Lucian si-a gasit sfarsitul sub pamant, in mina in care lucra de ani buni. A fost scos ultimul de sub daramaturi, dupa o operatiune dramatica, ce a durat 15 ore. Duminica ar fi implinit 40 de ani, dar in schimb, de ziua sa,  sotia si cei doi copii il vor duce la groapa.

In spatele tragediei de ieri sta, insa, un adevar ingropat demult de autoritati. Sub anonimat, un coleg si un bun prieten al ortacului mort face dezvaluiri socante despre conditiile crunte in care se lucreaza la mina Lupeni. Pericolul e la orice pas, dar niciun miner nu indraznea sa spuna nimic superiorilor, de teama ca va fi dat afara.

“Toata lumea se ascunde sa dea interviuri, le e frica. Conditii nu, materiale nu, echipamente nu, lucram cu lucruri vechi”, spun oamenii.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Tunelul  in care munceau minerii se putea prabusi, oricum, in orice clipa. Galeria aflata la 500 de metri adancime era  sustinuta de niste stalpi de proasta calitate, care au cedat. Asa s-a prabusit peste mineri o incarcatura uriasa.

Colegul minerului mort sustine ca stalpii de sustinere a galeriei erau prea putini, iar tavanul era atat de jos, incat ortacii mergeau pe genunchi in interior” “In mod normal ar trebui sa fie...

2 metri inaltime. Sa ridici mana sus si sa n-ajungi. Stalpii aia sunt foarte vechi, de cand erau minerii batrani sunt foarte vechi. Nu mai tine presiunea pe ei, ii pun de forma, sa fie de forma. tu pe coloana ai 9 stalpi. Si tu ai doi, trei, patru. Mai pui si doua lemne de sustinere Dar lemnele la prima impuscatura ti le-a facut aschie, faci scobitori din ele”.

De toate aceste nereguli stiu toti cei din Lupeni. Sunt aceleasi probleme grave de zeci de ani, timp in care nimeni n-ar fi facut nimic. Tatal unuia dintre mineri spune ca baiatul lui isi aducea echipamentele de acasa.

Drama celor 3 mineri a declansat acum, in al 13-lea ceas, o ancheta de amploare facuta de procurori si de inspectori ITM. Ministrul energiei a promis ca in doua saptamani vor fi montati in mina 200 de noi stalpi de sustinere.

Darius Campean, lider sidicat: “Si noi am anuntat conducerea ca stalpii sunt prosti, dar avem aici o singura firma care produce stalpi si care ii produce de proasta calitate, i-am spus si domnului ministru sa gasim o cale sa achizitionam stalpi din alta tara, pe vremuri achizitionam din Polonia si asigurau o siguranta mult mai mare”.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

In ciuda problemelor la stalpii de sustinere, reprezentantii companiei de care apartine Mina Lupeni incercau ieri sa se absolve de orice vina si sa dea vina pe mama natura.

Oana Stoicuta: “Conditiile de zacamant sunt cele care pun de fiecare data probleme, este vorba despre o tectonica, este motivul pentru care minele de pe valea jiului sunt periculoase. ITM-ul spunea ca sunt stalpi insuficienti ...Nu, s-ar fi inchis abatajul daca ar fi fost problema aceasta”.

Mina de huila de la Lupeni, unde lucreaza peste o mie de angajati, este in proces de inchidere, la fel si alte doua mine de pe Valea Jiului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si