Zilele bune ale Romaniei sunt numarate? Se intreaba cei de la New York Times intr-un articol chiar pe prima pagina. Totul pleaca de la faptul ca, anul acesta, produsul intern brut va avansa cu peste 6 procente, dupa cum anunta cei de la institutul national de statistica.

Unii analisti considera insa ca avansul se datoreaza doar consumului. Si... oricat de chibzuiti am putea fi dupa experienta creditului cu buletinul si criza din 2008, vine vremea sa cumparam!

MIRELA ZIVARI, PSIHOLOG: “La noi, cresc vanzarile foarte mult in perioada sarbatorilor, cand  nu ne mai intereseaza daca ne raman bani pentru a doua, a treia zi pentru ca vom umple cosul".

Ca avem bani sa cheltuim, nu e rau, dar... mare parte din bani se duc pe produse din import!

“Am crescut acest consum fara ca ac consum sa poata fi prins din urma de prod locala. Ma refer la prod rom care sa vina in intampinarea ac plus de consum”, explica conf. univ. dr. Cristian Paun.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ceea ce duce, automat, catre o alta directie, deloc benefica... Cresc importurile, ceea ce duce la indatorarea tarii, iar deficitul bugetar este deja crescut.

CALIN POPESCU TARICEANU: "Bugetul  av fi unul care se va incadra in limita deficitului maxim de 3%, nu exista risc de derapaj, aici avem in vedere cresterea unor cheltuieli".

“Cat de mult putem sa ducem aceasta crestere? Nu foarte departe. E foarte probabil ca tot umfland acest PIB economia sa colapseze”, sustin analistii.

Aceasta este si temerea jurnalistilor americani: Ca majorarile salariale si reducerile de taxe vor lasa tara indatorata peste masura. Deja zeci de primarii din tara au ajuns fara bani din cauza majorarilor salariale din administratie.

Potrivit analistilor, Romania pierde foarte mult prin faptul ca a taiat investitiile publice, adica lucrari de infrastructura, ceea ce putea aduce un plus pe termen lung. Constructia autostrazilor merge greu, iar celelalte drumuri sunt, in general, proaste. Aproximativ jumatate dintre romani se spala la lighean pentru ca nu au apa curenta si canalizare, chiar daca din case nu prea lipseste internetul. E singurul lucru unde Romania este printre primele tari din lume.

Peste acest tablou sumbru vin si informatii ingrijoratoare de la guvern. Ce impact au schimbarile fiscale de anul viitor? Desi executivul spune ca salariile ne vor fi marite cu 25 la suta, practic, in buzunare ne vor intra mult mai putini bani. Sindicalistii cred ca va fi o majorare de doar 4 procente a salariilor.

Au inceput deja protestele si ameninta cu greva generala daca guvernul nu renunta la aceasta masura.


Premierul ne asigura ca...

Mihai Tudose: “Nu scad sub nicio forma si o luam de la capat. Este un mecanism prin care salariile raman cel putin la fel, ele vor creste”.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Ca sa nu mai spunem ca Romania ar fi singura tara din Uniunea Europeana in care s-ar intampla acest lucru- adica toate contributiile sa fie platite de catre angajat. Pana una alta, in cifre stam bine. Suntem "tigrul" Europei in acest moment. Specialistii trag insa un semnal de alarma.

Crestere economica record, majorari salariale, reduceri de taxe...

Pare un scenariu care seamana din ce in ce mai mult cu ceea ce s-a intamplat urma cu 9 ani, cand a inceput criza economica! Imediat dupa acel moment de euforie nationala, salariile si pensiile au fost taiate, iar economia a cazut pe tobogan.

Ca sa ne protejam de eventualele efecte negative, exista si solutii...

ELENA TUTUNARU, BROKER DE CREDITE: “ Personal, recomand sa nu depaseasca 35 la suta din venit. Altfel, vor fi blocaje!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si