Pensia oferita de stat nu va mai putea fi susţinuta nici macar la actualul nivel, oricum redus, in condiţiile in care populaţia imbatraneşte pe an ce trece, iar natalitatea este in continua scadere.

“Situatia demografica este extrem de nefavorabila, iar prognozele recent publicate de Organizatia Natiunilor Unite arata ca Romania va inregistra a saptea cea mai drastica reducere a populatiei in perioada 2017-2050 la nivel mondial: de la 19,7 milioane locuitori in 2017 la 16,4 milioane

in 2050, adica -17%. Ca urmare, in Romania, ca in multe state ale lumii, sistemul public de pensii nu mai poate sa asigure de unul singur pensii adecvate generatiilor viitoare de romani”, remarca APAPR, citat de capital.ro.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Populatia tinde sa isi subestimeze nevoile reale de economisire pentru pensie peste tot in lume, inclusiv in tarile mult mai dezvoltate si educate financiar decat Romania.

 „In tara noastra riscul subevaluarii este cu atat mai mare.

Potrivit unui studiu realizat la solicitarea APAPR in toamna anului 2017, circa 75% dintre romani (adulti, mediul urban, utilizatori de Internet) isi doresc sa obtina o pensie de peste 500 de euro la varsta retragerii, in timp ce in prezent doar mai putin de 2% dintre pensionari se bucura de un asemenea nivel al pensiei. Aceasta diferenta uriasa dintre asteptari si realitate nu poate fi compensata doar de sistemul public de pensii, ci este necesara consolidarea Pilonului II de pensii private obligatorii si Pilonului III de pensii private facultative, ca solutii complementare la Pilonul I de pensii de stat”, potrivit APAPR.

Mai mult, 38% dintre romani nu economisesc absolut deloc pentru pensie, iar pentru inca 39% putinele economii vizeaza cu totul alte aspecte (acoperire credite, renovare locuinta, masina, vacante, etc.) si nu suplimentarea pensiei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si