ECONOMILA, REPORTER SPECIAL STIRILE KANAL D: "A sosit momentul sa pornim din nou la drum. Ce ne scoate din case? Cum, nu v-ati uitat in calendar? Se apropie sarbatorile si trebuie sa umplem iar cosul! Cel putin, asa ar vrea comericantii."
VALOAREA ZILEI: 50%
Multi romani si carnea de porc au o relatie veche, dar care a devenit, mai nou, internationala.
Cum asa? Din 2 fripturi, una vine din afara tarii.
IAN.+MAI 2017
77.600 DE TONE
153,9 MIL. DE EURO
Friptura de porc din farfurie nu e in mod obligatoriu romaneasca. In primele 5 luni la lui 2017 am importat peste 77 de mii de tone de porc. In euro, asta inseamna peste 150 de milioane.
Intr-un an, importurile de carne de porc se ridica la aproximativ 200 de mii de tone.
ROMANIA: 5,7 LEI IN VIU
UNGARIA: 5,7 IN VIU
SPANIA: 4,8 LEI IN VIU
BELGIA: 4.5 LEI IN VIU
(sursa: pig333.com)
Iar daca e sa vorbim de preturi, atunci situatia din Romania nu e deloc roz. In viu, pe platformele internationale, kilogramul costa in tara noastra cam 5,7 lei. Ca la vecinii unguri. Daca privim spre vestul Europei, atunci observam ca porcul este mai ieftin in Spania si Belgia decat in tara noastra.
Pentru cei care cumpara carne in cantitati mici, pretul e si mai mare. Oricum, de la o luna la alta tariful a crescut cu aproximativ 20 la suta!
In preajma sarbatorilor vom vorbi de un pret mai mare chiar si de 10 lei.
EXPERIMENT: COSUL CU 4 PRODUSE!
Dar preturile difera si intre magazine. Incercam un experiment simplu. Comparam pretul la ceafa de porc cu si fara os, la acelasi sortiment de ulei si la cartofii rosii.
Sa-i spunem un cos... de baza. Pentru asta intram in 4 hipermarketuri diferite.
CARREFOUR
Ceafa de porc fara os: 17.99 LEI/KG.
Ceafa de porc cu os: 16.99 LEI/KG.
Ulei: 5.79 LEI/L.
Cartofi rosii: 1.49 LEI/KG.
T: 42.26 LEI
KAUFLAND
Ceafa de porc fara os: 20.99 LEI/KG.
Ceafa de porc cu os: 16.99 LEI/KG.
Ulei: 5.79 LEI/L.
Cartofi rosii: 1.12
LEI/KG.
T: 44.89 LEI
PENNY
Ceafa de porc fara os: 20.99 LEI/KG.
Ceafa de porc cu os: 16.99 LEI/KG.
Ulei: 5.79 LEI/L.
Cartofi rosii: 1.15 LEI/KG.
T: 44.92 LEI
AUCHAN
Ceafa de porc fara os: 21.50 LEI/KG.
Ceafa de porc cu os: 16.95 LEI/KG.
Ulei: 5.56 LEI/L.
Cartofi rosii: 1.35 LEI/KG.
T: 45.36 LEI
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Ceafa de porc are preturi cuprinse intre 17 lei si 99 de bani si ajunge pana la 21 de lei si 50 de bani. Si la celelalte produse exista diferente. Nu sunt foarte mari in acest caz, dar nu uitati, vorbim de numai 4 produse.
Cand cosul e mai mare, si diferenta de pret poate creste.
PRODUCATOR-CLIENT, O RELATIE COMPLICATA
Un lucru e cert. Produsele romanesti ajung cu greu la consumatori. Din acest motiv cheltuim atat de mult pe mancare. De ce? Pai, sa intrebam orice producator. In general vom auzi cam aceeasi explicatie...
PRODUCATOR: Nu avem de depozitare, nu avem nimic! Nu avem cu cine sa facem contracte, nu avem cum sa ne descurcam!
Doar ca de data asta auzim un cuvant cheie. L-ati dibuit?
Spatiile speciale de depozitare reprezinta veriga lipsa pe traseul dintre producatori si clienti.
PETRE NECHITA, REPORTER STIRILE KANAL D: Nu e nevoie ca fiecare producator sa ajunga direct la usa noastra. Un centru de depozitare, spre exemplu, rezolva multe problem. Comerciantii se pot aproviziona de acolo, iar marfa ajunge mult mai usor la consumatori.
Targurile traditionale mai rezolva din cand in cand problema acestui drum complicat. Dar acestea sunt organizate cateva zile, in anumite perioade. Si nu reprezinta intotdeauna cea mai ieftina solutie.
Dar trebuie sa fim sinceri. N-am descoperit noi care e buba agriculturii si-a comertului romanesc. Problemele se stiu si de 27 de ani avem parte doar de... promisiuni.
PETRE DAEA, Ministrul Agriculturii: cautam solutii si urmarim implinirea lor spre binele fiecaruia si al tarii!
VINUL SI MASA DE SARBATOARE!
Mergem mai departe cu pregatirile pentru masa de sarbatoare si trecem la alta lectie. Ca sa nu cheltuim bani inutil, trebuie sa stiim cum si ce sa alegem. Cand vine vorba de vin, acest fapt devine si mai clar.
Catalin Baluta, SOMELIER: Romanul foloseste foarte mult porc. Si atunci eu m-as duce mai mult catre vinurile rosii.+++Pomana porcului ar merge foarte bine cu un vin rosu cu putin tannin mai ridicat ca sa putem sa estompan din grasimea din porc.
Asadar, carnea de porc merge de minune cu vinul rosu. Dar lucrurile nu sunt chiar atat de simple.
Catalin Baluta, SOMELIER: daca avem carne de porc foarte dura, daca mergem pe ceafa de porc, daca mergem pe ceafa de porc care e foarte grasa, atunci merge un vin cu aciditate putin ridicata si cu un continut de tannin putin mai mare.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Exista un truc pentru cei care au preparate diferite pe masa si nu stiu ce vin sa asocieze.
Catalin Baluta, SOMELIER: Roze-ul se asociaza foarte bine din punct de vedere al gastronomiei cu toate preparatele. Dar vorbim numai de vinuri seci. Nu vorbim de vinuri demi-seci saui demi-dulci.+++Roze-ul ne scoate din impas. Nu stim ce sa asociem, bem un pahar de roze.
Cand vine vorba de vinurile romanesti, cel mai bun an din ultima perioada este 2015. Si 2017, spun specialistii, se anunta la fel!
SI TOTUSI, CAT CHELTUIM?
PETRE NECHITA, REPORTER STIRILE KANAL D: Sarbatorile de iarna sunt o bucurie. Dar, daca ne gandim doar la bani, atunci vorbim mai degraba de o boala.
In Romania, cheltuielile medii pe gospodarie, conform INS, sunt de aproximativ 2.500 de lei. Cam 30 la suta din acesti bani merg pe mancare. Deci, bugetul pentru alimente este de 700-750 de lei pe luna. In decembrie, acesta suma creste. Ajungem sa dam cel putin 1.000 de lei pe gospodarie doar pe mancare. Si parte din ce cumaparam ajunge la… gunoi.
Specialistii au si o explicatie. Ne lasam vrajiti de reclame, de agitatia din magazine si mai ales de promotii.
CRISTINA FULOP, PSIHOLOG: Cel mai clar iti este cand platesti la benzinarie, indiferent daca o facu cu cash sau cu card pentru ca vezi cum se inregistreaza fiecare leu care urmeaza a fi platiti.
Banii cash si lista respectata punct cu punct reprezinta cea mai buna solutie. "Principiul benzinariei", sa-i spunem, ne arata ca avem cele mai mari sanse sa facem economii daca stim exact cat si cum cheltuim.
PETRE NECHITA, REPORTER STIRILE KANAL D: In schimb, cand vine vorba de intrerupator, spre exemplu… nu ne dam seama cum se aduna banii la facture!
CRISTINA FULOP, PSIHOLOG: Nu stam in fata contorului pentru a vedea cum se aduna fiecare ban cheltuit atunci cand aprindem lampa in casa.
"Principiul intrerupatorului" se leaga de cheltuielile facute cu cardul, mult mai greu de controlat pentru ca nu vedem banii care se scurg.
ECONOMILA, REPORTER SPECIAL STIRILE KANAL D: "Asadar, nu uitati sa va bucurati de sarbatori, si nu de cumparaturi. Si va mai spun doar atat: aveti mare grija de banii dumneavoastra!"