Horia a realizat o premiera pentru Romania dupa a doua incercare. Timisoreanul in varsta de 40 de ani a mai incercat sa urce pe cel mai inalt varf al lumii fara oxigen si in urma cu 3 ani, insa nu a reusit din cauza vremii.

Intrebat de ce a vrut sa urce fara oxigen si fara serpasi, Horia a raspuns: „ Este o chestie de etica. Asa e normal sa faci.

Cu oxigen si cu serpasi o poate face oricine are conditie fizica si poate da din picioare la altitudine. Eu niciodata n-am urcat cu ajutoare, in cele 19 expeditii pe care le-am facut. Nu vreau sa deformez performanta si nu am urcat pe Everest ca sa ma laud cu asta”.

Acesta a povestit ca drumul catre Everest nu e „cel mai greu din lume”si ca a devenit un fel de drum "turistic", insa a precizat ca cea mai mare problema care se poate intampla atunci cand urci fara oxigen suplimentar este ca poti sa degeri.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Organismul primeste prea putin oxigen si iti este mult mai frig. Afara sunt cam minus 30 de grade, iar faptul ca nu ai oxigenul necesar te face sa te misti mult mai incet. Faci un pas pe minut.

Daca te opresti, ingheti, iar daca ingheti s-a terminat", a povestit Horia.

El a dezvaluit ca trebuia sa urce alaturi de un neamt, insa, in cele din urma a urcat singur pana in varf, dupa ce colegul lui s-a razgandit.

"Am urcat singur de la ultima baza, noaptea, cu lanterna in mana, dupa corzi. Vedeam insa in fata alte luminite, ale celor care urcau si ei. Nu mi-a fost teama, nu te gandesti la teama in momentul acela cand ai un obiectiv de indeplinit. Plus ca ruta spre Everest este destul de sigura. Asa a fost facuta. Nu prea sunt avalanse, nu cad pietre, important e sa rezisti tu in lupta pe care o duce organismul. Acum, la coborare a fost mai greu. Am fost chiar singur -singur, pentru ca cei cu oxigen se misca mai repede. Daca Doamne Fereste pateam ceva nu venea nimeni din spate. Ai un telefon prin satelit, in caz de urgenta, insa atunci cand se schimba vremea brusc, devine inutil totul", a povestit acesta.

Cititi interviul integral AICI.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si