În septembrie 2016, Gazeta Sporturilor prezenta motivul pentru care Securitatea i-a blocat lui Ilie Balaci, devenit "obiectivul Iordan". Balaci s-a accidentat grav în 1984 şi a dorit să se trateze in străinătate. "Ştefan Andrei, ministrul de externe, îmi găsise o clinică la Koln! N-am putut, nu mi-au dat paşaportul. Pe vremea aia, nu ţineai paşaportul la tine, el rămânea la Miliţie la Craiova sau la Consiliul Naţional de Educaţie Fizică şi Sport.

Am încercat de "n"-şpe ori, m-am rugat şi la Miliţie, nu m-a ajutat nimeni. Dacă, Doamne, fereşte!, şi-ar fi rupt piciorul Hagi, Valentin Ceauşescu l-ar fi trimis pe Gică oriunde în Europa", declara Balaci, care a murit la 62 de ani. 

“Securitatea a mobilizat de-a lungul timpului un număr impresionant de angajaţi pentru a-i ţine sub urmărire pe cei susceptibili de a rămâne peste graniţă. Unul dintre ei este marele jucător al Craiovei, Ilie Balaci. Pe 21 februarie 1984, în minutul 69 al meciului pe care Universitatea Craiova îl susţinea în campionat la Baia Mare, Balaci a suferit o accidentare gravă în urma unui atac al lui Grigore Arezanov. Verdictul a fost dur: ruptură de ligamente. Nenorocirea a venit într-un moment în care olteanul era la apogeul carierei. În 1983 ajunsese cu Universitatea Craiova în semifinalele Cupei UEFA, după o serie de meciuri care au ţinut cu sufletul la gură toată suflarea românească.

Era căpitan de echipă al naţionalei, alternativ cu Costică Ştefănescu, şi avusese o contribuţie decisivă iîn calificarea la Campionatul European din Franţa 1984, competiţie la care România avea să participe în premieră. Din păcate, la fel ca Nicolae Dobrin la mondialul mexican din ’70, a fost un simplu privitor al turneului final al Euro ’8 4”, a scris Gazeta.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

“La scurtă vreme după accidentarea suferită la Baia Mare, Ilie Balaci s-a transformat în "obiectivul Iordan", nume de cod dat de Securitate. În arhivele CNSAS- Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, se găsesc mai multe rapoarte de supraveghere al căror subiect este Ilie Balaci. Deşi nu se menţionează explicit motivele declanşării acestei acţiuni, din respectivele documente reiese că Balaci era suspicionat că ar putea rămâne în străinătate. Securitatea era îngrijorată de faptul că Balaci insista să meargă la tratament în Germania Federală pentru a-şi rezolva accidentarea şi, în plus, avea relaţii cu Nicolae Covalenco, ziarist român stabilit în 1976 în Olanda, care desfăşura şi activităţi de impresariat şi era urmărit de Direcţia a 3-a a Securităţii.”, a continuat ziarul.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

“Din rapoartele întocmite de ofiţerii de Securitate- locotenent major Adrian Vilău, maior "P.M.", colonel Gheorghe Lungu şi locotenent colonel Şerban Pascu – rezultă că în vara 1984 Ilie Balaci a fost urmărit constant iar convorbirile sale telefonice au fost interceptate. Toate rapoartele au ajuns la "cabinetul tovarăşului adjunct al ministrului, general locotenent Iulian Vlad". Balaci jucase ultimul meci la naţionalăcu Algeria, pe 7 februarie 1984, pe 21 februarie era accidentat la Baia Mare iar în mai acelaşi an intra în vizorul Securităţii.” , a dezvăluit Gazeta sportuilor.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si