Adela Stan este de 22 de ani profesoara de Limba si Literatura Romana.

Ea lucreaza la Colegiul National Mihai Viteazu din Turda, iar in luna aprilie le-a recomandat elevilor de clasa a X-a sa vizioneze pelicula "Eclipsa totala", in contextul in care, spune ea, la clasa urma sa fie predata lectia simbolismului in literatura, iar filmul in cauza face referire chiar la acea perioada. Filmul prezinta, printre altele, relatia dintre scriitorii Paul Verlaine si Arthur Rimbaud.

"Am recomandat elevilor mei acest film pentru a se familiariza cu atmosfera in care se va naste simbolismul, care face obiectul studiului nostru in clasa a X-a, doar ca noi studiem simbolismul numai reprezentat de George Bacovia. Era o mica 'extensia'. Recomand acest film de 10 ani", explica profesoara.

La scurt timp dupa ce a facut recomandarea, iar elevii au vizionat filmul, parintele unui copil a depus la directiunea scolii o plangere in care o acuza pe profesoara ca "le-a dat tema pentru acasa sa vizioneze filmul "Total Eclipse", un film cu homosexuali, cu scene de sex si saruturi intre barbati", reclamantul fiind de parere ca prin aceasta tema "copiii sunt indrumati spre homosexualitate".

Colegiul la care Adela Stan preda a constituit o comisie de ancheta, s-au facut evaluari psihologice si au fost chestionati elevii, dupa care Consiliul de Administratie al institutiei a votat sanctionarea cu avertisment a profesoarei de Limba Romana.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

"Nu a venit sa vorbeasca cu mine acest parinte. Scoala a facut o comisie de disciplina pentru o investigatie, eu am depus o motivatie pentru a arata ratiunile pentru care am recomandat filmul, a existat o evaluare a psihologului, elevii au fost chestionati de trei ori si tot dosarul a ajuns la consiliul de administratie al scolii. […] Totul a fost secret si mi s-a comunicat rezultatul. S-a votat secret si majoritatea a decis ca sunt vinovata. Vinovatia a fost formulata voalat, astfel incat sa nu se puna problema homosexualitatii, dar am fost acuzata de imoralitate, de faptul ca nu am promovat valori morale potrivite cu timpul in care traim si am mai fost acuzata ca am adus un prejudiciu de imagine pentru liceu. Aceasta reactie a declansat in mine absurdul. Nu am inteles ce trebuie sa fac. Nu stiu ce sa le mai arat elevilor. Trebuie sa supun Consilierilor locali orice material pe care vreau sa il folosesc?", se intreaba profesoara Adela Stan.

Conducerea scolii a explicat pentru News.ro

ca institutia doar a dat curs sesizarii si a pus in aplicare decizia Consiliului de Administratie, care a motivat sanctiunea prin faptul ca, anterior, Consiliul National al Audiovizualului a inclus filmul "Eclipsa totala" la categoria 18+.

"A fost inregistrata la secretariat o sesizare cu privire la acest caz. Am urmat demersul legal. Noi am incercat sa analizam, comisia de cercetare disciplinara a inaintat un raport catre Consiliul de Administratie, care a analizat raportul si a luat acea decizie. Acest film, asa cum apare si pe arhiva CNA, a fost catalogat pe categoria 18+ si consideram ca nu este potrivit si adaptat varstei", a declarat Alexandra Zamfir, directoarea Colegiului National "Mihai Viteazul".

Seful Inspectoratului scolar al Judetului Cluj a explicat ca institutia pe care o conduce va analiza cazul in masura in care profesoara va decide sa se adreseze ISJ.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

" Conform metodologiei, ei trebuie sa ne trimita sanctiunea pe care au dat-o. Responsabilitatea le apartine pentru ceea ce au stabilit. Daca doamna profesoara considera ca sanctiunea o neindreptateste, ea poate contesta, iar noi vom face o comisie pentru a da un punct de vedere. Personal, nu stiu daca era sau nu necesara sanctiunea. Recunosc, nu am vazut filmul, deci nu pot sa spun prea multe. Nu stiu daca ar prezenta o problema pentru educatia copiilor, dar nici nu stiu daca este cel mai bun exemplu", a explicat Valentin Cuibus, seful Inspectoratului scolar Judetean Cluj.

Adela Stan a explicat ca deja a discutat cu un avocat si se va adresa si Inspectoratului scolar Judetean Cluj. Filmul "Eclipsa totala", cu David Thewlis si Leonardo DiCaprio, a fost lansat in anul 1995 si prezinta relatia dintre poetii Paul Verlaine si Arthur Rimbaud.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si