Spre deosebire de pensia privata obligatorie, pentru care ni se retine lunar 2% din venit si banii se strang in contul personal, cea de la stat are o anumita formula, pe care putini o cunosc.

Cine a implinit varsta de 65 de ani poate iesi la pensie linistit. Aceasta este varsta care le permite, in prezent, romanilor sa se pensioneze dupa 30-35 de ani de munca. Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Pentru a calcula punctajul lunar, se imparte venitul din fiecare luna, din prima zi de activitate pana in ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv. Urmeaza calculul punctajului anual prin adunarea sumelor din fiecare luna si impartirea lor la 12, formula care se repeta pentru fiecare an de munca.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Toate punctajele anuale se aduna si se impart la vechimea avuta. Astfel, rezulta punctajul mediu anual, adica numarul de puncte pe care ai reusit sa le acumulezi de-a lungul perioadei.

Pentru calculul punctajului mediu anual se iau in considerare salariul si sporurile permanente pentru care s-au platit contributii.

Valoarea pensiei rezulta din inmultirea punctajului mediu anual cu punctul de pensie, care variaza in functie de salariul mediu brut pe economie. Cu cat acesta e mai mare, punctul de pensie creste. Acum, este de 1.100 lei.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si