Nici nu s-au ivit bine zorii, ca, in Maramures, gospodinele s-au si pus pe munca. Au luat oalele si farfuriile, au fiert lesia si s-au pus sa le curete, exact asa cum faceau si bunicii.

Un pumn de funingine, apa clocotita si lesia este gata sa curetze orice urma de carne de pe vasele in care se va gati, de acum, de Post.

Doar branza mai este permisa in saptamana care urmeaza.
 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Iulia- gospodina: Este o traditie din batrani de la parintii si bunicii nostri, le spalam cu lesie, intram in post, este saptaman de post, saptamana barnzei si pregatim vaele pentru manacea de post.

Iulia a invatat de la bunica si mama ei cum sa pregateasca vasele pentru Post.

-Le dam bine cu cenusa toata raimea de animal, toate rezidurile si incepem postul cum se cuvine

Spalatul vaselor cu lesie este traditie in satele maramuresene. Postul inseamna, insa, in primul rand, curatire sufleteasca.

In alte zone ale tarii, de lasatul secului de carne se obisnuieste sa se meraga la nashi cu plocon.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si