Cine sunt eroii care l-au salvat pe copilul cazut in putul adanc de 16 metri. "Ne gandeam la copiii nostri. A fost extrem de dificil!"
Obositi, incercanati, dar bucurosi ca si-au indeplinit misiunea. Pompierii- salvatori au demonstrat ca, martea nu sunt numai trei ceasuri rele, ci si o secunda in care se fac minuni. Dupa 11 ore de truda au reusit imposibilul si l-au scos din haul adânc de 16 metri pe copilasul de nici doi ani.
Secundele se scurg precum ore. Fiecare centimetru castigat e o victorie. Sunt clipele care vor ramane sudate pentru eternitate in mintile si sufletele acestei echipe incredibile: Detasamentul special de salvatori din Capitala.
"A fost un sentiment minunat. Interventia a fost foarte grea si dispozitivele de extractie erau foarte lungi, la 17-18 metri, a trebuit sa le bagam cu autoscara.
A fost destul de greu.", spune Alin Minea, plutonier major.
Iar cand acesti oameni iti spun ca a fost greu atunci chiar asa este. Sunt antrenati pentru cele mai crunte misiuni, dar cand copiii sunt cei prinsi la mijloc parca totul e si mai cumplit.
"Il auzeam si l-am auzit permanent cum plange, cum tipa, l-am vazut cum misca din cap.
Aceste imagini si sunete chiar ne-au ramas in minte.", explica si Adrian Dinu, comandant detasament
Orele petrecute in fata acelui put le-au pus la incercare toate simturile. Scancetele micutului parca ii zgariau pe suflet, mai ales ca aproape toti au la randul lor copii. "Era foarte, foarte greu, sa auzi, in primul si in primul rand, acele sunete ale copilului si sa iti imaginezi cum ar fi fost ca si copilul tau sa se afle intr-o astfel de situatie.", continua Adrian Dinu, comandant detasament
O armata de salvatori, o armata de idei si solutii au venit ca un tavalug in acele 11 ore. "Noi facem tot ce putem, dar va dati seama ca, in primul rand, el trebuia sa fie in siguranta. Nu puteam sa riscam sa il scapam. Daca il scapam nu aveam ce sa-I mai facem, practic.", spune si plt. Adjutant Ionut Intze
Cu precizia unor chirurgi au coborat in hau doua carlige.orice greala putea fi fatala micutului.
EROU CU REPETITIE
"Noi nu puteam vedea ce este fix sub copil. Asa, sa ii introducem pe lateral, puteam. Si de aceea am si facut carligele la 90 de grade, sa rasucim astfel incat sa vina intre picioare.", explica plt. Adj. Ionel Raducu
Frant de oboseala, plutonierul Ionel Raducu inca are puterea sa zambeasca larg. Mai in gluma, mai in serios, dar ar putea primi o diploma de erou cu repetitie, pentru ca, acum 10 ani, trecea printr-o experienta aproape trasa la indigo.
"Diferenta a fost metrajul, adica la Sintesti a fost undeva 10 metri, in schimb la interventia aceasta undeva la 17-18 metri.
Riscul de surpare era mult mai mare.", a continuat el.
Si mai important, acum un deceniu putea discuta cu micutul captiv, care era mai mare. Aseara, totul a tinut de experienta. "Deasupra copilului era putin deplasat, il trageam si se proptea copilul cu capul in tubul acela deplasat."
Dupa ore istovitoare, soarta le-a zambit. Aplauzele si elogiile i-au imbracat pe acesti salvatori, care vor sa ramana, totusi, modesti.
Dupa o tura infernala, fiecare a luat calea propriului camin. Cu o experienta de viata in plus si speranta ca micutul Daniel va creste sanatos. Si este absolut normal sa stiti numele fiecaruia dintre ei: plt. Major Virgilius Pop, plt. Major Adrian Damaschin, sgt. Major Cosmin Iliescu, plt. Adjutant Ionut Intze, plt. Adjutant Ionel Raducu, plt. Major Lucian Prefac, plt. Major Alin Minea, Plt. Adjutant Silviu Grigoras. Iar ei sunt echipa de salvatori care, aseara, a facut minuni.