Pe buletinele de vot se va afla o singura intrebare: ”Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma aprobata de Parlament”. Iar langa aceasta intrebare se vor afla cele doua casute, una cu “Da” si una cu “Nu”, iar pe una dintre acestea, in functie de optiunea fiecaruia, trebuie pusa stampila de vot.

Referendumul pentru Familie 2018! Cine poate vota

Pot vota toti cetatenii romani care au implinit 18 ani (inclusiv in ziua referendumului), cu exceptia celor cu probleme mentale dovedite, pusi sub interdictie, dar si a celor condamnati la pierderea drepturilor electorale.
Se poate vota atat la sectia de votare de care apartineti dar si in alta parte, daca nu va aflati in localitatea de domiciliu.

Referendumul nu este validat daca nu se prezinta la vot cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, adica 5.675.246 , iar 50% plus 1 dintre cei prezenti la urne sa voteze in favoarea redefinirii familiei. Asa ca, daca in cele doua zile de vot, la sectii nu se prezinta cel putin 5.675.246 de persoane, referendumul nu va fi validat. 

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Referendumul pentru Familie 2018! Care sunt faptele pentru care se poate face puscarie sau lua amenda

Conform MAI, urmatoarele infractiuni prevazute de Codul Penal sunt pedepsite cu inchisoare: impiedicarea exercitarii drepturilor electorale; impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani; atacul, prin orice mijloace, asupra localului sectiei de votare se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi; oferirea

sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

De asemenea, frauda la vot, de genul votarii de mai multe ori, in numele altei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

De asemenea, exista fapte pentru care persoanele pot fi amendate, iar contraventia este de la 500 de lei, dar poate ajunge pana la 5000 de lei. Printre faptele care sunt pasibile de amenda sunt: inscrierea unei persoane in mai multe liste electorale ale localitatii de domiciliu; inscrierea in listele electorale a unor persoane inexistente ori care nu au drept de vot; tiparirea fara drept, in vederea utilizarii in ziua referendumului, de buletine de vot.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si