlegare la peste nu sunt nicidecum zile de incalcare a postului, ci zile de post cu mangaiere, in care postirea ca jertfa ascetica se combina cu bucuria prezentei Mantuitorului in mijlocul credinciosilor.

In perioada Penticostarului (de la Inviere la Duminica tuturor Sfintilor) miercurea si vinerea se posteste cu dezlegare la peste. Apoi in Postul Craciunului, dupa Intrarea in Templu a Maicii Domnului, sambata si duminica se face dezlegare la peste.

De asemenea la marile sarbatori care cad in timpul postului (ex: Buna Vestire, Intrarea in Ierusalim a Mantuitorului etc.) Biserica dezleaga la peste combinand postirea cu mangaierea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si