Painea, salamul, branza, cascavalul, gemurile, dulciurile, iaurturile, crenvustii, pateurile toate sunt indopate de E-uri. Direct de la micul dejun inghitim in jur de 20-30 de aditivi. Nici la pranz sau seara nu avem scapare, mai adaugam tot pe atat. Chiar si berea si vinurile rosii ieftine din comert contin aditivi alimentari.
Desi platim ceea ce consumam, adevarata nota de plata vine incet si in timp. Mai intai crestem in greutate, apoi apare obezitatea, diabetul si bolile de inima.
De multe ori E-urile stau la baza declansarii cancerelor.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a realizat peste 40 de studii pe cele mai importante alimente care se consuma in Romania, iar concluziile sunt mai mult decat ingrijoratoare.
Nu exista produs analizat, de la paine la cozonac, de la cremvursti la salamul de Sibiu, pana la cereale si iaurt cu fructe care sa nu aiba cel putin doua-trei tipuri de E-uri.
Acestea se pun in alimente pentru a le da gust, miros si culoare, dar si pentru a le mari termenul de valabilitate. Unele sunt cancerigene (E131, E142, E211, E239, E330, E213, E214, E215, E216, E217, E218), altele sunt considerate periculoase (E-102, E-120, E-124, E-153, E-220, E-226, E-230, E-232, E-233, E-250- E-252, E-311, E-312, E-407, E-450) si altele ne cresc colesterolul (E320, E321).
Cel mai ciudat aditiv este glutamatul de sodiu, E621.
Denumit si al cincilea gust, el da o aroma specifica alimentelor procesate, organismul se obisnuieste cu el si produsele naturale ni se par apoi fade.
“Din pacate, ingredientul principal din multe produse alimentare, care trebuie sa fie natural, a scazut ca pondere in compozitia finala a produsului in defavoarea unor substante chimice: predomina aromele artificiale, conservantii, potentiatorii de gust si colorantii” conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.
Cereale care te fac obez
Nici cine face eforturi sa manance „natural” nu scapa de chimicalele inventate de industria alimentara. Cerealele rafinate pe care le servim la micul dejun nu sunt altceva decat amestecuri de fainuri rafinate, uleiuri vegetale exotice, minerale si vitamine sintetice, arome artificiale, aditivi alimentari si zahar in exces sub diverse forme, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Acesta organizatie a studiat compozitia a 73 de sortimente de cereale si a constatat ca la 62% dintre acestea s-au identificat arome artificiale si numai la 38% dintre produsele analizate s-au folosit cereale integrale, adica macinisuri din bobul intreg.
Si mai grav este ca la 81% dintre produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarata de catre producatori depaseste 15 grame zahar per 100 grame de produs, cat este recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor.
Painea, umflata cu E-uri
Daca va ganditi ca painea contine numai patru ingrediente, faina de grau sau alte cereale, drojdie, sare si apa, va inselati.
In painea din magazine se gasesc margarina, ulei de palmier, faina de fasole si de soia, fibrele de citrice la care se adauga aditivi alimentari din belsug.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) a studiat compozitia a 52 de tipuri de paine feliata care se vand in magazine, inclusiv hipermarketuri si supermarketuri si a identificat ca acestea contin 18 aditivi alimentari, dintre care unii foarte periculosi. Au existat sortimente de paine, inclusiv cu secara sau graham, care au avut si sapte aditivi alimentari.
Printre acestia se regasesc E170 care poate favoriza in timp, tulburari de comportament, dureri abdominale, slabire musculara si pietre la rinichi, E300 care consumat in cantitati mari poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si duce la formarea de calculi la rinichi. In plus, painea mai contine si adaosuri de zaharuri genereaza boli cardiovasculare si obezitate.
Branzeturi, inchegate cu chimicale
Cine cumpara branzeturi mai ieftine risca sa manance cascaval „fara lapte“, „branza de cauciuc“ sau alte „creatii“ care se vand astazi in magazine sub denumirea de branza sau de cascaval. Acestea contin multe grasimi si chimicale care duc la cresterea colesterolului si a trigliceridelor. Calculele arata ca ca pentru obtinerea unui kg de branza de cheag este nevoie de 6-10 litri lapte si astfel kilogramul de branza nu poate cobora sub 15 lei.
Tot ce este mai ieftin de atat nu contine decat putin lapte sau constituie produse realizate din alte materii prime, indeosebi din uleiuri hidrogenate sau nehidrogenate, folosind chimicale pentru inchegare. Cel mai folosit cheag chimic este clorura de calciu, E 509. Acest aditiv este considerat nepericulos consumat intr-o doza zilnica de 160-345 mg, dar este cunoscut ca da alergii, favorizeaza aparitia cancerului mamar si duce la scaderea fertilitatii masculine.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Mezelurile ne scurteaza zilele
Salamurile sunt printre cele mai nocive alimente, potrivit unui studiu efectuat pe 51 de tipuri de sortimente diferite, care includ si pe cele scumpe. Acestea contin 26 de tipuri de aditivi alimentari din care unii sunt cancerigeni.
De exemplu, caragenanul (E407) prezinta riscuri cancerigene, in UE este interzis a fi utilizat in formulele pentru bebelusi din motive de precautie. Pentru a capata o culoare rosie, proaspata, producatorii folosesc nitritul de sodiu (E 250), desi acesta este cancerigen. Nitritul de sodiu este transformat in nitrozamina si de aici incep problemele legate cancer. In plus, salamul este un produs cu un continut ridicat de grasimi, acesta variaza de la 7,9 grame pana la 50 grame din 100 grame produs si foarte sarat. Oricum, mezelurile sunt bogate in grasimi si colesterol si, consumate cu regularitate, deterioreaza sistemul circulator, imbolnavindu-ne de inima, dar si de plamani.
Pizza contine praf de gandaci
E120 – Carminul sau acidul carminic este un colorant rosu stralucitor care se obtine dintr-o specie de insecte numita cosenila. Un studiu efectuat de APC arata ca 13% din pizza care se comercializeaza in Romania contin E 120. Nici celelalte sortimente nu sunt mai bune. Dimpotriva! Aproape 63% din sortimentele de pizza analizate contin nitrit de sodiu E 250, considerat cancerigen si interzis in tari precum Germania, Norvegia, Suedia sau Canada.
Pizza mai contine si E62, monoglutamatul de sodiu, care este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului, scrie Jurnalul.ro