Ca informatie generala, HIV reprezinta abrevierea pentru human immunodeficiency virus, adica virusul imunodeficientei umane. Acestea este virusul care cauzeaza SIDA si face parte din grupului retrovirusurilor care infecteaza celulele umane si foloseste energia respectiv nutrientii acestora pentru a creste si a se reproduce.

Virusul HIV afecteaza sistemul imunitar al organismului, care devine vulnerabil in fata numeroaselor infectii

Mai mult decat atat, infectia cu HIV inseamna existenta virusului in organism, iar in timp acesta va conduce catre aparitia SIDA.

Specialistii informeaza ca persoana infectata cu virusul HIV nu inseamna in mod obligatoriu ca are SIDA. Insa, chiar daca ea arata in regula, nu prezinta simptome si se simte bine o perioada mai mare  de timp, cu toate acestea poate sa transmita virusul mai departe.

3 modalitati frecvente de transmitere a virusului:

- contact sexual neprotejat cu o persoana seropozitiva

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Primul ministru care anunță concedieri. "Vor pleca 20% dintre colegi. Cine nu livrează performanță să-și caute de muncă"- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

- utilizarea in conditii improprii a ustensilelor medicale infestate

- transmiterea de la mama infectata catre copil in timpul sarcinii, nasterii si al alaptarii

Contact sexual neprotejat cu o persoana seropozitiva

Conform statisticilor specialistilor se pare ca principala sursa cu risc maxim de transmitere a virusului il constituie contactul sexul neprotejat cu o persoana seropozitiva.

Mai exact, virusul se poate transmite in aceasta maniera deoarece el este prezent atat in sangele persoanelor infestate cat si in fluidele sexuale. Ca atare, daca o persoana sanatoasa intra in contact cu sangele infectat sau fluidele sexuale din corpul persoanei seropozitive, persoana sanatoasa are toate sansele sa preia virusul. 

Totusi in eventualitatea in care o persoana este circumspecta, ea are posibilitatea de a  efectua rapid, in intimitatea casei autotestul VIH. Este important ca persoana care efectueaza procedura sa stie daca infectarea s-a produs cu cel putin 3 luni inainte de momentul testarii.

Procedura implica prin analiza unei picaturi de sange prelevate din varful degetului, iar rezultatul va fi gata in aproximativ 15 minute.

Utilizarea in conditii improprii a ustensilelor medicale infestate

O alta modalitatea de transmitere a virusului este data de folosirea in conditii improprii a ustensilelor medicale si implicit a procedurilor. Drept urmare, sangele infestat ajuns in contact prin sange infectat cu o plaga sau rana poate determina preluarea virusului. 

Virusul poate fi dat mai departe prin utilizarea in comun a acelor, siringilor, a instrumentelor medicale care pot produce sangerarea precum si transfuzii cu sange nesupus testelor. Chiar daca sangele destinat transfuziilor este si trebuie supus verificarilor, au existat numeroase cazuri in care persoanele care au avut parte de transfuzii au preluat virusul fara sa stie.

Transmiterea de la mama infectata catre copil in timpul sarcinii, nasterii si al alaptarii

Din nefericire, o femeie insarcinata poate transmite virusul bebelusului pe parcursul sarcinii, in timpul nasterii, dar si al alaptarii. Prin umare,  gravida infectata cu HIV, poate sa previna sau sa reduca riscul transmiterii virusul la copil daca ia pe perioada sarcinii anumite medicamente, si daca ulterior nu alapteaza la san. Este foarte important ca aceasta sa se sfatuiasca din timp cu specialistul si sa obtina indrumare, dar si cele mai bune indicatii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si