Expertii spun ca de la 1 octombrie gazele naturale urmeaza sa se scumpeasca cu circa 2-5%.

„Totusi, exista o posibila explicatie a acestei cresteri. Aceasta se bazeaza pe legile pietei libere, piata in opinia mea, influentata in acest ani de o atitudine licit speculativa pe piata a unor firme, care a determinat ca cererea sa fie mai mare decat oferta in aceasta perioada si astfel sa se creeze o tendinta de crestere a pretului gazelor.

Pe parcursul verii aceasta discrepanta, intre cererea si oferta de gaze a adus o oarecare stare de panica care a determinat rostogolirea pretului gazelor naturale si astfel asistam la preturi de achizitie a gazelor in luna august 2018 la valori care nu au fost atinse nici in lunile de iarna 2017-2018. La acesta situatie se adauga evolutia pretului petrolului pe pietele internationale care a crescut cu aproape 50% in ultimul an”, explica specialistul.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Potrivit lui, aplicarea metodologiei de stabilire a pretului gazelor naturale pentru populatie ne permite sa apreciem ca la 1 octombrie 2018 vom asista la o crestere a pretului gazelor naturale pentru populatie cu circa 2 – 5%.

Chisalita sustine ca experientele recente, precum frigul extrem din anul 2017 din America de Nord, valul de caldura ce a cuprins mare parte din Europa de Vest, necesitatea acoperirii necesarului de gaze din depozietele de inmagazinare subterana

dupa ce gazele din depozitele de inmagazinare europene au scazut sub 20% pana la sfarsitul iernii (pentru prima data in istoria recenta a industriei de gaze), cresterea cererii de GNL pe pietele din Asia si America de Sud, determina ca multi consultanti sa anticipeze ca raliul preturilor gazelor ar putea continua in viitor.

Anul acesta am asistat la 3 scumpiri ale gazelor naturale pentru populatie, si probabil ne vom mai confrunta cu inca o scumpire anul acesta si alte scumpiri in iarna si primavara 2019, spune Dumitru Chisalita.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si