"Creditul reprezinta o  afacere banoasa pentru banci si IFN-uri. Iti dau un leu, primesc inapoi si profit sub forma de dobanda. Pana la un punct e normal. Dar nu uitati ca un restantier poate ajunge oricand in situatia de fi executat silit. Asadar, merita sa ne gandim de mai multe ori inainte de a accepta o oferta. Corect?"

VALOAREA ZILEI: 50%

La ce se refera valoarea zilei? Sa luam un caz ipotetic. Din 10 lei venit, cel mult jumatate, adica 5 lei pot fi directionati catre o rata. Daca gradul de indatorare trece de 50 la suta, atunci intram in zona de avarie! Ba unii specialisti vorbesc de o valoare si mai mica.

ADRIAN BENTA, CONSULTANT FISCAL: Rate de indatorare de 30-40 la suta sunt rezonabile si sunt intalnite frecvent.

CAT DE LUNG E DRUMUL PANA LA CREDIT?

Un viraj la stanga si ati ajuns la destinatie? Daca in capatul drumului e un contract de credit, atunci nu este cazul sa va grabiti. E nevoie de foarte multe calcule!

Graba nu are ce sa caute atunci cand vine vorba de un imprumut. E drept, nevoia te preseaza. Dar ganditi-va bine la consecinte.

ADRIAN BENTA, CONSULTANT FISCAL: Dupa ce a trecut euforia de a lua acel imprumut si de a cumpara ceea ce ne trebuie, urmeaza o perioada destul de lunga in care avem niste obligatii. Respectiv respectarea scadentei imprumutului.

PASUL NR. 1

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

In primul rand trebuie sa cunoastem oferta de pe piata. Bancile si Institutiile Financiare Nebancare se lupta pentru sansa de a ne imprumuta cu bani, punand la bataie multe produse de creditare. In unele cazuri, putem obtine imprumutul intr-o singura zi.

ALINA SIMION, CONSO.RO: Este foarte important ca un consumator sa compare toate ofertele din piata si sa nu se axeze numai pe tipul de dobanda ci sa ia in calcul toate costurile unui credit.

Dobanda Anuala Efectiva contine toate costurile unui credit. In functie de aceasta putem vedea care este efectul asupra buzunarului nostru. Nu e nevoie sa intrati in sediile mai multor banci pentru a aduna informatiile necesare. Exista solutii online de comparare a diferitelor produse de creditare.

CREDIT NEVOI PERSONALE:
10.000 DE LEI
PERIOADA:  5 ANI
DAE: 8,71%- 25,49%
(sursa: conso.ro)

Spre exemplu, in cazul unui credit de nevoi personale in valoare de 10 mii de lei descoperim dupa doar cateva click-uri ca dobanda anuala efectiva este cuprinsa intre 8,71 la suta si 25,49 la suta. Asta inseamna ca returnam, dupa 5 ani, intre 2200 si  6 mii de lei peste de suma primita initial.

PASUL NR. 2

Apoi trebuie sa va ganditi si la tipul de dobanda.

Fixa sau variabila? In cazul celei variabile, ROBOR-ul va poate da mari batai de cap. Daca alegem dobanda fixa, atunci stim cu siguranta cat vom plati, luna de luna. Nu este insa o solutie fara probleme. Exista un comision de rambursare atincipata, spre deosebire de cazul creditelor cu dobanda variabila. Iar costul total poate fi unul mult mai mare.

PASUL NR. 3

Lucrurile nu sunt niciodata simple cand vine vorba de un credit. Perspectiva se poate schimba foarte usor. Si asta dintr-un motiv cat se poate de clar. Cine iti garanteaza ca peste 10 ani venitul va fi acelasi?

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Aici vorbim despre gradul de indatorare. Ar trebui sa fie sub 50 la suta din venituri. In acelasi timp, trebuie luate in calcul si scenariile negative. Ce se intampla in cazul in care salariul scade? Pentru asta e bine sa aveti rezerve. Doua sau trei rate puse de-oparte, gata de folosit in situatii limita. De asemenea, ganditi-va serios la un broker de credite. Un specialist este in masura sa va explice toate prevederile unui contract, in asa fel incat sa evitati capcanele.

CODASI LA EDUCATIA FINANCIARA!

Peste jumatate de milion de romani sunt restantieri la banci si IFN-uri. O cauza importanta este faptul ca nu stim cum sa ne administram banii. Se spune despre credit ca reprezinta o solutie... letala de supravietuire. Mult mai indicat este sa economisim din timp, in asa fel incat sa nu optam pentru un imprumut de nevoi personale ca sa ne cumparam o... plasma, sa spunem.

ALIN BRENDEA, director general adjunct firma de brokeraj: O educatie financiara te poate ajuta in doua zone: fie ca acei bani sa-I folosesti intr-un mod chibzuit, fie ca din acei bani sa poti sa generezi venituri suplimentare pe cai investitionale.

Educatia financiara presupune si constientizarea importantei planificarii. Vrem un calculator mai performant? E o nevoie normala. Dar de ce sa nu ne gandim din timp? Economisim cateva luni si il cumparam cu banii jos. In schimb, creditul presupune returnarea unei sume mult mai mari, la care se pot adauga si penalizarile, daca intarziem plata ratelor.

CUM SA-TI "IMBUNATATESTI" CONTRACTUL

Ca trebuie sa cititi fiecare rand din contract e un sfat repetat atat de des incat nu mai are rost sa-l amintim aici. Din pacate, prea putini o fac.

"Ne revedem peste fix o saptamana. Pana atunci nu uitati regula de aur: aveti mare grija de banii dumneavoastra!"
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si